Pāvesta pensija - puse no LR prezidenta Andra Bērziņa pensijas (272)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pāvests Benedikts XVI 28. februāri labprātīgi atteiksies no Romas Katoļu baznīcas vadītāja amata. Vecais vīrs ir sasniedzis solīdu vecumu - 85 gadus, lai dotos pelnītā atpūtā. Interesants gan ir fakts par Romas pāvesta pensijas apmēru, kas būs 2500 eiro mēnesī, jo liek aizdomāties par augstu amatpersonu atalgojumu Latvijā. Piemēram, Latvijas valsts prezidenta Andra Bērziņa pensijas apmērs ir 5000 latu.

Kā raksta itāļu laikraksts «La Stampa», Romas Katoļu baznīcas vadītāja Jozefa Racingera (pāvests Benedikts XVI) pēkšņais paziņojums par atteikšanos no amata ir radījis nelielu satraukumu Vatikānā, ne tikai par pāvesta jauno goda titulu, viņa drānu krāsu un - vai pāvests saglabās vārdu Benedikts vai tomēr atgriezīsies pie pasē ierakstītā vārda - Jozefs Racingers. Lielākas neskaidrības ir par pāvesta pensijas apmēru.

Līdz šim Romas Katoļu baznīcas vadītāja pensija bija formalitāte. Bija ierasts, ka šis amats tiek piešķirts līdz personas nāves dienai, tādēļ Benedikta XVI gadījums ir nepieredzēts precedents pēdējo sešu gadsimtu laikā.

Itāļu laikraksts prognozē, ka Jozefa Racingera pensija būs puse no pāvesta atalgojuma, proti, 2500 eiro mēnesī ar nosacījumu, ka viņš iegūs bīskapa papildtitulu emeritus. To varētu tulkot kā vadošs, svarīgs, nozīmīgs bīskaps, kurš vairs nenodarbojas ar tiešajiem darba pienākumiem, piemēram, vecuma, veselības dēļ.

Savukārt, ja nākamais pāvests nolems Jozefam Racingeram piešķirt augstāku titulu - Romas kardināls ar papildtitulu emeritus, Benedikta penisija palielināsies precīzi divas reizes līdz 5000 eiro, raksta laikraksts.

«La Stampa» atsaucās uz itāļu interneta vidē izteiktajiem jautājumiem par pāvesta pensiju, piemēram, kādēļ pāvestam ir vajadzīga pensija, ja Benedikta dzīves kvalitāti atbilstošā līmenī pilnībā nodrošinās Romas Katoļu baznīca par saviem līdzekļiem - viņam tiks piešķirti apartamenti Castel Gandolfo ciematiņā pāris desmitu kilometru attālumā no Romas, kāda kalna mājā ar lielisku skatu uz Albano ezeru, kur atvaļinātais pāvests plānojot nodoties teoloģijas studēšanai.

Pie tam par Benediktu jaunajās mājās ikdienā rūpēsies četras mūķenes, gatavojot maltītes, mazgājot un uzkopjot telpas, drēbes utt.

Jebkurā gadījumā 28.februārī liela daļa no pasaules 1,2 miljardiem katoļticīgo vēros vēsturisko notikumu, kad pēc formālas uzrunas sanākušajai publikai Jozefs Racingers ar helikopteru tiks aizvests no Vatikāna uz savām jaunajām mājām.

Komentāri (272)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu