Antropologi: krievi nav slāvi, bet gan somugri (71)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas zinātnieki pabeiguši pirmo liela mēroga pētījumu par krievu tautas genofondu. Izrādās, ģenētiski vēsturiskie krievu senči nemaz nebija slāvi, bet gan somugri, atsaucoties uz Ļeva Gumileva centra publikāciju, raksta žurnāls «Vlastj».

Ģenētiķi skaidro, ka Y-hromosomu atšķirība starp krieviem un somiem ir tikai 30 vienības (tuva radniecība). Savukārt ģenētiskā atšķirība starp krieviem un somugru tautām, kuras mitinājušās pašreizējā Krievijas teritorijā, ir tikai 2-3 vienības. Šī atšķirība ir niecīga un būtībā nozīmē pilnīgu sakritību.

Ģenētiski krieviem tuvi ir arī tatāri - tāpat kā ar somiem, tatārus un krievus šķir tikai 30 ģenētiskās vienības.

Šie apgalvojumi šokējuši daudzus Krievijas iedzīvotājus, jo vēsturiski ticis uzskatīts, ka krievi ir slāvu tautība, kas ietilpst austrumslāvu tautu grupā līdz ar ukraiņiem un baltkrieviem.

Detalizētus pētījuma rezultātus zinātnieki sola publiskot šā gada beigās monogrāfijā «Krievu genofonds».

Pētījuma dati arī liecina, ka par slāviem uzskatāmi tikai baltkrievi - viņi esot rietumslāvi un ģenētiski izteikti līdzīgi poļiem.

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu