Pāvests Francisks pauž vēlmi par nabadzīgu baznīcu nabadzīgajiem (13)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Romas pavests Francisks sestdien aicināja veidot «nabadzīgu baznīcu nabadzīgajiem», paskaidrojot, ka Svētā Asīzes Franciska vārdu izvēlējās, jo viņš bija «nabadzīgs cilvēks, bet cilvēks ar mieru».

«Kā es vēlētos nabadzīgu baznīcu nabadzīgajiem!» viņš teica, tiekoties ar vairākiem simtiem žurnālistu no visas pasaules.

Jaunais pāvests runāja par emocionālajiem brīžiem pēc tam, kad 115 kardinālu konklāvs trešdien Siksta kapelā ievēlēja viņu pāvesta amatā.

Francisks, kurš pirms ievēlēšanas par pāvestu bija pazīstams kā kardināls Horhe Mario Bergoljo no Argentīnas, ievēlēšanas brīdī sēdējis blakus Brazīlijas kardinālam emeritētajam Sanpaulu arhibīskapam Klaudio Ummesam.

«Viņš mani apskāva un noskūpstīja, un teica man neaizmirst par nabadzīgajiem. Un tad [Franciska] vārds atnāca,» jaunais pāvests teica, norādot uz savu galvu.

«Es tūlīt iedomājos par Asīzes Francisku,» viņš piebilda, paskaidrojot, ka «man Asīzes Francisks ir nabadzīgs cilvēks, cilvēks ar mieru, cilvēks, kas mīlēja un aizsargāja visu radību. Tieši tagad mūsu attiecības ar pasaules radīšanu nav tik labas».

Savu priekšteci emeritēto pāvestu Benediktu XVI Francisks pirmo reizi pēc ievēlēšanas apmeklēs 23.martā. Viņš ar helikopteru dosies uz pāvesta vasaras rezidenci Kastelgandolfo 30 kilometru attālumā no Romas, kur Benedikts XVI uzturas kopš savas atkāpšanās no pāvesta amata 28.februārī.

Viņiem paredzētas kopīgas pusdienas. Abi Dieva kalpi ir labi pazīstams. Lai gan konklāvā notikušais tiek turēts stingrā slepenībā, domājams, ka 2005.gadā, kad Jozefs Racingers kļuva par pāvestu Benediktu XVI, konklāva balsojumā Argentīnas kardināls Bergoljo ierindojās otrajā vietā.

Pāvesta Franciska inaugurācijas mise notiks otrdien - Svētā Jāzepa dienā, kas ir nozīmīgs datums katoļu svētku kalendārā, jo Jāzeps ir kristīgās baznīcas svētais aizbildnis.

Francisks tiek uzskatīts par pieņemamu gan katoļu baznīcas konservatīvajam, gan reformistu spārnam, bet, veicot pārmaiņas, ir pazīstams ar piesardzīgu un apdomīgu rīcību.

76 gadus vecais Bergoljo ir iegājis vēsturē kā pirmais Latīņamerikas un jezuītu pārstāvis Romas Katoļu baznīcas galvas amatā, tomēr viņš zināms arī sava pieticīgā dzīvesveida un uz sociālajiem jautājumiem orientēto uzskatu dēļ. Tiek gaidīts, ka viņš kā pāvests lielāko uzmanību vērsīs nevis uz baznīcas iekšējiem skandāliem un nesaskaņām, bet gan uz nabadzības un sociālo problēmu risināšanu visā pasaulē.

Pēdējos gados katoļu baznīca visā pasaulē izpelnījusies nosodījumu gan pedofilijas skandālu, kuros iesaistīti garīdznieki, gan izšķērdīgā un greznā garīdznieku dzīvesveida dēļ.

Pāvests Francisks 23.martā apciemos Benediktu XVI

Jaunais pāvests Francisks 23.martā pirmo reizi kopš savas ievēlēšanas apciemos savu priekšgājēju Benediktu XVI, sestdien paziņoja Vatikāns.

Francisks dosies ar helikopteru uz pāvesta vasaras rezidenci Kastelgandolfo pie Romas, kur mitinās Benedikts kopš savas atkāpšanās no amata pagājušajā mēnesī.

Abiem garīdzniekiem rezidencē būs pusdienas, paziņoja Vatikāns.

Viņi abi ir labi pazīstami. Tiek uzskatīts, ka 2005.gada konklāvā, kurā par pāvestu tika ievēlēts Benedikts XVI, Francisks balsojumā esot palicis kā otrais.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu