ASV savulaik plānoja «uzspridzināt Mēnesi» (72)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikas Savienotās Valstis Aukstā kara laikā plānojušas uzspridzināt Mēnesi, lai tādējādi demonstrētu savu spēku Padomju Savienībai, raksta «Daily Telegraph».

Spridzināšanai bijis plānots izmantot kodolbumbu.

Slepenā projekta nosaukums bijis «Mēness pētīšanas lidojumu studijas» vai «Projekts A119».

Neticamo plānu pēc vairākiem gadu desmitiem sabiedrībai atklājis fiziķis Leonards Reifels, kurš pats bijis projektā iesaistīts.

Ideja radusies pēc tam, kad PSRS 1957.gadā veiksmīgi palaidusi savu «Sputņiku».

Laikraksts «The Sun» vēsta, ka ASV mērķa īstenošanai izmantotu tieši atombumbu, nevis ūdeņraža bumbu, jo tā būtu bijusi pārāk smaga.

Spridzināšanai bija jānotiek 1959.gadā, taču plāns galu galā atmests, zinātniekiem baidoties, ka neveiksmīgas spridzināšanas gadījumā tam būtu smagas sekas uz Zemes.

Projekta dokumenti turēti slepenībā gandrīz 45 gadus, un līdz pat šim brīdim ASV nav oficiāli atzinusi, ka šāda rīcība kādreiz apsvērta. Jāpiebilst, ka kosmosa apgūšanas cīņā ASV efektīgi Padomju Savienību apsteidza 1969.gadā, kad Nīls Ārmstrongs kļuva par pirmo cilvēku uz Mēness.

Komentāri (72)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu