Eksperti: Uzbrukums Sīrijai būs simbolisks un ierobežots (67)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iespējamie militārie triecieni pret Sīriju, par ko pēdējās dienās aktīvi tiek debatēts Vašingtonā un dažās rietumvalstu galvaspilsētās, tiks vērsti pret armijas un izlūkdienesta objektiem, kā arī pret vietām, kam ir simboliska saistība ar Damaskas režīmu, tomēr šie triecieni neizmainīs spēku līdzsvaru valstī, uzskata eksperti.

Iespējamo triecienu mērķis būs sodīt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu un paust viņam skaidru vēstījumu, nevis satriekt viņa militāro spēku un sniegt nemierniekiem izšķirošu atbalstu, viņi norāda.

«Konkrēto mērķu vidū būs ceturtās un Republikas gvardes tanku divīziju Damaskas apvidus štābi, kazarmas un aizmugures dienestu objekti. Šīs divas vienības ir nopietni iesaistītas civilistu apvidu bombardēšanā,» uzskata Vašingtonas Tuvo Austrumu institūta pārstāvis Džefrijs Vaits.

«Sabiedroto spēkiem vajadzētu arī uzbrukt augstākā līmeņa armijas un izlūkdienestu galvenajiem birojiem, pavēlniecības un kontroles struktūrām, kas ir saistītas ar militārajām operācijām galvaspilsētas apkaimē,» skaidroja eksperts.

Raķetes varētu palaist no zemūdenēm un kuģiem

Analītiķi paredz, ka no ASV un to sabiedroto zemūdenēm, kuģiem un lidmašīnām, kas neatradīsies Sīrijas teritoriālajos ūdeņos un gaisa telpā, uz Sīriju tiks izšautas spārnotās raķetes.

Triecieni būs «vairāk simboliski, nevis militāri», paredz Francijas ģenerālis Vensāns Deports, bijušais militārās akadēmijas «Ecole de Guerre» direktors.

«Tas ir jautājums par Rietumu reputācijas atjaunošanu, izdarot kaut ko. Nedrīkst pieļaut, ka deklarētā «sarkanā līnija» tiek pārkāpta tādā mērā un nekas netiek darīts, pretējā gadījumā ASV reputācija tiks sagrauta, īpaši jau attiecībā uz Irānu.»

«Tomēr nedrīkst arī pārspīlēt, jo, ja prezidents Asads mirst vai arī režīms sabrūk, tas varētu novest pie šaušalīgas asinspirts,

nacionāla mēroga haosa. Tā būtu vēl viena stratēģiska kļūda, kādu jau mēs pieredzējām Lībijā,» atgādināja Deports.

Mērķi - simboliski objekti

Triecieni tiks veikti īsā laika posmā un tie būs vērsti pret simboliskiem objektiem - valdības ēkām, armijas komandcentriem, gaisa spēku bāzēm un pat pret prezidenta pili, ja vien skaidri būs zināms, ka tajā neatrodas pats prezidents.

Uzbrukums Sīrijai, ja tāds tiks īstenots, būs ierobežots laika un telpas ziņā, liecina medijiem nopludinātā stratēģiskā informācija dažās Rietumu galvaspilsētās.

Tie nebūs tik jaudīgi, lai vājinātu Sīrijas militāro potenciālu un grozītu spēku līdzsvaru par labu nemierniekiem.

ASV prezidents Baraks Obama vēl nav pieņēmis lēmumu, vai uzbrukt Sīrijai, taču uzsvēris, ka jebkura Savienoto Valstu reakcija būs brīdinājums, ka ķīmiskos ieročus labāk nelietot.

Tiesa, Vašingtonas atteikšanās no mēģinājumiem iegūt ANO Drošības padomes mandātu liecina, ka trieciens, visticamāk, ir neizbēgams.

Valstu nostāja dalās

Ideju par uzbrukumu Sīrijai līdz šim atbalstījušas Lielbritānija, Francijas un Turcija. Tiesa gan, Lielbritānijas premjerministrs Devids Kemerons, sastopot parlamentāriešu pretestību idejai par uzbrukumu Sīrijai, bijis spiests trešdien paziņot, ka viņš nedos rīkojumu uzsākt militārās operācijas, kamēr nebūs publicēts ANO inspektoru ziņojums.

Daudzas rietumvalstis - arī Austrija, Beļģija, Itālija un Polija - paziņojušas, ka neatbalsta uzbrukumu Sīrijai, norādot, ka tam ir nepieciešams ANO Drošības padomes pilnvarojums, ir jāsagaida ANO inspektoru ziņojums par iespējamo uzbrukumu vietā iegūtajām liecībām. Beļģija arī norādīja, ka nav pietiekamu pierādījumu, ka Asads būtu pielietojis ķīmiskos ieročus pret savu tautu.

Kategoriski uzbrukuma ideju noraida tuvākās Damaskas sabiedrotās - Krievija un Irāna.

Arī lielākās jaunattīstības valstis - Indija un Brazīlija - norādījušas, ka ir jāsagaida ANO inspektoru ziņojums.

ASV un sabiedrotās valstis izsaka draudus

Pēdējo dienu laikā arvien skaļāk izskan ASV un dažu to sabiedroto draudi uzsākt militāru uzbrukumu Sīrijai. Rietumvalstu retorika kļuvusi asāka pēc 21.augusta notikumiem Damaskas pievārtē, kur atbilstoši nemiernieku versijai valdības karaspēka uzbrukumā pielietoti ķīmiskie ieroči.

Sīrijas valdība šīs apsūdzības kategoriski noraida un ķīmisko ieroču izmantošanā apsūdz nemierniekus, kas šādi cenšas diskreditēt valdību.

Rietumvalstu uzbrukums Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem gaidāms tuvākajās dienās, otrdien paziņojuši vārdā neminēti informācijas avoti, kas Stambulā piedalījušies diplomātu un Sīrijas Nacionālās koalīcijas sanāksmē.

Intervijā, kas pirmdien publicēta Krievijas laikrakstā «Izvestija», Asads sacīja, ka rietumvalstis neuzbruks Sīrijai, jo tās saprot, kas šajā valstī patiesībā notiek, ka to plosa terorisms.

Viens no šķēršļiem kara sākšanai ir tas, «ka visi saprot - tas, kas notiek Sīrijā, tā nav nedz tautas revolūcija, nedz prasības pēc reformām. Tas ir terorisms», skaidroja prezidents. «Šajā situācijā Rietumu līderi nevar pateikt saviem pilsoņiem: «Mēs ejam uz Sīriju, lai atbalstītu terorismu«.»

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu