Poliomielīta uzliesmojums Sīrijā ir saistīts ar Pakistānu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Poliomielīta uzliesmojums Sīrijā, kur šī slimība paralizējusi jau 13 bērnus, ir saistīts ar vīrusa tipu no Pakistānas, pirmdien paziņojusi ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO).

«Sīrijas Arābu Republikā apstiprināti 13 savvaļas poliovīrusa pirmā tipa (WPV1) gadījumi,» informēja PVO.

Organizācija secinājusi, ka šis vīrusa tips ir visciešāk saistīts ar vīrusu, kas 2012.gada decembrī tika konstatēts vides paraugos Ēģiptē un ir saistīts ar savvaļas poliovīrusu, kas konstatēts Pakistānā.

«Tuvu saistīti poliovīrusa tipi kopš 2013.gada februāra konstatēti arī vides paraugos Izraēlā, Rietumkrastā un Gazas joslā,» informēja PVO.

Ārkārtīgi lipīga slimība

Poliomielīts jeb bērnu trieka ir ārkārtīgi lipīga vīrusinfekcija. Tā izpaužas kā vienkārša saaukstēšanās, bet nelielai saslimušo daļai slimība bojā nervu sistēmu un var izraisīt smagus bojājumus, ieskaitot nāvi un paralīzi. Visapdraudētākie ir bērni līdz piecu gadu vecumam.

Saslimšana ar šo slimību Sīrijā nebija reģistrēta kopš 1999.gada, bet pilsoņkarš, kas jau 31 mēnesi plosās šajā valstī, ir izjaucis bērnu vakcinācijas kampaņu.

Nav vakcinēti pusmiljons bērnu

ANO aplēses liecina, ka nestabilās situācijas dēļ pēdējos divos gados šajā valstī pret poliomielītu nav vakcinēti 500 000 bērnu. Pirms pilsoņkara sākuma Sīrijā pret šo slimību bija vakcinēti aptuveni 95% bērnu.

ANO pagājušajā nedēļā paziņoja, ka pēc poliomielīta uzliesmojuma Sīrijā tiek izstrādāti ārkārtas plāni, lai vakcinētu vairāk nekā 20 miljonus bērnu Tuvajos Austrumos.

Paredzēts, ka vakcinācija tiks veikta sešu mēnešu laikā Ēģiptē, Irākā, Jordānijā, Gazas joslā un Rietumkrastā, Sīrijā un Turcijā.

24.oktobrī PVO sāka plaša mēroga kampaņu, lai Sīrijā vakcinētu 1,6 miljonus bērnu pret poliomielītu, masalām, cūciņām un masaliņām.

«Ņemot vērā pašreizējo situāciju Sīrijas Arābu Republikā, (..) iedzīvotāju kustību reģionā un imunizācijas līmeni galvenajos apgabalos, savvaļas poliovīrusa pirmā tipa tālākas izplatības risks reģionā uzskatāms par augstu,» brīdina PVO.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu