Putins sola apžēlot Hodorkovski (66)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Reuters/ScanPix

Krievijas prezidents ikgadējā preses konferencē par notikumiem valstī devis solījumu apžēlot bijušo naftas uzņēmuma «Jukos» vadītāju un Kremļa kritiķi Mihailu Hodorkovski, ziņo «Interfax». Tas varētu notikt jau «tuvākajā laikā».

(Papildināts viss teksts)

Putins izteicās, ka no Hodorkovska saņēmis lūgumu par apžēlošanu un tas tuvākajā laikā tikšot apstiprināts.

Pazīstamais Kremļa kritiķis un naftas magnāts savā apžēlošanas lūgumā esot atsaucies uz «humāniem apsvērumiem».

Hodorkovska notiesāšana asi tika kritizēta ārvalstīs. Šā gada jūlijā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesa lēma, ka Hodorkovska un Ļebedeva pirmā prāva bijusi netaisnīga.

Putins liek saprast, ka apžēlošana bija jālūdz

Prezidents Putins lika saprast, ka no Hodorkovska gaidījis personisku lūgumu par apžēlošanu

«Mihailam Hodorkovskim saskaņā ar likumdošanu bija jāuzraksta konkrēts dokuments - lūgums par apžēlošanu. Viņš to nedarīja. Taču gluži nesen viņš tādu dokumentu ir uzrakstījis un vērsās pie manis ar lūgumu apžēlot,» sacīja Putins.

Putins kā argumentu lēmumam sauc ilgo apcietinājumu un slimo Hodorkovska māti. «Viņš ir saņēmis nopietnu sodu. Hodorkovskis atsaucies uz humāniem apsvērumiem, un viņam ir slima māte. Domāju, ka, ņemot vērā šos apstākļus, var pieņemt attiecīgu lēmumu, un rīkojums par apžēlošanu tiks parakstīts tuvākajā laikā.»

Hodorkovska advokāti neko nezinot

Savukārt Hodorkovska aizstāvībai nav zināms, kas iesniedzis apžēlošanas lūgumu, pavēstīja viņa advokāts Vadims Kļugvants.

«Viņš nevērsās [ar lūgumu par apžēlošanu], un pēdējā laikā mums nav bijusi informācija, ka kāds būtu vērsies viņa vietā. Tādas informācijas mums nav, lai arī visu šo gadu laikā dažādas personas iesniegušas lūgumus par viņu apžēlošanu,» sacīja Kļugvants.

Hodorkovskis un Platons Ļebedevs 2005. gadā tika notiesāti par izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. Savukārt 2010. gadā tika atzīti par vainīgiem noziegumā, piesavinoties 200 tonnas naftas.

Apžēlos tūkstošiem ieslodzīto

Jau ziņots, ka, atzīmējot Krievijas konstitūcijas 20. gadadienu, Krievijas varas iestādes paziņojušas par tūkstošiem cietumnieku amnestēšanu. Amnestijas priekšlikumu atbalstījis arī prezidents Putins.

Tiek lēsts, ka amnestijas rezultātā varētu tikt atbrīvoti pat 100 000 cietumnieki. Jau iepriekš izskanēja, ka atbrīvoto vidū varētu būt arī Hodorkovskis un skandalozās aktīvistes no «Pussy Riot».

Tomēr Putins izteicies, ka amnestēt nevajadzētu tos, kas apsūdzēti vardarbībā pret amatpersonām. Tas savukārt nozīmē, ka cietumā, visdrīzāk, paliks aktīvisti, kas apsūdzēti par dalību 2012. gadā notikušajos vardarbīgajos protestos pret Putina pārvēlēšanu prezidenta amatā.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu