Stokholmas grautiņu izraisītāji - sociāli neapmierināti cilvēki (116)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Stokholmas priekšpilsētā esošo Husbijas rajonu kopš pirmdienas rīta pamatīgi satricinājušas vietējo jauniešu izraisītas nekārtības, kuru rezultātā ievainoti vairāki policisti un ugunsdzēsēji, kā arī sadedzinātas automašīnas. Zviedrijā dzīvojošā žurnāliste Sandra Veinberga sarunā ar TVNET skaidro - šajā apkaimē mīt liels daudzums imigrantu, kas nav apmierināti ar esošo situāciju, un pietiek ar nelielu spēka uzliesmojumu, lai rastos šāda veida nekārtības.

Jau iepriekš ziņots, ka formālais grautiņu iemesls ir policijas nogalināts 68 gadus vecs vīrietis. Tas notika Stokholmas rietumos esošajā Husbijas rajonā, kad likumsargi, saņemot informāciju par viņa iepriekš izteiktajiem draudiem ar ieročiem, mēģināja ielauzties vīrieša dzīvoklī.

Pirmās nekārtības Stokholmas rietumos pirmdienas rītā izraisīja jauniešu bandas, kas ar akmeņiem apmētāja policistus, aizdedzināja ēkas un automašīnas, kā arī uzbrukumu dēļ tika veikta iedzīvotāju evakuācija no dzīvojamā rajona.

Foto: AFP/LETA

Zviedru laikraksts «Aftonbladet» ziņo, ka vairums no vandaļiem bijuši imigrantu ģimenēs augoši 12 - 13 gadu veci pusaudži, no kuriem ap 70 bijuši noskaņoti ļoti agresīvi. «Es ienīstu policiju,» citēts Šamiru, viens no Husbijas grautiņu aktīvistiem.

Iepriekš pašmāju mediji vēstīja, ka nekārtību laikā jaunieši aizdedzinājuši vismaz 100 automašīnas, taču šis skaitlis ir pārspīlēts. Kā vēsta «Aftonbladet», aizdedzinātas 11 vieglās automašīnas, autobuss, kas transportē invalīdus, kā arī policijas ekipāžas auto. Līdz šim ievainoti seši policisti, tāpat vandaļi mēģinājuši sabotēt arī ugunsdzēsēju darbu, piekaujot viņus un sabojājot šļūtenes.

«Paši zviedri to uztver ļoti mierīgi, jo protesti un demonstrācijas šajās imigrantu priekšpilsētās bijuši arī iepriekš,»

telefonsarunā ar TVNET skaidro Veinberga. Stokholmas rietumu reģionos ir lielāks bezdarbs nekā citur un pietiek ar nelielu spēka demonstrēšanu, lai neapmierināto iedzīvotāju vidū uzliesmotu šāda veida akcijas, viņa turpina.

Grautiņi turpinājās arī naktī uz otrdienu, bet pagaidām nav zināms, vai tie gaidāmi arī šonakt. Minētajām jauniešu bandām un grupējumiem ir raksturīgi uzdarboties diennakts tumšajās stundās, jo pa dienu viņi ir pamanāmi un atpazīstami. Patlaban Husbijas rajonam tiek pievērsta pastiprināta policijas uzmanība.

Foto: AFP/LETA

Pēdējā laikā šo bandu vidū iecienītas ir dārglietu veikalu laupīšanas, kas tiek veiktas naudas iegūšanas nolūkos. «Šķiet, katru nedēļu šādi tiek apzagti divi veikali,» teic Veinberga.

«Visvairāk cieš vietējie iedzīvotāji – mammas ar bērniem, kā arī pensionāri, jo jaunie vīrieši, kas skraida pa ielu un vandalizē savu kaimiņu automašīnas, plosa miskastes vai aizdedzina garāžas, ir tie paši cilvēki, kas dzīvo šajā rajonā. Es saprotu, ka viņi vēlas protestēt pret to, ka Zviedrija nevar nodrošināt darbu un tādu dzīves standartu, uz kādu viņi ir cerējuši, bet situācija ir traģiska tieši tiem reģiona iedzīvotājiem,» secina žurnāliste.

Komentāri (116)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu