80 procentu cilvēku pasaulē mirst veselības problēmu dēļ (44)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pasaulē aptuveni 80 procentu cilvēku mirst no slimībām vai veselības komplikācijām, bet Latvijā šis rādītājs sasniedz gandrīz 90 procentu, liecina Pasaules Veselības organizācijas un Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija.

20.gadsimtā pasaulē nomira nepilni seši miljardi cilvēku, tostarp 72 procenti cilvēku aizsaulē aizgāja dažādu slimību dēļ, savukārt 8,6 procenti nāves gadījumu tika reģistrēti grūtniecības vai dzemdību laikā vai arī dzīves pirmajās dienās. 2,3 procenti zemeslodes iedzīvotāju gāja bojā no bada vai dabas stihijās, savukārt 17,1 procents mira vardarbības, negadījumu, narkotiku vai gaisa piesārņojuma dēļ.

No visiem pagājušā gadsimta nāves gadījumiem aptuveni 30 procentu bija dažādu infekcijas slimību dēļ, galvenokārt elpošanas sistēmas slimību, baku, caurejas, malārijas un tuberkulozes dēļ. Sirds un asinsvadu slimības bija iemesls 22 procentiem 20.gadsimta nāves gadījumu, savukārt nepilni desmit procenti mira ļaundabīgo audzēju dēļ. Teju divi procenti cilvēku nomira no bada, savukārt dažādas dabas stihijas - vētras, plūdi, zemestrīces un zibens spērieni - paņēma 0,4 procentus no visu bojāgājušo skaita.

Karadarbība vai ideoloģija 20.gadsimtā bija iemesls aptuveni pieciem procentiem nāves gadījumu, lielākā daļa no tiem bija komunisma un otrā pasaules kara upuri. Trīs procenti cilvēku mira pašnāvībā vai slepkavībā, divi procenti - narkotiku lietošanas dēļ, pieci procenti - dažādos negadījumos, galvenokārt satiksmes negadījumos, kritienos, ugunsgrēkos, saindēšanās vai noslīkšanas dēļ. Divi procenti pasaules iedzīvotāju aizsaulē aizgāja gaisa piesārņojuma dēļ.

Latvijā, salīdzinot ar pasaules vidējiem rādītājiem, procentuāli mazāk cilvēku iet bojā grūtniecības vai dzemdību laikā, kā arī vardarbības un negadījumu dēļ, savukārt vairāk cilvēku iet bojā slimību rezultātā.

2012.gadā aptuveni 56 procenti nāves gadījumu Latvijā saistīti ar sirds un asinsvadu slimībām, 21 procents - ar audzējiem, 12 procentu - ar citām slimībām. Pieci procenti no visiem 2012.gadā reģistrētajiem nāves gadījumiem Latvijā bija dažādu ārēju iemeslu dēļ, galvenokārt ceļu satiksmes negadījumu, ugunsgrēku, kritienu, noslīkšanas, nosalšanas vai saindēšanās dēļ. Pusotrs procents mira pašnāvībā, bet četri procenti - no citiem vai nenoskaidrotiem iemesliem.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu