Krievijas parlamenta deputāts: Krievijai jāmācās no Dombrovska atkāpšanās (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis no amata atkāpies valsts reputācijas vārdā, ceturtdien atzina Krievijas parlamenta deputāts, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Romanovičs, Latvijas valdības vadītāja izšķiršanos raksturojot kā cienījamu soli, no kura Krievijai vajadzētu mācīties.

«Latvijas valdība ir atkāpusies. Uzskatu, ka tā ir spērusi šo soli valsts reputācijas dēļ. Izdarīja tāpēc, ka to civilizētā politikā liek darīt džentelmeņu noteikumi. Ja tavā dienesta atbildības zonā, vēl jo vairāk - valstiski politiskās atbildības zonā, ir noticis tāds negadījums, esi tik labs, aizej no sava amata - pensijā, biznesā, lasi lekcijas -, bet politikā vairs nelien un uz nodokļu maksātāju naudu nepretendē,» blogā radiostacijas «Eho Moskvi» tīmekļa vietnē raksta deputāts.

Romanovičs arī velk paralēles ar situāciju Krievijā, kur smagām traģēdijām nekad neseko nedz ministru, nedz premjera atkāpšanās, atgādinot par neseno aviokatastrofu Kazaņā, sprādzienu Volgogradas autobusā un plūdiem Kubaņā, kuros dzīvību zaudēja 171 cilvēks.

«Mūsu valdība nejūtas atbildīga par notiekošo valstī. Negrib «apmeklēt katru mājās», staigāt pa kāpņu telpām, pat ielūkoties tajās, dodot priekšroku tam, lai no grezniem kabinetiem izsludinātu nacionālās sēras,» norādīja deputāts, kurš pārstāv «konstruktīvā opozīcijā» esošo partiju «Taisnīgā Krievija».

«Prasme atzīt savas kļūdas ir brīnišķīga rakstura īpašība, kas piemīt tikai nobriedušiem un pieredzējušiem cilvēkiem. Mūsu valsts vara izpaužas kā bērnišķīga, nenobriedusi. Bet ir jau pienācis laiks arī tai atbildēt par notiekošo valstī un atkāpties, atzīstot kļūdas un ar cieņu. Ir jāskatās patiesībai acīs un jāsaprot, ka mazā Latvija, kaut arī mums ar to nav pavisam gludas attiecības, ir devusi Krievijai uzskatāmu mācību,» rezumē deputāts.

Līdzīgā noskaņā ieturēta publikācija laikrakstā «Moskovskij komsomoļec».

«Latvijas valdība atkāpusies, kaut arī 54 cilvēki zaudēja dzīvību, sabrūkot privātam tirdzniecības centram. Krievijas vara nekad nav atkāpusies, kad simtiem cilvēku gājuši bojā valsts, valdības un prezidenta kļūdu dēļ,» teiks publikācijā «Valsts bez sirdsapziņas».

«Vara neatzina savu vainu un atbildību par zemūdenes «Kursk» komandas nāvi, kaut arī tieši vara noziedzīgi aizkavēja ārvalstu glābēju piekļuvi. Vara neatzina savu vainu par mūzikla «Nord-Ost» ķīlnieku nāvi, kaut arī viņus nenogalināja teroristi, bet viņi gāja bojā gāzes un nepareizi un par vēlu sniegtās «palīdzības» dēļ. Vara neatzina savu vainu simtiem ķīlnieku nāvē Beslanas skolā. Un joprojām vairums pilsoņu nezina, ka uz bērniem sporta zālē šāva no tankiem un liesmumetējiem,» atgādina laikraksts.

«Vara neatzina savu vainu pat tad, kad šausmīgajā avārijā Sajānu Šušenskas HES dzīvību zaudēja 75 cilvēki. (..) Saraksts ir tik garš un šausmīgs, ka mēs viņu neturpināsim.»

«Secinājums - Latvijas valdības atkāpšanās ir morāles jautājums. Tas, ka Krievijas valdībā nav brīvprātīgas atkāpšanās gadījumu, vienkārši nozīmē morāles neesamību,» rezumē laikraksts.

Kā vēstīts, Dombrovskis 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata, uzņemoties politisko atbildību par traģēdiju Zolitūdē, kur, iebrūkot lielveikala jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

    Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu