ES Tiesa atzīst homoseksuālu pāru tiesības visās dalībvalstīs (237)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) Tiesa ceturtdien nospriedusi, ka homoseksuāliem pāriem ir jābūt tādām pašām privilēģijām un atlaidēm kā tradicionālajiem laulātajiem pāriem. Lēmums attiecas arī uz valstīm, kur viendzimuma laulības nav legalizētas.

Tiesa ceturtdien pieņēma lēmumu Francijas bankas darbinieka Frederika Heja lietā. Kad viņš noslēdzis «pilsonisko vienošanos par solidaritāti» ar savu partneri vīrieti, viņam atteiktas prēmijas, kas paredzētas tradicionālajiem pāriem.

Pilsoniskā vienošanās par solidaritāti atbilstoši Francijas likumiem ir līgums, kuru noslēdz divi cilvēki - viena vai divu dzimumu pārstāvji -, lai organizētu kopīgu dzīvi. Personām, kas paraksta šādu vienošanos, ir jābūt pilngadīgām.

Tiesa atzina, ka Heja situācija ir «tieša diskriminācija seksuālās orientācijas dēļ».

Tiesas pārstāvis arī paskaidroja - šis lēmums nozīmē, ka visās ES valstīs tiek ieviests jauns juridiskais standarts.

Brīdī, kad Hejs vērsās ar prasību tiesā, Francijā viendzimuma laulības vēl nebija legalizētas.

Francijas prezidents Fransuā Olands likumu par viendzimuma laulību legalizēšanu parakstīja 2013.gada maijā. Pēc tam atbilstošas izmaiņas tika izdarītas arī darba likumdošanā.

Lielākajā daļā ES dalībvalstu viendzimuma laulības nav legalizētas.

Komentāri (237)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu