Krievijā aizliedz smēķēšanu sabiedriskās vietās (32)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis likumu par smēķēšanas aizliegumu sabiedriskās vietās, pirmdien pavēstīja Kremlis.

Kremlis smēķēšanu atzinis par vienu no smagākajām veselības problēmām. Valstī, kur smēķē 40% pieaugušo, smēķēšanas izraisītu veselības problēmu rezultātā ik gadu mirst 400 000 cilvēku.

Paredzams, ka likums stāsies spēkā 1.jūnijā.

Likumā strikti smēķēšanas aizlieguma nosacījumi attiecināti uz vairumu sabiedrisko vietu - skolām, medicīnas un sporta centriem, pludmalēm, pasažieru vilcieniem un kuģiem. Ap dzelzceļa un metro staciju ieejām, kas parasti ir biezos cigarešu dūmos, noteikts perimetrs, kurā smēķēšana aizliegta.

Arī restorānos, kafejnīcās un viesnīcās smēķēšana aizliegta.

Likumā noteikti jauni tabakas tirdzniecības nosacījumi. Tabakas tirdzniecība aizliegta mazos kioskos, noteikta minimālā cena vienai paciņai. Patlaban cigarešu paciņa var maksāt pat vien 75 santīmus, tās tiek tirgotas it visur un bieži vien pārdotas arī pusaudžiem.

Tabakas ražotāji turpmāk nevarēs sponsorēt sporta, kultūras un izglītības pasākumus, veikalu plauktos cigarešu iepakojumam ir jābūt aizklātam, teikts likumā.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs pērn oktobrī pauda apņemšanos uz pusi samazināt smēķētāju skaitu valstī. Vienlaikus viņš pauda nožēlu, ka valsts 90.gadu sākumā nav stingri nostājusies pret lielajām tabakas korporācijām un tā rezultātā Krievija ir kļuvusi par pasaules otru lielāko tabakas tirgu uzreiz aiz Ķīnas.

Komentāri (32)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu