Komunisti cilvēkus izmantojuši kā «izmēģinājuma cūciņas» (141)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrumvācijas komunistiskais režīms savulaik ļāvis Rietumu farmācijas kompānijām savus iedzīvotājus par samaksu izmantot kā izmēģinājuma cūciņas, raksta «Daily Telegraph».

1980.gadu sākumā Austrumvācijas ekonomika bija ļoti sliktā situācijā. Valstij trūka gan naudas, gan dažādu preču, tai skaitā medikamentu.

Lai saņemtu nepieciešamo naudu un medikamentus, Austrumvācija noslēdza šausminošu vienošanos ar farmācijas kompānijām no Rietumiem. Apmaiņā pret vajadzīgajiem medikamentiem un naudu varas iestādes slepenās klīnikās ļāva veikt zāļu izmēģinājumus uz valsts iedzīvotājiem.

Izmēģinājumi ilguši apmēram sešus gadus un beidzās tikai pēc komunisma krišanas 1990.gadā.

Atklājies, ka daudzos gadījumos izmēģinājumi atstājuši smagas sekas uz cilvēku veselību un bijuši pat vairāki nāves gadījumi.

Patiesība plašākai sabiedrībai atklāta dokumentālā filmā «Tote und Deaths», kura Vācijas TV tika pārraidīta šīs nedēļas sākumā.

Medikamentus testē uz tūkstošiem cilvēku

Filmas veidotāji norāda, ka liela daļa Austrumvācijas Veselības ministrijas slepeno dokumentu tikuši apzināti iznīcināti, taču tik un tā zināms par vairākiem tūkstošiem cilvēku, uz kuriem pretlikumīgā testēšana veikta.

Patiesība nāca gaismā, pateicoties žurnālistu darbam - viņu rokās nonāca tolaik testēto zāļu paraugs. «ARD» televīzijas žurnālistiem tika nodota bundža ar tabletēm no 1989.gada. Tās savulaik piederējušas kādam pacietam, kurš piedzīvoja sirdslēkmi. Viņa ārsti tolaik viņam izsniedza šīs zāles, apgalvojot, ka tās ir drošas un efektīvas. Pacients tomēr nomira, bet viņa atraitne visus šos gadus izsniegtās zāles saglabāja.

Žurnālisti atrod pierādījumus

Rūpīgā pārbaudē žurnālisti vecos Austrumvācijas arhīvos atrada dokumentus ar tādu pašu identifikācijas kodu, kāds bija redzams uz aizdomīgo zāļu burkas. Cits pēc cita pēcāk tika atrasti pierādījumi, ka tā laika valdība noslēgusi slepenu vienošanos ar farmācijas kompānijām no citām valstīm, atļaujot Austrumvācijā izmēģināt jaunus medikamentus.

«Tolaik bija aptiekas, kurās bija pat mazāk nekā 20% no visiem nepieciešamajiem medikamentiem. Medikamentu deficīts bija arī slimnīcās,» pastāstīja farmācijas vēstures pētnieks Kristofs Frīdrihs no Marburgas Universitātes.

Slepenā sēdē nolemj pārdot savu tautu

1983.gadā notikusi slepena Austrumvācijas veselības jomas amatpersonu tikšanās, kurā nolemts ļaut Rietumu farmācijas kompānijām valstī testēt dažādus eksperimentālus medikamentus. Līdz 1988.gadam valstī darbojās jau 165 testa programmas.

Viens no neveiksmīgākajiem izmēģinājumiem tika veikts Lostau pilsētā 1989.gadā.

Viens no tā laika pacientiem atminas, ka pēc sirdslēkmes tika ievietots slimnīcā. Viņa nodaļas pacientiem visiem tikušas dotas aizdomīgas zāles, pēc kuru lietošanas mira vismaz seši pacienti. Tā laika dokumenti liecina, ka no 17 testu subjektiem nomira seši. Mirušie esot slepeni no slimnīcas izvesti.

Pacienti nebija informēti

Žurnālistiem nav izdevies atrast nevienu dokumentu, kas pierādītu, ka pacienti bija informēti par to, ka ar viņiem tiek testētas eksperimentālas zāles.

Vairākas farmācijas kompānijas, kuras eksperimentos bija iesaistītas, kopš tā laika mainījušas nosaukumus un noliedz, ka jebko zinātu par apmēram 30 gadus senajiem testiem.

Komentāri (141)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu