Skotijas neatkarības referendums būs 2014.gada 18.septembrī (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skotijas premjerministrs Alekss Salmonds ceturtdien paziņojis, ka neatkarības referendums notiks 2014.gada 18.septembrī. Izziņojot ilgi gaidīto tautas nobalsošanas datumu, Salmonds uzsvēra, ka tā būs «vēsturiska diena, kad tauta izlems Skotijas nākotni».

Referendumā tiks uzdots jautājums «Vai atbalstāt Skotijas izstāšanos no Apvienotās Karalistes» ar atbildēm «jā» vai «nē».

Pērn oktobrī Salmonds un Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un parakstīja vienošanos, kas paredz referenduma rīkošanu.

Ja Skotijas neatkarība referendumā tiktu atbalstīta, pēc 300 gadu pastāvēšanas sadalītos Apvienotā Karaliste, kurā pēc Skotijas neatkarības iegūšanas paliktu Anglija, Velsa un Ziemeļīrija.

Kamerons asi iebilst pret Skotijas neatkarību. Līdz referendumam notiks plaša kampaņa, kuru īstenos abu pušu viedokļu aizstāvji. Tomēr dažādu sabiedriskās domas aptauju rezultāti liecina, ka, tuvojoties referendumam, atbalsts neatkarības iegūšanai skotu vidū sarūk.

2014.gadā apritēs 400.gadskārta kopš Benokbērnas kaujas, kurā skoti uzvarēja angļus. Salmonds gan raksturo apgalvojumus par referenduma pielāgošanu šai gadskārtai kā «muļķības».

Salmonda vadītā Skotu nacionālā partija (SNP) 2011.gada maijā uzvarēja Skotijas parlamenta vēlēšanās, iegūstot tajā vairākumu pirmoreiz kopš šā parlamenta darbības sākšanas 1999.gadā, un apsolīja rīkot referendumu par neatkarību.

Skotijas parlamentam pašlaik ir pilnvaras izglītības, veselības, vides un tieslietu jautājumos. Ārlietas, aizsardzību un citas svarīgas jomas turpina kontrolēt Lielbritānijas valdība.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu