Krieviem neiesaka braukt, kur parakstīts ar ASV līgums par savstarpēju izdošanu (14)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas Ārlietu ministrija ieteikusi tiem savas valsts pilsoņiem, kuriem ir pamatotas aizdomas, ka ASV varas iestādēm pret viņiem varētu būt pretenzijas, nedoties uz tām valstīm, kuras parakstījušas ar Vašingtonu līgumu par savstarpēju izdošanu.

Kopumā šādus līgumus ASV noslēgušas ar vairāk nekā simts pasaules valstīm, tostarp Latviju, Lietuvu, Čehiju, Poliju, Vāciju, Lielbritāniju, Izraēlu, Turciju, Taizemi, Spāniju, Portugāli, Grieķiju un citām.

Kā, atsaucoties uz ministrijas paziņojumu, norāda mediji, pēdējā laikā dažādās valstīs aizvien biežāk tiek aizturēti Krievijas pilsoņi, kurus ASV varas iestādes lūdz izdot kriminālvajāšanai.

Dažu nesenāko piemēru skaitā minēts arī maskavietis Dmitrijs Ustinovs, ko augustā sakarā ar apsūdzībām nelikumīgā bruņojuma pirkšanā un kontrabandā Amerikas Savienotajām Valstīm izdeva Lietuva. Vēl pieminēts Dmitrijs Belorossovs Spānijā, Maksims Čuharevs Kostarikā un Aleksandrs Paņins Dominikānas Republikā.

«Pieredze liecina, ka tiesas prāvas pret tiem, kuri faktiski tikuši nolaupīti un izvesti uz ASV, ir neobjektīvas, balstītas uz apšaubāmiem pierādījumiem un tām ir izteikti apsūdzoša ievirze. Parasti tās beidzas ar nepamatotiem spriedumiem un ilgiem cietumsodiem,» norādījusi Ārlietu ministrija, atgādinot par tā dēvēto «Nāves tirgoni» Viktoru Butu, kas par nelikumīgu ieroču tirdzniecību tika notiesāts uz 25 gadiem, un Konstantīnu Jarošenko, kam par vērienīgas kokaīna kontrabandas gatavošanu piespriesti 20 gadi cietumā.

«Protams, Krievijas vēstniecības un ģenerālkonsulāti sniedz konsulāro un juridisko palīdzību nelaimē nonākušajiem Krievijas pilsoņiem, taču cerēt uz sekmīgu iznākumu šādās lietās nevar,» teikts ministrijas paziņojumā.

Kā liecina lasītāju komentāri medijos, attieksme pret šo ieteikumu sabiedrībā nav gluži viennozīmīga.

«Ieteikums attiecas uz pilsoņiem, pret kuriem amerikāņu varas iestādēm varētu būt pretenzijas... bet pretenzijas viņiem var rasties pret katru, kurš nevēlas ar viņiem sadarboties,» raksta kāds lasītājs.

«Varbūt vispirms tomēr ieteikt Krievijas pilsoņiem nenodarboties ar krimināli sodāmām lietām? Tad varētu braukt droši,» spriež cits.

«Publicējiet taču pilnu sarakstu! Gribu, lai mani izdod,» atzinies trešais.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu