Vācieši strauji pamet baznīcu (128)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc lielā finanšu skandāla, kura centrā nonāca katoļu bīskaps Francs Pēters Tebarcs van Elsts, pēdējos divos mēnešos ievērojami pieaudzis to vāciešu skaits, kuri oficiāli nolēmuši izstāties gan no katoļu, gan luterāņu baznīcas, liecina ceturtdien publiskots pētījums.

Eksperti uzskata, ka šī tendence ir cieši saistīta ar skandālu, kas izcēlās, nonākot atklātībā informācijai, ka Tebarcs van Elsts izlietojis miljoniem eiro no baznīcas naudas savas privātās rezidences labiekārtošanai.

Baznīcas amatpersonas to jau nodēvējušas par «Tebarca efektu».

Diecēzes visā valstī saņēmušas vēstules no draudzes locekļiem, kuri norāda, ka ir zaudējuši uzticību baznīcai.

Baznīcas nodokli iekasē valsts

Kad cilvēks izstājas no draudzes, viņam vairs nav jāmaksā baznīcas nodoklis, ko ievāc valsts.

Kompānijas «Forsa» nesen veiktā aptauja liecina, ka 65% Vācijas katoļu uzskata, ka savai baznīcai nevar daudz uzticēties vai nevar uzticēties nemaz.

Ķelnē oktobrī katoļu baznīcu oficiāli pameta 571 cilvēks, kas ir divreiz vairāk nekā septembrī. Oktobra rādītājs ir augstākais, kāds šogad reģistrēts pilsētā, norādīja Ķelnes domes preses pārstāvis, piebilstot, ka cilvēki stāv rindās, lai pamestu baznīcu.

Tikmēr protestantu baznīcu Ķelnē oktobrī pametuši 228 cilvēki, kas ir par 80% vairāk nekā septembrī.

Pāderbornā, kas arī atrodas Ziemeļreinā-Vestfālenē, to katoļu skaits, kuri pametuši baznīcu, ir trīskāršojies.

Šāda tendence vērojama arī Osnabrikā un Brēmenē, kā arī atsevišķās municipalitātēs Bavārijā, kur katoļticība ir plaši izplatīta.

Bavārijas galvaspilsētā Minhenē oktobrī katoļu baznīcu pametuši 1500 cilvēku, kamēr septembrī no baznīcas izstājās tikai 602 katoļi.

Rēgensburgā, Nirnbergā un Pasavā baznīcu atstājušo skaits trīskāršojies.

Tendence attīstījusies jau labu laiku

Minsteres universitātes sociologs Detlefs Pollaks uzskata, ka straujais baznīcēnu skaita sarukums iekļaujas plašākā tendencē, kas pamazām attīstījusies jau labu laiku.

«Dzīves kvalitāte un izglītības līmenis [Vācijā] ir tik augsts, ka arvien mazāk cilvēku vēršas pie baznīcas pēc garīga atbalsta,» uzskata sociologs.

Komentāri (128)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu