Obama otro reizi stājas ASV prezidenta amatā (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix; AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama svētdien nodevis amata zvērestu, otro reizi stājoties šai amatā. Īsā privātā ceremonijā Baltajā namā, uzliekot roku uz Bībeles, Obama svinīgi zvērējis godprātīgi pildīt Amerikas Savienoto Valstu prezidenta pienākumus un darīt visu, kas viņa spēkos, lai aizsargātu ASV konstitūciju.

Zvēresta tekstu, ko pirms 224 gadiem pirmo reizi izrunājis Džordžs Vašingtons, prezidentam lēni un rūpīgi nolasīja priekšā ASV Augstākās tiesas priekšsēdētājs Džons Robertss, kas pirms četriem gadiem, Obamas pirmā zvēresta laikā, nejauši sajauca vārdu kārtību, kādēļ prezidentam zvērestu nācās nodot vēlreiz.

Ceremonijā bija klāt tikai Obamas ģimenes locekļi, daži administrācijas darbinieki un viceprezidents Džo Baidens, kas pats svētdienas rītā nodeva zvērestu savā oficiālajā rezidencē.

Arī šoreiz Obama zvērestu nodos otro reizi, tiesa gan, cita iemesla pēc. Tas notiks pirmdien plašā ceremonijā pie Kapitolija ēkas.

Saskaņā ar ASV konstitūciju Obamas pirmais prezidenta pilnvaru termiņš beidzās tieši 20.janvāra pusdienlaikā, taču oficiālā ceremonija svētdien nevar notikt, jo šai dienā nestrādā valsts iestādes.

Pēc tradīcijas šādos gadījumos zvērests svētdien tiek nodots tikai privātā ceremonijā, kam nākamajā dienā seko publiska zvēresta nodošana ar prezidenta runu, parādi un plašām inaugurācijas svinībām.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu