Pāvests Francisks brīdina katoļu baznīcu - pēdējais laiks atjaunoties (41)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunais Romas pāvests Francisks ceturtdien savā pirmajā misē brīdināja, ka Romas katoļu baznīcai jāatjaunojas, un brīdināja par briesmām, kādas radītu bezdarbība šajā jomā.

76 gadus vecais pāvests savā misē Siksta kapelā paziņoja kardināliem, ka baznīca

bez atjaunošanās riskē «kļūt par līdzjūtīgu nevalstisko organizāciju» bez garīgiem pamatiem.

Viņš arī brīdināja kardinālus sargāties no «sātana pasaulīguma».

Francisks, kurš pirms ievēlēšanas par pāvestu bija pazīstams kā kardināls Horhe Mario Bergoljo no Argentīnas, sava pontifikāta sākumā tikās ar cilvēkiem Romā un nolika ziedu pušķi par godu Jaunavai Marijai Romas bazilikā «Santa Maria Maggiore».

Pirmais jezuīts pāvesta amatā

Francisks, kurš ir pirmais jezuīts Romas pāvesta amatā, arī lūdza Dievu pie Jezuītu ordeņa dibinātāja Svētā Ignasio Loijolas altāra.

Piektdien viņam paredzēts tikties ar kardināliem oficiālā audiencē Vatikānā. Tuvāko dienu laikā paredzēta arī Franciska tikšanās ar bijušo Romas pāvestu Benediktu XVI, kurš šo amatu atstāja 28.februārī.

Svinīgā inaugurācijas mise - nākamnedēļ

Pāvesta Franciska inaugurācijas mise notiks otrdien Svētā Jāzepa dienā, kas ir nozīmīgs datums katoļu svētku kalendārā, jo Jāzeps ir kristīgās baznīcas svētais aizbildnis.

Jaunais pāvests tiek uzskatīts par pieņemamu gan katoļu baznīcas konservatīvajam, gan reformistu spārnam, bet, veicot pārmaiņas, ir kļuvis pazīstams ar piesardzīgu un apdomīgu rīcību.

Pieticīgs un uz sociālajiem jautājumiem orientēts

Viņš ir jau iegājis vēsturē kā pirmais Latīņamerikas un jezuītu pārstāvis Romas katoļu baznīcas vadītāja amatā, tomēr viņš zināms arī sava pieticīgā dzīvesveida un uz sociālajiem jautājumiem orientēto uzskatu dēļ. Viņš ir nelokāms tradicionālists, piemēram, seksuālos jautājumos, bet liberāls sociālā taisnīguma jautājumos.

Baznīcas analītiķi norāda, ka Franciska pilnvaru laikā baznīca lielā mērā pievērsīsies sociālajiem jautājumiem un nabadzībai tā vietā, lai galveno uzmanību vērstu uz materiāliem un seksuālas dabas jautājumiem baznīcā.

Pret sociālo nevienlīdzību

Bergoljo ir dzimis 1936.gada 17.decembrī itāļu imigrantu daudzbērnu ģimenē Buenosairesā, viņa tēvs bija dzelzceļa strādnieks. Jaunais pāvests vairākkārt uzsvēris sociālās nevienlīdzības grēku, kas «ierobežo daudzu mūsu brāļu iespējas uz pilnīgāku dzīvi».

Bergoljo tika ordinēts par priesteri 1969.gadā un ir vadījis jezuītu ordeņa Argentīnas provinci. 1998.gadā viņš kļuva par Buenosairesas arhibīskapu metropolītu, bet kopš 2001.gada bija kardināls.

Kardināls Bergoljo savos sprediķos Argentīnā bieži uzsvēris sociālo atstumtību, netieši kritizējot valdību.

Viņš zināms arī ar savu pieticīgo dzīvesveidu - Argentīnā viņš izmanto metro un autobusus, bet uz Romu dodas lidmašīnu ekonomiskajā klasē.

Buenosairesā viņš dzīvoja pieticīgā dzīvoklī pie katedrāles.

Arī pēc ievēlēšanas par pāvestu Francisks atteicās no limuzīna, bet kopā ar pārējiem kardināliem autobusā devās uz vakariņām.

Arī tērpu izvēlē viņš ir pieticīgs, jo, stājoties kardināla amatā, nav licis pašūt jaunu tērpu, bet izmantojis sava priekšteča valkāto. Romā viņš izvēlējās staigāt savā melnajā kardināla tērpā, nevis vilkt sarkano un violeto kardināla ietērpu.

Analītiķi: pārmaiņas vienmēr veic izsvērti un pārdomāti

Analītiķi norāda, ka Bergoljo ir mērens savos uzskatos visās lietās un jebkādus uzlabojumus vai pārmaiņas veicot izsvērti un pārdomāti. Viņš uzskata, ka baznīcas loma ir būt misionāram un tikties ar cilvēkiem, nevis regulējot ticību, bet to sludinot un veicinot tās izplatību.

Tomēr daudzi, kas viņu pazīst, uzsver arī viņa konservatīvos uzskatus. «Viņš ir tikpat liels bezkompromisu cilvēks kā Jānis Pāvils II, kad runa ir par baznīcas principiem - visu, ko tā ir aizstāvējusi eitanāzijas, nāvessoda, abortu, tiesību uz dzīvības, cilvēktiesību, priesteru celibāta jautājumos,» 2005.gadā britu raidsabiedrībai BBC teica Osvaldo Musto, kas ar Bergoljo kopā mācījās seminārā.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu