Ja referendums notiktu tagad, briti nobalsotu par izstāšanos no ES (69)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ja Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona solītais referendums par valsts turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) notiktu tagad, britu vēlētāji nobalsotu par izstāšanos, liecina sabiedriskās domas aptaujas rezultāti.

Aptaujā, kuru sarīkoja firma «Populus» pēc laikraksta «Times» pasūtījuma, 40% respondentu bija gatavi balsot par izstāšanos no ES, 37% vēlējās palikt ES, bet 23% bija bez noteikta viedokļa šajā jautājumā.

Izslēdzot tos, kam nebija noteikta viedokļa, šīs aptaujas rezultāti nozīmē, ka 53% balsotu par izstāšanos, bet 47% balsotu pret.

Jautājumā par to, kurš politiķis vislabāk spētu panākt jaunu vienošanos starp Lielbritāniju un ES, 36% aptaujāto izraudzījās Kameronu, 18% - opozīcijā esošās Leiboristu partijas līderi Edu Milibendu, bet 5% - valdošās koalīcijas partneres Liberāldemokrātiskās partijas līderi vicepremjeru Niku Klegu.

Referendumu sola līdz 2017.gadam

Kamerons trešdien teiktā runā solīja līdz 2017.gadam sarīkot referendumu par valsts turpmāko dalību ES, ja viņa vadītā Konservatīvo partija uzvarēs nākamajās parlamenta vēlēšanās 2015.gadā.

Premjers atzina, ka «sabiedrības vilšanās ES ir lielāka nekā jebkad agrāk». «Ir laiks britu tautai teikt savu vārdu. Ir laiks mums atrisināt šo jautājumu starp Lielbritāniju un Eiropu,» sacīja Kamerons.

Vēlas jaunus attiecību nosacījumus

Kamerons norādīja, ka vēlas Lielbritānijas dalības ES nosacījumu pārskatīšanu, pēc kuras viņš iepazīstinātu tautu ar jaunajiem nosacījumiem un ierosinātu referendumu.

«Kad mēs būsim pārrunājuši šo jauno noregulējumu, mēs sarīkosim britu tautai referendumu ar ļoti vienkāršu izvēli ‒ vai nu palikt ES pēc šiem jaunajiem nosacījumiem, vai vispār izstāties,» pavēstīja premjers runā Londonā.

Pieprasa reformas Eiropā

Kamerons sacīja, ka Lielbritānijas un ES jauno attiecību pamatā jābūt ES vienotajam tirgum. Viņš brīdināja, ka Lielbritānija var izstāties no ES, ja bloks neveiks reformas.

Viņš atzina, ka referenduma rīkošana jau tagad būtu «aplama izvēle», jo ES vēl mainīsies pēc eiro zonas krīzes.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu