MI5 vadītājs: Sīrijā karo simtiem britu (47)

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Britu islāmistu skaits, kas devušies uz Sīriju karot nemiernieku karaspēka rindās, mērāms «dažos simtos», paziņojis Lielbritānijas iekšējās izlūkošanas dienesta MI5 vadītājs Endrū Pārkers.

Konflikts Sīrijā piesaistījis Lielbritānijas iedzīvotājus, kas simpatizē «Al Qaeda», ceturtdien uzrunājot parlamentāriešus, sacīja MI5 vadītājs.

Šo cilvēku sadarbība ar kaujinieku grupējumiem ārzemēs ir «ļoti nopietni draudi», viņš brīdināja.

Eksperti uzskata, ka

desmitdaļa ārvalstu karotāju Sīrijā ieradušies no Eiropas.

Lielākā daļa ārvalstu karotāju tur ieradušies no Saūda Arābijas, Tunisijas un Lībijas. MI5 iepriekš tika ziņojis, ka Sīrijā karo 200 britu kaujinieku.

Izglītoti ārvalstnieki

Atbilstoši Londonas Karaļa koledžas Radikalizācijas studiju centra ziņām vairums britu, kas karo Sīrijā, ir 20-30 gadus veci, Pakistānas izcelsmes un ar universitātes izglītību.

Karot uz Sīriju devušies arī 20 Lielbritānijas somālieši un daži etniskie sīrieši.

Sīrijas nemiernieku karspēkā ir aptuveni 1000 dažādu bruņotu grupējumu. Kopējais nemiernieku skaits tiek lēsts ap 100 000.

Teju puse Sīrijas nemiernieku, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asara režīma spēkiem, ir džihādisti un radikālo islāmistu grupējumu biedri, teikts Lielbritānijas aizsardzības un izlūkošanas jautājumu ekspertu organizācijas «IHS Jane's» jaunākajā pētījumā.

Rietumu mediji arī ziņojuši, ka Sīrijā nemiernieku rindās karo liels skaits čečenu. Austrijas laikraksts «Standart» pavasarī vēstīja, ka čečenu Sīrijā varētu būt pat vairāk nekā karotāju no Lībijas, kas joprojām tiek uzskatīta par valsti, no kuras Sīrijā ieradies visvairāk karotāju.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu