Bostonas maratonā nogranduši divi sprādzieni; ir upuri (104)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien vakarā (21.45 pēc LV laika) nogranda divi sprādzieni Bostonā (ASV) notikušajā maratonā netālu no finiša. Šobrīd ir informācija par 3 upuriem un vismaz 140 cietušajiem, 17 ir kritiskā stāvoklī, no tiem 8 bērni. Viens no nogalinātajiem ir astoņus gadus vecs bērns. Virs Bostonas slēgta gaisa telpa. Pilsētā uzieti vēl divi spridzekļi.

Ziņa tiek papildināta

Abi sprādzieni notika ar dažu sekunžu intervālu ielas pretējās pusēs. Viens sprādziens noticis blakus sporta preču veikalam, bet otrs – pie skatītāju tribīnes. Sprādzieni notika vairāk nekā divas stundas pēc tam, kad pirmais no aptuveni 27 000 maratona dalībnieku bija šķērsojis finiša līniju. Sprādzieni un tiem sekojošā panika tika iemūžināti daudzu televīzijas kompāniju video ierakstos un vairākkārt demonstrēti televīzijas kanālu ziņu raidījumos.

No Masačūsetsas slimnīcās ievietotajiem ievainotajiem vismaz 17 atrodas kritiskā stāvoklī, bet vēl vismaz 25 ievainoto veselības stāvoklis tiek raksturots kā smags. Ievainoto vidū ir astoņi bērni. Aculiecinieki stāsta par lielu skaitu cilvēku, kam sprādzienos norauti locekļi, minot pat 25-30 sprādzienu upurus. Kāds informēts avots apstiprinājis, ka locekļus zaudējuši desmit cilvēki.

Aizdomas par terorismu; ir aizdomās turamie

Arī ASV Senāta Izlūkošanas komitejas priekšsēdētāja senatore Diāna Feinšteina apstiprināja, ka, pēc visa spriežot, šajā gadījumā runa ir par terorismu.

Izmeklēšanas vadību ir uzņēmies ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

Izmeklētāji izplatījuši rīkojumu vietējai policijai meklēt «tumšādainu vai melnādainu vīrieti», kas varētu būt saistīts ar sprādzieniem, vēsta CNN. Vīrietis ar melnu mugursomu pār pleciem centies iekļūt aizliegtajā zonā tikai apmēram piecas minūtes pirms sprādzieniem.

Bostonas slimnīcā apsardze norīkota kādam Saūda Arābijas pilsonim, kas guvis ievainojumu kājā, bet šobrīd izmeklētāji vēl nespēj pateikt, vai vīrietis ir iesaistīts sprādzienu organizēšanā un viņš oficiāli nav aizturēts, informēja kāda tiesībsargājošo iestāžu amatpersona.

Atrod vēl spridzekļus

Bostonas ugunsdzēsēju dienesta vadītājs informējis CNN, ka varas iestādes ir atradušas arī vismaz vienu nesprāgušu spridzekli. Televīzijas kanāls NBC iepriekš ziņoja, ka Bostonā esot uzieti vairāki nesprāguši spridzekļi.

Informāciju, ka notiek citu spridzekļu neitralizēšana, CNN apstiprinājis arī kāds avots drošības dienestos. ASV varas iestādes izmantojušas speciāli apmācītus suņus, kas pārmeklētu sprādzienu rajonu un tuvējās ielas, lai pārliecinātos, ka tuvumā neatrodas vēl kāds nesprādzis spridzeklis.

Rezultātā atrasti daudzi aizdomīgi saiņi un paciņas, kas tiek pārbaudītas. Bet domājams, ka lielākā daļa ir mantas, ko pēc sprādzieniem pametuši panikā bēgošie cilvēki.

Pēc sprādziena pārslodzes dēļ tika ievērojami traucēta Bostonas mobilo sakaru darbība, kas apgrūtināja arī varas iestāžu darbu izmeklēšanas darbu sākumposmā, CNN apstiprināja federālo iestāžu pārstāvji. Paralēli izplatījās baumas, ka mobilos sakarus atslēgušas tieši varas iestādes, lai novērstu citu spridzekļu iedarbināšanu ar mobilo telefonu palīdzību. Mobilo sakaru kompānijas gan šo informāciju noliedza.

Sprādzienu iemesls pagaidām nav skaidrs, tāpat pagaidām nav skaidrs, kas ticis uzspridzināts. Ielas pēc sprādzieniem bija gruvešu pilnas. Teritorija tika nobloķēta un evakuēti tuvējie kvartāli, jo pastāvēja bažas par iespējamiem jauniem sprādzieniem.

Obama: Mēs joprojām nezinām, kas tos sarīkoja un kāpēc

ASV prezidents Baraks Obama otrdien preses konferencē paziņoja, ka ASV ir apņēmības pilnas notvert Bostonas maratona laikā nograndušo sprādzienu sarīkotājus: «Mēs joprojām nezinām, kas tos sarīkoja un kāpēc, tomēr varat būt pārliecināti: mēs to noskaidrosim. Mēs noskaidrosim, kas to pastrādāja. Mēs noskaidrosim, kāpēc viņi to izdarīja. Visi grupējumi, kas par to ir atbildīgi, izjutīs visu likuma spēku,» uzsvēra Obama.

Nav skaidrs, kas varētu būt uzstādījis bumbas - nav zināms, vai notikušie sprādzieni ir saistīti ar kādu paramilitāro grupu ASV vai to izcelsme ir ārvalstu. Nekādus

draudus pilsētas vadība vai organizatori pirms sacīkstēm netika saņēmuši.

Reaģējot uz Bostonā notikušajiem sprādzieniem, īpašus drošības pasākumus veikusi arī Vašingtonas un Ņujorkas policija, pastiprinot svarīgāko objektu apsardzi Manhetenā.

Vēlāk tika saņemtas ziņas par trešo incidentu Džona Kenedija bibliotēkā, kas atrodas vairākus kilometrus attālu no maratona vietas - tajā par cietušajiem vai upuriem ziņu pagaidām nav. Pašreiz tiek uzskatīts, ka tas bijis ugunsgrēks un nav saistīts ar sprādzieniem.

Bostonas slimnīcās ievesti vismaz 134 cilvēki, kuri cietuši Bostonas maratona laikā notikušajos sprādzienos, sociālajā tīklā «Facebook» raksta slimnīcā strādājoša Bostonas latviete, farmaceite Anita Bērziņa, piebilstot, ka gaidāma darba pilna nakts.

Bostonas maratonā piedalījies vismaz viens skrējējs no Latvijas

Bostonas maratonā, kuru pirmdien pārtraukuši vairāki sprādzieni, piedalījies arī vismaz viens skrējējs no Latvijas - 43 gadus vecais Andis Vītoliņš, liecina informācija maratona mājaslapā.

Saskaņā ar mājaslapā sniegto informāciju Vītoliņš bijis starp tiem skrējējiem, kuri finišējuši vēl pirms sprādzieniem. Vītoliņš maratona distanci beidzis 2 stundās 43 minūtēs un 48 sekundēs, kopvērtējumā ieņemot 424.vietu.

Virtuālās skrējēju komandas «Noskrien» mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka Vītoliņš ir šā kluba biedrs. «Paldies visiem, kas sekoja un juta līdzi! Pagaidām braucu atpakaļ uz NY [Ņujorku],» vēsta Vītoliņa ieraksts «Noskrien» mājaslapā, kas veikts vēl īsi pirms sprādzieniem. «Pats arī esmu nedaudz pārsteigts, ka izturēju un nesaplīsu.»

Bostonā apturēta daļa pilsētas sabiedriskā transporta

Masačūsetsas štata gubernators aicinājis cilvēkus bez vajadzības neiziet no mājām, kamēr situācija netiks kontrolēta pilnībā.

Izmeklēšanā iesaistītas visas augstākās federālās, valsts un pilsētu amatpersonas.

Pēc notikušajām eksplozijām skrējiens tika apturēts. Līdz ar policiju uz notikuma vietu nosūtītas arī Masačūsetsas pavalsts nacionālās gvardes vienības.

Bostonas maratons notiek jau kopš 1897.gada un skaitās pasaulē vecākais regulāri notiekošais pasākums.

Bostonas mēra birojs ir izveidojis infolīniju, kur var zvanīt un uzzināt precīzāku informāciju par radiem un draugiem Bostonā: +1 617 635 4500.

Komentāri (104)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu