Lielbritānijā vēršas plašumā zirga gaļas skandāls (65)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu premjers Deivids Kamerons apgalvo, ka šādas gaļas ēšana nerada draudus veselībai. Tikmēr turpinās izmeklēšana, lai noskaidrotu, kādā veidā liellopa gaļas vietā lielveikalos pārdota zirga gaļa, kas nonākusi arī dažu citu Eiropas Savienības valstu veikalos.

Lielbritāniju satricinājis pārtikas skandāls. Pēdējās dienās atklāti arvien jauni gadījumi, kad veikalu plauktos nonākusi zirga gaļa, lai gan patiesībā tā bija marķēta kā liellopu gaļa.

Iedzīvotāji izsakās šādi: «Es ļoti bieži pērku liellopu gaļu. Esmu noraizējies, ka, iespējams, esmu ēdis zirga gaļu, nevis liellopu gaļu, ko patiesībā biju vēlējies iegādāties.» «Esmu ļoti vīlusies. Pirmkārt, veselības un drošības inspektori nav bijuši uzdevumu augstumos. Otrkārt, neviens no mums nezina, ko patiesībā ēd. Kur tas mūs novedīs? Iespējams, slimnīcā.»

Lai nomierinātu satrauktos iedzīvotājus, britu premjers paziņojis, ka zirga gaļas ēšana nerada draudus veselībai. Tomēr, viņa vērtējumā, šis skandāls ir izgaismojis virkni problēmu.

Deivids Kamerons: «Nav pamata uzskatīt, ka sasaldētā pārtika, kas šobrīd tiek pārdota, nav droša vai apdraud veselību. Es domāju, ir ļoti svarīgi to uzsvērt. Runa nav tik daudz par drošību, kā par pārtikas marķēšanu, pārdevēju godīgumu un patiesu informāciju. Un, atklāti sakot, runa ir arī par to, ka cilvēki ir pievilti. Tāpēc viņi ir dusmīgi un uztraukušies.»

Skandāla centrā ir pārtikas ražotājs Findus. Zirga gaļa tā ražojumos atklāta ne vien Lielbritānijā, bet arī Francijā un Zviedrijā. No šo valstu veikalu plauktiem izņemti miljoniem liellopu gaļas lazanju iepakojumu un citu produktu.

Findus apgalvo, ka pats ticis maldināts, jo bijis pārliecināts, ka produktu ražošanā tikusi izmantota liellopu gaļa no Francijas. Taču, kā apgalvo Findus, patiesībā tā ražotajos produktos nonākusi zirga gaļa no Rumānijas. Kompānija pirmdien plāno vērsties tiesā pret kādu Rumānijas uzņēmumu, kura nosaukums netiek atklāts.

Jaunākais skandāls piedzīvots tikai dažas nedēļas pēc tam, kad zirga gaļa tika atklāta Lielbritānijā un Īrijā pārdotajos hamburgeros. Toreiz izskanēja aizdomas, ka zirga gaļa nākusi no Polijas.

Komentāri (65)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu