Pasaules līderi atzinīgi vērtē jaunā Romas pāvesta ievēlēšanu (24)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasaules valstu un starptautisko organizāciju līderi ir visumā atzinīgi novērtējuši to, ka par jauno Romas pāvestu trešdien pirmoreiz tika ievēlēts Latīņamerikas pārstāvis - līdzšinējais Buenosairesas arhibīskaps Horhe Mario Bergoljo, kurš izraudzījies Franciska vārdu.

ASV prezidents Baraks Obama amerikāņu tautas vārdā novēlēja visu labāko jaunajam Romas katoļu baznīcas vadītājam. «Kā nabadzīgo un neaizsargātāko cilvēku aizstāvis viņš nes tālāk mīlestības un līdzjūtības vēsti, kas vairāk nekā 2000 gadus ir iedvesmojusi pasauli, - ka mēs cits citā redzam Dieva vaigu,» sacīja Obama.

Obama runā par vēsturisku dienu

«Viņa kā pirmā pāvesta no Amerikas izraudzīšana arī apliecina reģiona stiprumu un vitalitāti, kas arvien vairāk nosaka mūsu pasauli, un līdz ar miljoniem spāniski runājošo Amerikas iedzīvotāju arī mēs Savienotajās Valstīs dalāmies priekā par šo vēsturisko dienu,» sacīja Obama.

«Tāpat kā es atzinīgi novērtēju mūsu sadarbību ar pāvestu Benediktu XVI, es ceru uz sadarbību ar Viņa Svētību [Francisku I], lai veicinātu mieru, drošību un cieņu visiem mūsu līdzcilvēkiem neatkarīgi no viņu ticības,» sacīja ASV prezidents.

ANO cer uz turpmāku sadarbību ar Vatikānu

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns no visas sirds apsveica jauno pāvestu un sacīja, ka cer «turpināt sadarbību starp Apvienotajām Nācijām un Svēto krēslu Viņa Svētības pāvesta Franciska gudrajā vadībā».

«Mums ir daudz kopīgu mērķu - no miera, sociālā taisnīguma un cilvēktiesību veicināšanas līdz nabadzības un bada iznīdēšanai,

un tie visi ir ilgtspējīgas attīstības pamatelementi,» sacīja Bans.

«Esmu pārliecināts, ka Viņa Svētība turpinās sava priekšgājēja pāvesta Benedikta XVI mantojumu, veicinot dialogu starp ticībām, kurš ir Civilizāciju alianses iniciatīvas pamatā,» sacīja ANO ģenerālsekretārs.

Vēl svētību un taisnīgumu

Argentīnas prezidente Kristīna Kiršnere novēlēja jaunajam pāvestam «auglīgu dvēseļu gana misiju, ar tik milzīgu atbildību uz saviem pleciem, cenšoties panākt taisnīgumu, vienlīdzību, brālību un mieru starp cilvēkiem».

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons atzina, ka «Viņa Svētības pāvesta Franciska iecelšana par 266. Romas bīskapu ir neaizmirstama diena 1,2 miljardiem katoļu visā pasaulē.»

Visas pasaules anglikāņu garīgais vadītājs Kenterberijas arhibīskaps Džastins Velbijs novēlēja jaunajam pāvestam «svētību milzīgajos uzdevumos, kurus viņš uzņēmies visas pasaules Romas katoļu vārdā».

Krievijā uzsver pareizticīgo jautājumu

Maskavas patriarhāta pārstāvis Dmitrijs Sizoņenko pauda cerību, ka Krievijas pareizticīgo baznīcas attiecības ar Vatikānu «turpināsies pozitīvā veidā». Viņš tomēr atzina, ka ir grūti kaut ko prognozēt, jo jaunais pāvests nav aktīvi piedalījies dialogā starp Romas katoļiem un pareizticīgajiem.

Eiropas Savienības prezidents Hermans van Rompejs un Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu novēlēja jaunajam pāvestam «ilgu un svētīgu pontifikātu» un aicināja viņu «tuvināt pasaules cilvēkus un reliģijas».

Cer uz pasaules sabiedrības apvienošanu

Āzijas lielākās katoļu valsts Filipīnu prezidents Benigno Akino ceturtdien sacīja, ka pirmā pāvesta ievēlēšana no Latīņamerikas ļauj cerēt uz visas pasaules cilvēku apvienošanu.

Akino arī pauda cerību, ka jaunais pāvests spēs atjaunot uzticību Romas katoļu baznīcai un darbosies «miera, taisnīguma un labdarības labā pasaulē, kuru apdraud saspīlējums, bruņoti konflikti, nabadzība, nedrošība un zaudēta uzticība institūcijām».

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu