ASV karavīram - afgāņu slepkavotājam veiks psihiatrisko ekspertīzi (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV armijas seržantam Robertam Beilzam, kurš tiek apsūdzēts 16 Afganistānas civiliedzīvotāju noslepkavošanā pagājušā gada martā, tiks veikta psihiatriskā ekspertīze, ziņo laikraksts «Huffington Post».

Lēmumu par psihiatrisko ekspertīzi pieņēma ASV kara tribunāla tiesnesis Džefrijs Nensoms tiesas sēdē Lūisa-Makorda karabāzē Vašingtonas štatā pēc apsūdzētā advokātu pieprasījuma.

Beilza advokāti paziņoja, ka nozieguma izdarīšanas brīdī viņš cietis no pēctraumatiskā stresa un bija guvis galvaskausa-smadzeņu traumu.

Ir gaidāms, ka ekspertīzes veikšanai tiks izveidota neatkarīga medicīnas ekspertu komisija.

Nogalināja deviņus mazus bērnus

Beilzs apsūdzēts par to, ka 2012.gada 11.martā Afganistānas dienvidos tumsas aizsegā atklājis uguni uz civiliedzīvotājiem, nogalinot 16 cilvēkus, tostarp trīs sievietes un deviņus bērnus, un vairākus ievainojot.

ASV karavīrs smagā bruņojumā un ar nakts redzamības aprīkojumu iznācis no savas bāzes, iegājis divos tuvākajos ciemos un šāvis uz tur esošajiem cilvēkiem.

Pēc slepkavībām padodas

Incidents notika Kandahāras provinces Pandžvajas apriņķa Alkozajas ciemā un vēl vienā ciemā ap pulksten trijiem naktī. Karavīrs pēc tam aizdedzinājis dažus līķus, atgriezies savā bāzē un padevies.

Nav oficiālas informācijas par slepkavas rīcības motīviem, taču ASV mediji vēsta, ka Beilzs dažādu apstākļu dēļ bijis stresā un, iespējams, bija lietojis alkoholu. Beilzs jau trīsreiz bija nosūtīts uz Irāku, un, lai gan viņam solīts nesūtīt viņu atkal uz karadarbības zonu, viņš nosūtīts uz Afganistānu. Dienu pirms pastrādātā slaktiņa Beilzs bija redzējis, kā sprādzienā zaudē kāju viņa dienesta biedrs.

Pirms armijas bijis brokeris

Pirms iestāšanās ASV armijā Beilzs četrarpus gadus darbojās kā vērtspapīru brokeris, bet

viņa karjeru aptumšoja rīkojums samaksāt gandrīz 1,3 miljonus ASV dolāru viņa apkrāptam klientam.

Kamēr viņš atradās militārajā dienestā, viņam šis rīkojums nebija jāpilda.

Afganistānas parlaments 12.martā pieprasīja šā karavīra publisku tiesāšanu Afganistānā, bet Pentagons uzstāja, ka viņš jātiesā ASV armijas tiesu sistēmā.

ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta 12.martā paziņoja, ka slaktiņā aizdomās turētajam karavīram var tikt piespriests nāvessods, ja viņš tiks atzīts par vainīgu. Paneta sacīja, ka aizdomās turētais tiks tiesāts saskaņā ar ASV armijas tiesisko kodeksu, kas dažos gadījumos paredz nāvessodu.

Ja aizstāvības puse pārliecinātu zvērinātos, ka slepkavība nebija ar iepriekšēju nodomu, tad maksimālais sods būtu mūža ieslodzījums ar iespēju uz pirmstermiņa atbrīvošanu pēc 10 gadiem. Par slepkavību ar iepriekšēju nodomu Beilzam draudētu nāvessods vai mūža ieslodzījums bez pirmstermiņa atbrīvošanas iespējām.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu