Izraēlas «cietumnieks X» nopludinājis Mossad informāciju Austrālijas izlūkdienestam (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izraēlas «cietumnieks X» - izlūkdienesta «Mossad» aģents Bens Zigiers, kurš 2010.gadā tika atrasts miris Telavivas apkaimes cietumā - arestēts pēc tam, kad viņš Austrālijas izlūkdienestam bija sniedzis detalizētu informāciju par savu darbu, pirmdien vēsta Austrālijas raidsabiedrība ABC.

Zigiers, kuram bija kā Austrālijas, tā Izraēlas pilsonība un kurš Izraēlas cietumā tika turēts zem sveša vārda, Austrālijas izlūkdienestam atklājis detalizētu informāciju par vairākām «Mossad» operācijām.

Zigiers Austrālijas Drošības izlūkošanas organizācijai (ASIO) cita starpā pastāstījis arī par augstākā mērā slepenu misiju Itālijā, kas tikusi gatavota vairākus gadus.

Nav zināms, kas bijis iniciators kontaktiem ar ASIO, kas sākušies kādā no reizēm, kad Zigiers kopā ar sievu un bērnu apmeklējis Austrāliju.

Vienā no ciemošanās reizēm viņš pieteicies Itālijas darba vīzai.

Zigiers bijis viens no trim Austrālijas ebrejiem, kas strādājuši «Mossad» labā, vairākas reizes mainījuši vārdus, izņemot jaunas pases ceļojumiem Tuvajos Austrumos un Eiropā.

Zigiers priekš «Mossad» izveidojis Eiropā bāzētu komunikāciju uzņēmumu, kas eksportējis elektroiekārtu detaļas uz arābu valstīm un Irānu. Tajā strādājuši vēl divi dubultpilsoņi.

Zigiers emigrēja uz Izraēlu 2001.gadā. 2010.gada februārī viņš tika arestēts. Desmit mēnešus vēlāk viņš Telavivas apkaimes Ajalonas stigrā režīma cietumā kamerā tika atrasts miris - pakārts vai pakāries.

Izraēlas parlaments apņēmies veikt «intensīvu izmeklēšanu» saistībā ar Zigiera aresta un nāves apstākļiem, pirmdien apliecināja Kneseta Ārlietu un aizsardzības komisijas Izlūkošanas apakškomisijas preses pārstāvis Asafs Dorons.

Ar vēsti, ka Zigiers 2010.gada decembrī atrasts pakārts vai pakāries savā kamerā Ajalonas cietumā pirmā 12.februārī nāca klajā Austrālijas raidorganizācija ABC. Izraēlas varasiestādes bija spērušas ārkārtas soļus, lai panāktu, ka šis notikums tiek noklusēts.

Izraēlas varas struktūras bija aizliegušas medijiem par šo gadījumu ziņot, tomēr tās bija spiestas aizlieguma nosacījumus vājināt, kad notikums jau bija nokļuvis pasaules mediju ziņu virsrakstos.

Veikt Zigiera nāves apstākļu izmeklēšanu pieprasījusi arī Austrālija.

Atbilstoši Telavivas oficiālajai versijai Zigiers izdarījis pašnāvību. Tomēr vairākos medijos izskanējušas šaubas, kā ieslodzītais, kurš ticis pastāvīgi novērots, stingrā režīma cietumā varējis izdarīt pašnāvību.

Zigiers bijis viens no 26 aizdomās turamajiem lietā par palestīniešu kustības «Hamas» vadības pārstāvja Mahmuda al Mabhuha slepkavību 2010.gada janvārī Dubaijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, ceturtdien ziņoja Kuveitas laikraksts «Al Jarida».

Slepkavas toreiz izmantoja viltotas Austrālijas, Francijas, Īrijas, Lielbritānijas un Vācijas pases.

Apmaiņā pret aizsardzību «cietumnieks X» sniedzis Dubaijas amatpersonām «vārdus un attēlus un precīzas detaļas» par notikušo, ziņoja laikraksts.

Tomēr Izraēlas dienestiem mēnesi pēc operācijas izdevies nolaupīt Zigieru no viņa slēptuves un arestēt saistībā ar apsūdzībām valsts nodevībā, jo viņš viltoto pasu lietā bijis gatavs atklāt Izraēlas noslēpumus.

«Al Jarida» versija jau ceturtdien tika izklāstīta «The New York Times» un citos pasaules medijos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu