Ķīna nopietni apsver iespēju atcelt «viena bērna politiku» (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīnas varas iestādes ir tuvu tam, lai atceltu valstī spēkā esošo «viena bērna politiku», kas precētiem pāriem atļauj pasaulē laist tikai vienu bērnu. Uz šādu rīcību Ķīnu spiež demogrāfiskā krīze - nācijas novecošanās rezultātā valstij draud darbaspēka trūkums, raksta «The Daily Telegraph».

Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra «Xinhua» vēstīja, ka valsts Ģimenes plānošanas komisija patlaban pēta piedāvājumus, kā atcelt viena bērna politikas piemērošanu, ja kāds no vecākiem ir bijis vienīgais bērns ģimenē. Komisijas pārstāvis informēja, ka plānoto likuma grozījumu mērķis ir «uzlabot ģimenes politiku».

Ķīnas laikraksti tikmēr vēsta par «vērienīgām» izmaiņām viena bērna politikas jomā.

Sagaidāms, ka likuma grozījumi varētu stāties spēkā nākamā gada sākumā. Un izskanējis, ka līdz 2015. gadam «viena bērna politika» Ķīnā varētu tikt atcelta pilnībā.

Ķīnā jau ilgāku laiku bažas rada pensiju sistēmas nākotne, jo veco cilvēku īpatsvars valstī arvien pieaudzis. «Tagad, kad desmitiem miljoni cilvēku bez bērniem valstī tuvojas vecumam, kad parasti dzimst bērni, mēs lēšam, ka tas Ķīnā varētu izraisīt bērnu dzimšanas bumu,» saka «Deutsche Bank» pārstāvis Juns Ma.

Viena bērna politika Ķīnā tika ieviesta 1971. gadā. Tiek lēsts, ka likuma dēļ valstī veikti 336 miljoni abortu un 222 miljoni sterilizācijas procedūru, kuras nabadzīgākajos valsts reģionos nereti izraisījušas smagas sekas pacientiem.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu