Bēgļi: Sīrijas nemiernieki liek kristiešiem pieņemt islāmu (67)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sīrijas nemiernieki, kas ieņēmuši kristiešu ciematu Maalūlu, vietējos iedzīvotājus, draudot ar ieročiem, spiež pieņemt islāmu, trešdien pastāstīja pilsētu pametušie bēgļi.

Daudzi Maalūlas iedzīvotāji devās bēgļu gaitās jau tad, kad nemiernieki 4.septembrī ieņēma kontrolpunktu pie pilsētas robežas. Daži bēgļi devušies uz kādu netālu ciematu, citi - uz Damasku, kas atrodas 55 kilometru attālumā.

Maalūla ir viena no ievērojamākajām Sīrijas kristiešu apmetnēm. Daudzi tās iedzīvotāji runā aramiešu valodā, kurā esot runājis arī Jēzus.

Ciematā mīt aptuveni 5000 iedzīvotāju, taču tas ir stratēģiski svarīgs nemierniekiem, kas cenšas nostiprināt savas pozīcijas Damaskas apkaimē. Tas var tikt izmantots kā bāze, lai rīkotu uzbrukumus šosejai, kas savieno Damasku un Himsu.

Svētdien Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory for Human Rights» un vietējie iedzīvotāji pavēstīja, ka Maalūlā iebrukuši nemiernieki, arī ar «Al Qaeda» saistītā džihādistu grupējuma «Al Nusra» kaujinieki.

Otrdien vakarā Brīvās Sīrijas armija - lielākais nemiernieku grupējums - pavēstīja, ka nemiernieki varētu ciematu pamest, lai pasargātu tās iedzīvotājus un vēsturisko mantojumu, ar nosacījumu, ka arī valdības spēki paliek ārpus Maalūlas.

Tomēr vēl trešdien nemiernieki bija ciematā, apliecināja informācijas avots drošības dienestos.

Šauj uz krustiem

Vietējais kristietis Adnans Nasralla pastāstīja par notikumiem nemiernieku ieņemtajā kristiešu ciematā.

«Es redzēju, kā cilvēki, kam ap galvu bija «Al Nusra» apsēji, šāva uz krustiem,» sacīja Nasralla.

«Viens no viņiem pielika pistoli pie mana kaimiņa galvas, liekot viņam atkārtot vārdus «nav cita dieva kā vien Allāhs». Pēc tam viņi jokodamies teica - «tagad viņš ir viens no mūsējiem».»

Savukārt Maalūlas iedzīvotāja Raša pastāstīja, ka nemiernieki brutāli nogalinājuši viņas līgavaini Atefu, kurš bijis pilsētas zemessardzes biedrs.

«Es zvanīju uz viņa mobilā tālruņa numuru,» sacīja sieviete. Cilvēks, kas pacēlis klausuli, teicis: «Mēs esam no Brīvās Sīrijas armijas. Vai tu zini, ka tavs līgavainis bija šabihas [lojālistu zemessardzes] biedrs, kuram bija ieroči? Mēs pārgriezām viņam rīkli.»

Nemiernieks teicis, ka Atefam dota iespēja pieņemt islāmu, bet viņš atteicies.

«Jēzus nenāca, lai viņu glābtu,» noteicis nemiernieks.

Sīrijas konfliktā kopš 2011.gada marta nogalināti vairāk nekā 100 000 cilvēku, bet divi miljoni sīriešu devušies bēgļu gaitās, liecina ANO dati.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu