Mirusi Margarēta Tečere (80)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien mirusi bijusī Lielbritānijas premjerministre Margarēta Tečere, ziņo BBC. Baronese Tečere bija Lielbritānijas premjerministre no 1979. līdz 1990. gadam, kļūstot par politisku ikonu Aukstā kara un PSRS norieta laikā.

Par dzelzs lēdiju dēvētā Tečere mūžībā aizgājusi 87 gadu vecumā pēc insulta. Viņas ģimene pauda, ka politiķes aiziešana bijusi «mierpilna».

Viņa ievērību izpelnījās ar savu aso kritiku komunismam un iestāšanos par cilvēku brīvību un pašnoteikšanos un šā iemesla dēļ kļuva plaši pazīstama arī PSRS okupētajās valstīs.

Līdzjūtību Tečeres ģimenei izteikušas visas augstākās Lielbritānijas amatpersonas un karaliskā ģimene. Līdzjūtības apliecinājumi plūst arī no visas pasaules. Lielbritānijas pašreizējais premjers Deivids Kamerons paziņojis, ka valsts zaudējusi «izcilu premjerministri, līderi un pilsoni». Viņš arī uzsvēra, ka Tečere ekonomiski un politiski grūtajā laikā valsti ne tikai vadīja, bet «izglāba» un viņa ieies vēsturē, kā izcilākā miera laika premjerministre Lielbritānijas vēsturē. Kamerons, kurš patlaban viesojas Spānijā, atcēlis plānoto tikšanos ar Francijas prezidentu un valstī atgriezīsies ātrāk.

Līdzjūtība sociālajās vietnēs

Ziņas par politiķes nāvi izraisījušas īstenu aktivitātes sprādzienu sociālajās vietnēs. «Tečeres piemiņa dzīvos vēl ilgi pēc tam, kad pasaule būs aizmirsusi mūsdienu politikas pelēkos uzvalkus,» tvītoja Londonas mērs Boris Džonsons.

«Vai jūs viņu mīlējāt vai ienīdāt, neviens nevarēja noliegt, ka viņa bija liela patriote, kas kaislīgi ticēja šai valstij un cilvēkiem.

Skatuvi pametusi ietekmīga persona gan Lielbritānijas gan pasaules vēsturē,» raksta Lielbritānijas politiķis Nigels Faradžs.

«Margarēta Tečera bija izcilākā no mūsdienu Lielbritānijas premjeriem. Viņa bija lielu pārmaiņu centrā, kas notika visā pasaulē PSRS norietā,» izteicies Konservatīvās partijas deputāts Deivids Deiviss.

Saskaņā ar Tečeres pašas vēlmēm, viņai netiks rīkotas valstiska līmeņa bēres.

Pirmā un vienīgā sieviete premjera amatā

Tečere bija pirmā sieviete, kas ieņēmusi Lielbritānijas premjerministra amatu.

Spilgtā politiķe dzimusi 1925.gadā un absolvējusi Oksfordas universitāti. Lielajā politikā viņa nonāca 1959.gadā, kad tika ievēlēta parlamentā. 1975.gadā viņa tika ievēlēta par Konservatīvo partijas līderi.

Kļūstot par premjeri, Tečere daudz pievērsās ne vien ārpolitikas jautājumiem, bet arī valsts ekonomiskās lejupslīdes pārvarēšanai. Tā laika ekonomikas liberalizācijas reformas, kuru ietvaros tika privatizēta arī virkne valsts uzņēmumu, pat ieguvušas nosaukumu «tečerisms». Viņas vadībā Konservatīvā partija uzvarēja vēlēšanās trīs reizes pēc kārtas - 1979., 1983. un 1987. gadā.

Tečeres laikā 1982.gadā notika Lielbritānijas karš ar Argentīnu par joprojām saspīlēto Folklendu salu piederības jautājumu.

Pēdējos gados Tečere sabiedrībā parādījās reti. Jau pirms tam viņa pārcietusi vairākus vieglus insultus. Saskaņā ar ārstu rekomendācijām viņa ar publiskām runām nav uzstājusies jau kopš 2002.gada.

Latvijas un Igaunijas prezidenti izsaka līdzjūtību

Valsts prezidents Andris Bērziņš un Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess izteikuši līdzjūtību saistībā ar bijušās Lielbritānijas premjerministres Margarētas Tečeres aiziešanu mūžībā.

Abi prezidenti šo sēru vēsti saņēmuši kopīgās tikšanās laikā Ilvesa ārpilsētas rezidencē Vīlandes apkaimē.

Gan Latvijas, gan Igaunijas prezidents norāda, ka Lielbritānija ir zaudējusi izcilu līderi un politiķi, kuras ietekme sniedzās tālu pāri Lielbritānijas robežām. Austrumeiropa vienmēr atcerēsies Tečeres stingro nostāju pret komunismu un cīņu par brīvību un demokrātiju šajā Eiropas daļā.

Abu valstu prezidenti izteikuši visdziļāko līdzjūtību Margarētas Tečeres ģimenei, premjerministram Deividam Kemeronam un visai Lielbritānijas tautai.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) nosūtījusi vēstuli Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta Lordu palātas priekšsēdētājai un Apakšpalātas priekšsēdētājam, Latvijas parlamenta vārdā izsakot līdzjūtību saistībā ar Margarētas Tečeres aiziešanu mūžībā.

«Lēdija Tečere bija izcila personība. Viņas dzīvesstāsts, viņas spēks nekad nepadoties, viņas spēja vadīt valsti pat izaicinājumiem pilnā laikā padara viņu par vienu no nozīmīgākajiem valstu līderiem divdesmitajā gadsimtā,» vēstulē norāda Āboltiņa. «Viņas runas un viņas lēmumi ietekmēja notikumus, ne tikai esot premjerministra amatā, bet arī ilgi pēc tam. Viņa bija iedvesmas avots tūkstošiem cilvēku, kuri vēlējās iesaistīties politikā. Esot pirmajai Lielbritānijas premjerministrei sievietei, viņa cīnījās, lai lauztu stereotipus par sieviešu lomu politikā. Viņa paliks atmiņā kā izcila līdere, drosmīga sieviete un savas valsts patriote.»

Saeimas priekšsēdētāja izsaka visdziļāko līdzjūtību Margarētas Tečeres ģimenei un Apvienotās Karalistes Lordu palātas un Apakšpalātas parlamentāriešiem.

Komentāri (80)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu