Ķīnieši tarakānus uzskata par brīnumzālēm (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ķīnā izplatījusies jauna un ienesīga uzņēmējdarbība - tarakānu rūpnīcas. Daļa iedzīvotāju līdzekļu trūkuma dēļ meklē arvien jaunus un lētākus medikamentus, un tarakānus daudzi šajā valstī uzskata par brīnumzālēm, raksta «Daily Telegraph».

Ir daudz recepšu, kā pagatavot tarakānus. Ķīnas ziemeļos tos, piemēram, iesaka pirms ēšanas divas reizes novārīt verdošā eļļā. Šādi pagatavotam tarakānam esot mājas siera, zemes un amonjaka garšas nianses. Tomēr vairums cilvēku tos uzturā lieto ne jau garšas īpašību, bet šķietamā veselīguma dēļ.

«Tās patiešām ir brīnumzāles. Tarakāni var ārstēt virkni slimību, un tie iedarbojas daudz ātrāk nekā citas zāles,» stāsta Šandongas Lauksaimniecības universitātes profesors un Šandongas provinces Insektu asociācijas vadītājs Liu Jušengs.

Medicīnai derot tikai īpašu šķirņu tarakāni

Jušengs ir viens no uzņēmējiem, kas pēdējo gadu laikā pievērsies tarakānu fermu biznesam. «Šie nav tie paši tarakāni, kurus jūs redzat savā mājā. Ir simtiem tarakānu šķirņu, taču medicīniska vērtība ir tikai šīs sugas pārstāvjiem,» viņš skaidro.

«Mēs viņus nogalinām, pirms insekti sasnieguši četru mēnešu vecumu. (..) Viņus ir ļoti viegli nogalināt, mēs verdošā ūdenī izmērcējam veselas viņu ligzdas.»

Pēcāk nogalinātie insekti tiek pārdoti vietējiem farmācijas uzņēmumiem. Pēdējos gadu laikā iepirkuma cenas ievērojami augušas. Jušengs skaidro, ka gada laikā saražo vairāk nekā 100 tonnas šo insektu, un viņa tarakānu biznesā nodarbināti astoņi strādnieki.

Darba pietiekot visiem

Jušengs skaidro, ka no konkurences nebaidās un kopš pavasara palīdzējis atvērt 30 citas tarakānu firmas. Darba pietikšot visiem, jo pieprasījums arvien augot.

«Peļņa ir patiešām laba. Man ir arī transporta uzņēmums. Vietējām kompānijām transportējam marmoru, papīru un lauksaimniecības produktus.

Šis bizness man ienes tikai kabatas naudu, īstā nauda nāk no tarakāniem,»

stāsta vēl kāds cits uzņēmējs Ksiao Zhongvu. Šis 49 gadus vecais uzņēmējs tarakānu biznesā līdz šim ieguldījis vairāk nekā 130 000 latu, atverot vairākas nelielas tarakānu fermas. Gada laikā tarakānu bizness viņam nesot 25 līdz pat 74 tūkstošus lielu peļņu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu