Krievijas policisti sistemātiski vērsušies pret ārvalstu žurnālistiem Sočos (17)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas varasiestādes izpelnījušās kritiku par vēršanos pret Norvēģijas telekanāla TV2 žurnālistiem, kuri bija ieradušies Sočos, lai atspoguļotu gatavošanos 2014.gada ziemas olimpiskajām spēlēm.

TV2 žurnālisti ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka daudzreiz apturēti un nopratināti, tostarp trešdien, kad jau bija ceļā uz Soču lidostu, lai dotos prom.

Kopš ierašanās Krasnodarā 21.oktobrī «bijis tik daudz incidentu, ka tos katru atsevišķi pat grūti izstāstīt,» AFP norādīja žurnālists Ejsteins Bogens.

Viņš Krievijas policijas rīcību raksturoja kā «neparastu, traucējošu un sistemātisku» ar mērķi neļaut TV2 komandai darīt savu darbu.

Policija Krasnodaras un Adigejas reģionos izsekoja žurnālistu automašīnu,

pievērsa tai pastiprinātu uzmanību kontrolpunktos, nopratināja žurnālistus un lika atklāt savus avotus, norādīja Bogens.

Kopumā aizturēti uz 11 - 12 stundām

Viņš aplēsis, ka kopumā žurnālisti aizturēti uz 11 līdz 12 stundām.

Bogens norādīja, ka viņiem tā arī nav atklāts oficiāls iemesls, kādēļ tiek īstenota šāda rūpīga kontrole, bet vairāki policisti esot atsaukušies uz pretterorisma pasākumiem, kurus licis īstenot prezidents Vladimirs Putins.

Human Rights Watch ceļ trauksmi

Starptautiskā cilvēktiesību aizsardzības organizācija «Human Rights Watch» (HRW) nosodījusi policiju par šādu rīcību, kuras mērķis ir apklusināt medijus, un paudusi pārliecību, ka tam vajadzētu šokēt Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK).

HRW uzskata, ka SOK jāpieprasa paskaidrojumi no Krievijas šajā sakarā.

Bogena un viņa operatora veidotajā reportāžā iemūžināti vairāki gadījumi, kad amatpersonas dienas laikā vairākkārt apturējušas žurnālistus un likušas pārtraukt filmēšanu, kā arī nopratināšana policijas iecirknī un pat nogādāšana narkomānu rehabilitācijas klīnikā, lai pārbaudītu, vai viņi nav lietojuši apreibinošas vielas.

Lielākais pasākums Krievijā kopš PSRS sabrukuma

Kā ziņots, 2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukšanas, un gaidāms, ka to atspoguļot ieradīsies tūkstošiem žurnālistu.

Olimpiskās spēles norisināsies no 2014.gada 7. līdz 23. februārim.

Gatavošanās tām izpelnījusies kritiku gan no vides aktīvistiem, gan cilvēktiesību aizstāvjiem un viesstrādniekiem, kas sūdzējušies par algu nemaksāšanu un citiem pārkāpumiem.

Bogens norādīja, ka gūtā pieredze bijusi vērtīga, jo tā ļāvusi viņam iejusties vietējo aktīvistu ādā.

«Es nekad nedomāju, ka viņi mēģinās šādas lietas pret ārvalstu žurnālistu. Tomēr tas notika, un tagad jānoskaidro, vai tā bija atsevišķa epizode vai tendence, kas izpaudīsies vēl,» viņš piebilda.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu