Norvēģijas armijā iesauks arī sievietes (29)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģija jau tuvākajā laikā gatavojas attiecināt obligāto militāro dienestu arī uz sievietēm, šādi kļūstot par pirmo Eiropas valsti, kas iesauc sievietes armijā miera laikā.

Valdības ierosinājumu ieviest «dzimumu neitrālu» militāro karaklausību piektdien atbalstījušas visas parlamentā pārstāvētās partijas, izņemot nelielo Kristīgo demokrātu partiju.

Obligātais gadu ilgais militārais dienests uz sievietēm, visticamāk, tiks attiecināts jau 2015.gadā.

«Norvēģija būs pirmā Eiropas valsts, kas iesauc sievietes miera laikā,» norādīja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

Daudzas Eiropas valstis pēdējos gados ir virzījušās pretējā virzienā, pārejot uz profesionālo armiju.

Gaidāms, ka Norvēģijas valdības iecere parlamentā tiks pieņemta ar lielu vairākumu, bet balsojuma datums vēl nav zināms.

Šis pavērsiens tiek skatīts kā solis pretī dzimumu vienlīdzībai un mēģinājums dažādot kompetences armijā, nevis tā ir nepieciešamība jauniesaucamo trūkuma dēļ.

Norvēģijā ik gadu no aptuveni 60 000 atbilstošajā vecumā esošo jauniešu armijā tiek iesaukti tikai 8000 līdz 10 000.

Jauniesaucamie tiek izvēlēti, pamatojoties uz rezultātiem fiziskajās un psiholoģiskajās pārbaudēs un motivāciju.

Kopš 1976.gada Norvēģijā sievietēm ir atļauts dienēt armijā uz brīvprātības principa pamata. Pašreiz sievietes veido aptuveni 10% no jauniesaucamo skaita.

Aizsardzības ministrija jau pirms šī likumprojekta bija uzstādījusi mērķi panākt, lai līdz 2020.gadam sievietes veido 20% no armijas sastāva.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu