Baraks Obama pārvēlēts ASV prezidenta amatā (246)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdzšinējais Baltā nama saimnieks Baraks Obama pārvēlēts amatā uz otru pilnvaru termiņu. Lai gan Baraks Obama un Mits Romnijs līdz pēdējam brīdim cīnījās līdzvērtīgi, Obama ieguvis 303 elektoru balsis, kamēr Romnijs tikai 206 balsis. Tas nozīmē, ka Obama pārvēlēts prezidenta amatā, - uzvarai bija nepieciešamas vismaz 270 elektoru balsis.

Kopumā Obama ieguvis 50%, savukārt Romnijs 48,4% no līdz šim apkopotajām balsīm, - Obamam tikuši vairāk nekā 57 miljoni balsu, kamēr Romnijam - vairāk nekā 55.

Sākotnējie rezultāti izziņoti 49 no 50 štatiem (neskaitot Vašingtonas administratīvo apgabalu).

Mits Romnijs uzvarējis šādos štatos: Vaiomingā, Ziemeļdakotā, Dienviddakotā, Nebraskā, Kanzasā, Oklahomā, Teksasā, Arkanzasā, Luiziānā, Misisipi, Alabamā, Džordžijā, Dienvidkarolīnā, Ziemeļkarolīnā, Tenesī, Kentukī, Indiānā, Rietumvirdžīnijā, Montānā, Jūtā, Aidaho, Arizonā, Aļaskā, Misūri.

Savukārt Obama - Ilinoisā, Mičiganā, Ņujorkā, Vermontā, Menā, Masačūsetsā, Konektikutā, Ņūdžersijā, Merīlendā, Vašingtonā, Delavērā, Rodailendā, Minesotā, Pensilvānijā, Ņūmeksikā, Kalifornijā, Havaju salās, Oregonā, Viskonsīnā, Nevadā, Ohaio, Kolumbijas apgabalā, Nevadā, Kolorado, Aiovā un Virdžīnijā.

Amatā vēl četrus gadus

Obama nodrošinājis sev uzvaru, neskatoties uz asajām diskusijām par Amerikas līdzšinējo ekonomisko politiku un citiem svarīgiem jautājumiem.

Vēlētāji kaškējas - nepaguva nobalsot

Balsošanai beidzoties arī trijos no svarīgākajiem svārstīgajiem štatiem - Ohaio, Virdžīnijā un Floridā, pēc atbildīgo amatpersonu rīkojuma darba laiks nedaudz pagarināts, tā kā pie iecirkņiem turpināja pulcēties garas cilvēku rindas.

Taču pagarinātā balsošana nebija iespējama visos iecirkņos un štatos, tāpēc pie dažiem iecirkņiem izcēlās pat skaļa vārdu apmaiņa starp vēlēšanu komisiju pārstāvjiem un balsot gribošajiem, kuri to nepaguva.

Uzvaras tradicionālajos štatos

Abi kandidāti pirmās uzvaras guva štatos, kuros tradicionāli uzvaru gūst vai nu Republikāņi vai Demokrāti.

Tomēr svārstīgajos un izšķirošajos štatos abu izredzes līdz pēdējam brīdim bija ļoti līdzīgas.

Prognozes par balsu sadalījumu Kongresā

Raidsabiedrības BBC aplēses liecina, ka Republikāņu partija varētu saglabāt kontroli Kongresa Pārstāvju palātā. Pagaidām apkopota daļa vēlēšanu rezultātu.

Savukārt ASV Senātā vairākumu saglabā Baraka Obamas pārstāvētā Demokrātu partija.

Komentāri (246)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu