Lielbritānija plāno no imigrantiem pieprasīt maksu par veselības aprūpi (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas veselības ministrs Džeremijs Hants trešdien nācis klajā ar ierosinājumu no imigrantiem pieprasīt maksu par veselības aprūpes pakalpojumiem.

Šādi Lielbritānijas valdība cer izskaust tā dēvēto veselības tūrismu.

Ministra ierosinājums arīdzan paredz liegt imigrantiem, kuru izcelsmes valsts neietilpst Eiropas Ekonomikas zonā (EEZ), bezmaksas piekļuvi ģimenes ārstiem.

«Mēs esam skaidri norādījuši, ka mums ir Nacionālais veselības dienests, nevis starptautiskais veselības dienests, un esmu apņēmības pilns izskaust šīs sistēmas ļaunprātīgu izmantošanu,» norādīja Hants.

Valdība vēl gan nav aprēķinājusi, cik tieši valsts veselības aprūpes sistēmai izmaksā imigrantu vizītes pie ģimenes ārstiem.

Plānots, ka rosinātās izmaiņas neattieksies uz neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas arī turpmāk tiks nodrošināta bez maksas.

Tikmēr valdības ierosinājumi raisījuši veselības aprūpes profesionāļu satraukumu. Mediķi norāda, ka plānotās izmaiņas radīs sabiedrības veselības risku, jo sasirgušajiem pacientiem nebūs iespējas saņemt ārstu palīdzību.

«Cilvēki izmanto Nacionālo veselības dienestu, ja viņiem ir kāda infekcija, un mēs nepavisam negribam, ka viņi šādi staigā apkārt, jo baidās, ka ārsta kabinetā būs jāmaksā,» raidsabiedrības BBC radio skaidroja Ģimenes ārstu karaliskās koledžas priekšsēdētāja Klāra Džarada. «Es neuzskatu, ka ģimenes ārsta kabinets būtu jāpārvērš par robežu aģentūru.»

Tikmēr Nacionālais AIDS fonds norāda, ka valdības ministra iecere draud izbojāt gadiem ilgušo darbu, kura mērķis ir rosināt riska grupas veikt HIV testus un nepieciešamības gadījumā saņemt mediķu palīdzību.

Saskaņā ar valdības izstrādāto plānu, kas nodots sabiedriskajai apspriešanai, iebraucējiem, kas Lielbritānijā uzturas uz laiku līdz sešiem mēnešiem, būs jāmaksā par ģimenes ārsta vizīti. Šai iebraucēju grupai jau tagad ir jāmaksā par veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu slimnīcās.

Savukārt studentiem un viesstrādniekiem, kuri Lielbritānijā uzturas ilgāk par sešiem mēnešiem, piesakoties vīzām, būs jāsamaksā vismaz 200 mārciņu (163,6 lati) gadā, lai segtu Veselības aprūpes dienesta izmaksas. Šī summa paredzēta kā papildu maksājums nodokļiem, kuri tiek izmantoti veselības aprūpes sistēmas finansēšanai.

Vienlaikus valdības paredzētās izmaiņas nosaka pastiprināt centienus atgūt līdzekļus par to iebraucēju ārstēšanu, kuru izcelsmes valsts ietilpst EEZ - tās ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kā arī Norvēģija, Lihtenšteina un Islande.

Ik gadu Lielbritānijas veselības aprūpes nozarē tiek norakstīti ap 12 miljoniem mārciņu, kurus varētu pieprasīt no EEZ valstīm.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu