Hitlera mīļākās Evas Braunas pirmsnāves vēstules (81)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Es mirstu tā, kā dzīvoju,» tā vēstulē pirms pašnāvības izdarīšanas rakstījusi nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hiltera dzīvesbiedre Eva Brauna. Vācijā šonedēļ atklātībā nodotas Evas Braunas dzīves pēdējās dienās rakstītās atvadu vēstules, vēsta newsru.com.

1945. gada aprīlī Berlīnes nomales bunkurā, Sarkanajai armijai tuvojoties, Evu Braunu arvien vairāk pārņēma nolemtības izjūta - tā vismaz liecina pēdējās viņas rakstītās vēstules. Bunkurā pēdējās dienas viņa vadīja kopā ar dzīvesbiedru Ādolfu Hitleru un viņa tuvākajiem līdzgaitniekiem.

Ar 19. aprīli datētā vēstulē viņa raksta, ka, neskatoties uz artilērijas šāviņu un krītošu bumbu troksni, viņa «ir laimīga būt [Hitlera] tuvumā» un paliek «pārliecināta, ka viss galu galā izvērsīsies labi».

Taču trīs dienas vēlāk, padomju spēkiem pārņemot galvaspilsētu ar pārgurušajiem vācu karavīriem (daudzi no kuriem ir gados veci vīrieši un jauni zēni), viņas noskaņojums ir krietni mainījies. «Mēs šeit cīnāmies, līdz pēdējam, taču mani māc bailes, ka beigas ir arvien tuvāk un tuvāk.»

Nikna uz Dievu

Viņa arī raksta par gatavošanos nāvei un niknumu par to, ka Dievs ļauj notikt šādām lietām.

1938. gada 28. septembris, Hitlers ar Itālijas diktatoru Benito Musolini, dažas stundas pirms četru valstu

Astoņas dienas vēlāk 33 gadus vecā Eva Brauna bija mirusi. Salaulājusies ar Hitleru, viņa dažas stundas vēlāk izdarīja pašnāvību.

Vēstules publiskotas jaunā grāmatā

Evas Braunas vēstules šonedēļ Vācijā publiskotas jaunā grāmatā «Nacistu sievietes», kuras autore ir Trešā reiha eksperte un pētniece Anna Marija Sigmunda. Autore, kuras literārie darbi tikuši tulkoti vairāk nekā 30 valodās, uzstāj, ka Braunas vēstules ir autentiskas un

adresētas viņas draudzenei Hertai Šneiderei.

Vēstules rakstītas ar rakstāmmašīnu un vēlāk labotas ar roku. Sigmunda ir pārliecināta, ka Brauna labojumus izdarījusi pati.

1933. gada 7. maijs, Ķīle, Vācijas kanclers Ādolfs Hitlers uzrunā 30 000 nacistu uniformās tērptus karavīrus

Braunas draudzene Herta Šneidere mirusi pirms aptuveni 20 gadiem. Šneiderei adresētās vēstules autorei parādījusi viņas ģimene. Vēstules nokopētas, taču oriģinālus ģimene pārdevusi kādam kolekcionāram.

Otrajā vēstulē Šneiderei Eva Brauna raksta: «Sveiciens visiem maniem draugiem.

Es mirstu tā, kā esmu dzīvojusi. Man tas nav grūti. Tu to zini.»

Sigmunda skaidro, ka vēstules lieliski parāda Braunas noskaņojumu maiņu dažu dienu laikā: 19. aprīlī viņai vēl bijusi «vārga cerība», taču 22. aprīlī, saprotot neizbēgamo iznākumu, pārņēmis izmisums.

Hitleru satika 17 gadu vecumā

Eva Brauna bija nacistiskās Vācijas līdera Ādolfa Hitlera mīļākā un dzīvesbiedre. Neilgi pirms nāves abi salaulājās, 40 stundas vēlāk viņi iedzēra indi cianīdu. Hitlers sev arī iešāva galvā. Brauna ar Hitleru bija kopā vairākus gadus, neskatoties uz to, ka viņš bija vairāk nekā 20 gadus vecāks par Evu. Viņi satikās, kad Evai Braunai bija tikai 17 gadi.

Hitlers attiecības ar Evu Braunu no sabiedrības savas valdīšanas laikā slēpa, uzskatot, ka tēls «salaulāts ar tautu» viņa interesēm kalpos labāk.

Par Braunu bija informēti tikai Hitleram tuvākie cilvēki.

1938. gada 31. jūlijs, Vācijas kanclers Ādolfs Hitlers salutē cilvēku pūlim Vroclavā
Komentāri (81)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu