Vatikāns noliedz pāvesta bezdarbību Argentīnas militārās huntas valdīšanas laikā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vatikāns piektdien noliedza izskanējušās apsūdzības, ka pāvests Francisks Argentīnas militārās huntas valdīšanas laikā nav darījis pietiekami, lai aizstāvētu divus militāro varasiestāžu nolaupītos un spīdzinātos jezuītu priesterus.

Kā uzsvēra Vatikāna preses pārstāvis Federiko Lombardi, pāvesta amatā ievēlētais Horhe Mario Bergoljo patiesībā tolaik izglābis nolaupīto priesteru dzīvību.

«Nekad pret viņu nav tikušas izvirzītas ticamas, konkrētas apsūdzības. Argentīnas tiesu sistēma (..) nekad viņam nav izvirzījusi apsūdzības,» skaidroja Lombardi.

Vatikāna pārstāvis arī norādīja, ka pret Bergoljo izvērstā kampaņa bija «labi zināma» un tās mērķis bija apmelot garīdznieku un diskreditēt baznīcu.

«Apsūdzības izskan no atsevišķiem kreisajiem, kuru mērķis ir uzbrukt baznīcai, un tās ir jānoraida,» piebilda Lombardi, uzstājot, ka Bergoljo, vēl neesot bīskaps, «daudz darīja, lai diktatūras laikā aizstāvētu cilvēkus».

Vatikāna komentētais gadījums ir viens no iespējamiem traipiem Bergoljo biogrāfijā, un tas attiecas uz Argentīnas militārās huntas valdīšanas periodu laikā no 1976. līdz 1983.gadam. Tolaik militārās varasiestādes nolaupīja un piecus mēnešus turēja slepenā ieslodzījumā divus jezuītu priesterus, kas darbojās nabadzīgajās priekšpilsētās. Stāsta, ka ordeņa augstākās amatpersonas esot atteikušās aizstāvēt savus padotos. Šos apgalvojumus arhibīskapa birojs gan kategoriski noliedzis, un jaunā pāvesta atbalstītāji apgalvo, ka Bergoljo, gluži pretēji, esot palīdzējis toreizējiem disidentiem glābties no huntas nagiem.

Arī pats Bergoljo norādījis, ka iejaucies un pat lūdzis huntas līderus atbrīvot sagūstītos priesterus.

Abi priesteri pēc piecus mēnešus ilga apcietinājumā tika atbrīvoti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu