Pasaules līderi apsveic Obamu ar pārvēlēšanu amatā (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules līderi trešdien apsveic līdzšinējo ASV prezidentu Baraku Obamu ar pārvēlēšanu amatā.

Apsveikumi Obamam pienāk no visas pasaules, tostarp Latvijas, Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas un Krievijas, kā arī Tuvajiem Austrumiem un Ķīnas.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons atzina, ka ar nepacietību gaida, kad varēs turpināt sadarbību ar Obamu.

«Sirsnīgi sveicieni manam draugam Barakam Obamam,» Kemerons ierakstīja savā tvitera kontā. «Gaidu, kad varēsim turpināt kopīgo darbu.»

Arī Vācijas kanclere Angela Merkele apsveica Obamu ar uzvaru vēlēšanās un veltīja atzinīgus vārdus līdzšinējai sadarbībai globālās ekonomikas krīzes pārvarēšanā.

«Es augstu vērtēju mūsu daudzās tikšanās un sarunas par visiem jautājumiem, kas saistīti ar Vācijas-Amerikas un transatlantisko attiecību attīstīšanu, kā arī ar globālās finanšu un ekonomikas krīzes pārvarēšanu,» teikts Merkeles vēstulē Obamam.

Francijas prezidents Fransuā Olands savukārt pauda pārliecību, ka Obamas uzvara simbolizē «skaidru izvēli par labu atvērtai, vienotai Amerikai, kas ir aktīva uz starptautiskās skatuves».

Obamas uzvara vēlēšanās «atkārtoti stiprinās mūsu partnerību, lai veicinātu ekonomiskās izaugsmes atjaunošanos mūsu valstīs, lai mazinātu bezdarbu un rastu risinājumu krīzēm, kas mūs apdraud, jo īpaši Tuvajos Austrumos,» norādīja Olands.

Olands pirms vēlēšanām atklāti izteica atbalstu Obamas pārvēlēšanai.

Pēc Olanda teiktā, Obamas pārvēlēšana «ir svarīgs brīdis Savienotajām Valstīm un arī pasaulei».

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kura attiecības ar Vašingtonu nereti bijušas visnotaļ vēsas, Obamam nosūtījis apsveikuma telegrammu, izsakot cerību, ka «pozitīvais sākums, kas iestājies Krievijas un ASV attiecībās uz pasaules skatuves, turpinās pieņemties spēkā starptautiskās drošības un stabilitātes interesēs.»

Ķīnas prezidents Hu Dzjiņtao savukārt apsveikumā Obamam atzīmēja pēdējos četros gados abu valstu attiecībās pieredzēto «pozitīvo progresu».

Ķīna «raudzīsies nākotnē un turpinās pielikt pūles, lai Ķīnas un ASV sadarbības partnerībā tiktu sasniegti jauni un vēl lielāki panākumi,» žurnālistiem uzsvēra Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Savukārt Eiropas Savienības (ES) prezidents Hermans van Rompejs trešdien izteica prieku par Obamas pārvēlēšanu.

«Mēs ļoti priecājamies par prezidenta Obamas pārvēlēšanu,» tviterī atklāja Rompejs.

Eirozonas finanšu ministru padomes jeb tā dēvētās Eirogrupas prezidents un Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers tikmēr atklāja, ka ir vieglāk sastrādāties ar atkārtoti ievēlētu prezidentu nekā jaunu līderi Vašingtonā.

«Vienmēr ir vieglāk izveidot ciešākas darba attiecības ar ASV prezidentu, kad viņš sāk otro pilnvaru termiņu,» žurnālistiem Singapūrā atzina Junkers. «Pirmajā pilnvaru termiņā prezidents normālos apstākļos galveno uzmanību pievērš svarīgākajiem pašmāju jautājumiem. Otrajā pilnvaru termiņā ASV prezidenti parasti no jauna atklāj Eiropas identitātes kopumu, un mums ir vajadzīgs, lai ASV un Eiropa būtu tuvas, lai tās cieši sadarbotos.»

Ar uzvaru vēlēšanās Obamu trešdien apsveica arī Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, uzsverot, ka abu valstu attiecības ir «stiprākas nekā jebkad iepriekš».

«Es turpināšu strādāt ar prezidentu Obamu, lai nodrošinātu tik ļoti svarīgās Izraēlas un Savienoto Valstu drošības intereses,» solīja Netanjahu.

Apsveikuma vārdus Obamam nosūtīja arī palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, mudinot ASV prezidentu turpināt centienus panākt mieru Tuvajos Austrumos.

Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi Obamu apsveica, paužot cerību, ka viņa pārvēlēšana stiprinās «abu valstu draudzību».

Tikmēr Dienvidāfrikas prezidents Džeikobs Zuma, apsveicot Obamu, norādīja, ka «mēs augstu vērtējām attiecības ar Savienotajām Valstīm un ceram tuvākajos gados stiprināt divpusējo sadarbību.»

Kā ziņots, otrdien aizvadītajās ārkārtīgi sīvajās ASV prezidenta vēlēšanās uzvarējis līdzšinējais Baltā nama saimnieks Obama.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu