Eiropieši ir pasaulē lielākie smēķētāji un dzērāji (18)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Eiropieši ir pasaulē lielākie smēķētāji un dzērāji, atsaucoties uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, trešdien vēsta biznesa ziņu dienests «Bloomberg».

PVO uzskata, ka smēķēšanas un alkohola lietošanas izraisītās slimības un nāves gadījumu skaitu varētu līdzēt mazināt cenu palielināšana cigaretēm un alkoholam.

Eiropā smēķē vidēji 27% cilvēku, kas vecāki par 15 gadiem. Tas ir vairāk nekā jebkurā citā pasaules daļā, secinājusi PVO.

Eiropieši gadā patērē arī vidēji 10,6 litrus alkohola.

Abi paradumi veicina saslimšanu ar vēzi un sirds slimībām, kas izraisa aptuveni 70% no miršanas gadījumiem.

Alkohola lietošana un smēķēšana veicina arī elpošanas orgānu saslimšanu.

«Aplūkojot reģionu kā veselumu, smēķēšana un alkohols ir svarīgākie dzīvesveida faktori, kas izraisa nāvi,» preses konferencē Londonā norādīja PVO pārstāve.

Armēnijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Moldovā un Turcijā smēķē vairāk nekā puse vīriešu, bet vislielākais alkohola patēriņš ir Moldovā, Luksemburgā, Igaunijā un Čehijā.

Vismazāk smēķēts tiek Zviedrijā, Bosnijā un Hercegovinā un Islandē, bet vismazāk alkohola lietots Tadžikistānā, Turcijā un Azerbaidžānā, proti, valstīs, kur vairākums iedzīvotāju ir musulmaņi.

PVO ziņojumā norādīts, ka attiecībā uz veselību Eiropā vērojamas atšķirības pa reģioniem. Piemēram, laika posmā no 1980.gada līdz 2010.gadam vidējais paredzamais mūža ilgums Eiropā palielinājies par pieciem gadiem, sasniedzot 76 gadus, savukārt tas samazinājies vīriešiem Austrumeiropā.

Viszemākais paredzamais mūža ilgums vīriešiem ir Krievijā, kur tas ir tikai 62,8 gadi, bet visaugstākais Islandē - 80,1 gads,

Sievietēm vismazākais paredzamais mūža ilgums - 73 gadi - ir Kirgizstānā, bet vislielākais - 85 gadi - Spānijā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu