Poliomielīta uzliesmojums Sīrijā var apdraudēt arī Eiropu (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Poliomielīta uzliesmojums Sīrijā var apdraudēt arī Eiropu, kur šī bīstamā slimībā 2002.gadā tika atzīta par izskaustu, brīdina vācu epidemiologi.

Risku rada fakts, ka vairākās Eiropas valstīs ir zems kolektīvās imunitātes līmenis un vairumā valstu pret poliomielītu jeb bērnu trieku tiek izmantota inaktivētā poliomielīta vakcīna (IPV), kas nav tika efektīva kā orālā poliomielīta vakcīna (OPV), kas satur dzīvus poliomielīta vīrusus. Eiropā OPV vairs netiek plaši izmantota, jo retos gadījumos var izraisīt paralīzi, vēstulē žurnālam «The Lancet» norādījuši vācu epidemiologi Martins Eihners un Stefans Brokmans.

Viņi uzskata, ka poliomielīta risks Eiropā ir neredzams, bet reāls, un norāda ka tikai vienam no 200 ar vīrusu inficētajiem cilvēkiem parādīsies slimības klasiskie simptomi.

Epidemiologi bažījas, ka reģionos ar zemu vakcinācijas pārklājumu, piemēram, Bosnijā un Hercegovinā, kur tas ir 87% un Ukrainā, kur tas ir 74%, kolektīvā imunitāte var nespēt novērst slimības izplatīšanos.

Viņi uzskata, ka nepietiek tikai ar Sīrijas bēgļu vakcinēšanu un nepieciešams īstenot plašākus pasākumus, piemēram, regulāri jāpārbauda notekūdeņi, vai tie nesatur poliomielīta vīrusu.

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) apstiprinājusi Sīrijā jau vismaz desmit poliomielīta saslimšanas gadījumus.

Saslimšana ar šo slimību Sīrijā nebija reģistrēti kopš 1999.gada.

ANO aplēses liecina, ka nestabilās situācijas dēļ pēdējos divos gados šajā valstī pret poliomielītu nav vakcinēti 500 000 bērnu. Pirms pilsoņkara sākuma Sīrijā pret šo slimību bija vakcinēti aptuveni 95% bērnu.

Poliomielīts jeb bērnu trieka ir ārkārtīgi lipīga vīrusa saslimšana. Tā izpaužas kā vienkārša saaukstēšanās, bet nelielai saslimušo daļai slimība bojā nervu sistēmu un var izraisīt smagus bojājumus, kas noved pie pacienta paralīzes vai nāves. Visapdraudētākie ir bērni līdz piecu gadu vecumam.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu