Hodorkovskis pēc atbrīvošanas ieradies Vācijā (49)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien no apcietinājuma atbrīvotais bijušais naftas uzņēmuma «Jukos» vadītājs Mihails Hodorkovskis ieradies Berlīnē, paziņoja Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Kā iepriekš pavēstīja Krievijas Federālā sodu izciešanas dienesta preses birojs, «atbrīvojoties Hodorkovskis vērsās ar personīgu lūgumu noformēt dokumentus izbraukšanai uz ārzemēm. Pēc atbrīvošanas viņš izlidoja uz Vāciju, kur ārstējas viņa māte».

Lidmašīna ar Hodorkovski plkst.16.40 pēc Latvijas laika piezemējusies Berlīnes lidostā. Kā pavēstīja Mihaila Hodorkovska un Platona Ļebedeva preses centrs, ar viņu kopā atrodas advokāts Antons Dreļs un drīzumā tiks izplatīts speciāls paziņojums.

Drīz pēc Hodorkovska ierašanās Vācijā preses centrs izplatīja pirmo Hodorkovska paziņojumu pēc iznākšanas brīvībā.

Hodorkovska paziņojums

«12.novembrī es vērsos pie Krievijas prezidenta ar lūgumu par apžēlošanu saistībā ar ģimenes apstākļiem un esmu priecīgs par pozitīvo lēmumu. Jautājums par vainas atzīšanu netika izvirzīts,» teikts Hodorkovska paziņojumā. «Es gribu pateikties visiem, kuri visus šos gadus seko līdzi «Jukos» lietai, un par atbalstu, kuru Jūs izrādījāt man, manai ģimenei un visiem, kuri tikuši netaisnīgi notiesāti un līdz šim tiek vajāti. Es ļoti gaidu minūti, kad varēšu apskaut savus tuvos un personīgi paspiest roku saviem draugiem un kolēģiem.»

Krievijas tiesu ziņu dienests RAPSI vēsta, ka

Hodorkovska māte ārstējusies Berlīnē, taču šobrīd atrodas savās mājās Piemaskavā.

Žurnāls «Der Spiegel» raksta, ka Hodorkovskis nedomā uzturēties Vācijā un tālāk dosies uz Šveici. Pēc žurnāla rīcībā esošās informācijas, viņam ir atļauja, kas ļauj gadu uzturēties Šengenas zonā. Savukārt avīze «Schwabische Zeitung» raksta, ka Hodorkovskis lidos pie sava dēla Ņujorkā.

Laikraksts «Die Welt» ziņo, ka lidmašīnu Hodorkovskim pasūtījis bijušais Vācijas ārlietu ministrs Hanss Dītrihs Genšers, kurš viņu arī sagaidījis Berlīnes lidostā. Genšers vērsies pie Krievijā strādājošās kompānijas «OBO Bettermann» ar lūgumu nodrošināt privātu lidmašīnu Hodorkovskim. Kā pavēstīja avots Ārlietu ministrijā, Hodorkovska ceļojumu palīdzēja organizēt Vācijas vēstniecība Maskavā

Hodorkovskis, kurš savulaik bija bagātākais cilvēks Krievijā, cietumsodu izcieta kolonijā netālu no Segežas pilsētas Karēlijas ziemeļu daļā.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien parakstīja dekrētu par Hodorkovska apžēlošanu.

«Vadoties pēc humāniem apsvērumiem, es pasludinu, ka Mihails Borisovičs Hodorkovskis būtu jāapžēlo un jāatbrīvo no jebkādas turpmākas sodīšanas ieslodzījuma veidā. Šis dekrēts spēkā stājas parakstīšanas dienā,» teikts Putina parakstītajā un Kremļa publiskotajā dekrētā.

2005.gadā Hodorkovskis kopā ar līdzapsūdzēto Platonu Ļebedevu tika notiesāts par izvairīšanos no nodokļiem un krāpšanu. 2010.gada decembrī Hodorkovskis un Ļebedevs tika notiesāti par 200 miljonu tonnu naftas piesavināšanos un iegūtās peļņas legalizēšanu. Bija paredzēts, ka Hodorkovskis varētu iznākt brīvībā 2014.gada augustā.

Novērotāji pieļauj, ka Hodorkovskis apžēlots, pirms februārī gaidāmajām Soču olimpiskajām spēlēm cenšoties mazināt starptautisko kritiku par cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā.

Tikmēr laikraksts «Kommersant» piektdien ziņoja, ka Hodorkovskis apžēlošanu Putinam lūdzis drošības dienestu spiediena ietekmē.

Kā liecina izdevuma rīcībā nonākusī informācija, ar Hodorkovski nesen runājuši Krievijas drošības dienestu pārstāvji.

Viņi Hodorkovskim teikuši, ka viņa mātes veselības stāvoklis pasliktinās, un brīdinājuši ieslodzīto par viņam draudošo trešo krimināllietu.

Hodorkovska mātei atklāts vēzis.

«Šī saruna, kas noritēja bez advokātu klātbūtnes, piespieda Mihailu Hodorkovski vērsties pie prezidenta,» norāda laikraksts.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu