Norvēģijā ielejā ar milzu spoguļu palīdzību ziemā iespīdinās gaismu (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norvēģijas industriālās pilsētiņas Rjukanas iedzīvotāji jau bija pieraduši, ka ziemas mēnešos viņu apdzīvotajā ielejā saules gaisma nekad neiespīd. Visu izmainījis pārdrošs projekts, kura ietvaros saules gaismu ielejā paredzēts iespīdināt ar milzu spoguļu palīdzību, raksta «Daily Mail».

Rjukanas ielejas iedzīvotāji Norvēģijas vidienē ēnā un tumsā dzīvojuši ik gadu laikā no septembra līdz martam.

Taču tagad tuvējo kalnu nogāzēs uzstādīti trīs lieli spoguļi, ar kuru palīdzību ielejā tiks iespīdināta saules gaisma, kura parasti Rjukanai ziemas mēnešos gājusi secen.

Saules gaisma tiks koncentrēta uz pilsētiņas centrālo laukumu.

Interesanti, ka spoguļu izmantošanas ideja tumsas problēmas risināšanai Rjukanas iedzīvotājiem pirmo reizi parādījās jau pirms 100 gadiem, taču īstenota tikai tagad. Spoguļi Rjukanā izbūvēti pēc piecus gadus ilgām debatēm pilsētas padomē.

Līdz šim pilsētas iedzīvotāju vienīgā iespēja palūkoties uz sauli bija trošu vilcieniņš, kurš saules gaismas kārotājus pacēla līdz kalna virsotnei.

Trīs spoguļi uzstādīti 450 metru augstumā virs ciemata kalnu nogāzēs. Spoguļu kustības mehānismu kontrolēs dators, ar kura palīdzību spoguļi tiks pagriezti vajadzīgajā virzienā, sekojot Saules ceļam debesīs. Spoguļos izbūvēts arī īpašs mehānisms to regulārai mazgāšanai.

Līdzīgs risinājums kalnu mestās ēnas novēršanai 2006. gadā īstenots arī Itālijas Viganellas ciematiņā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu