Demisionējis Tunisijas premjers

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tunisijas premjerministrs Ali Larajeds ceturtdien paziņoja, ka ir iesniedzis demisijas rakstu premjerministram Monsefam Marzuki, šādi izpildot vienošanos par vairākus mēnešus ilgušās politiskās krīzes atrisinājumu.

«Kā es to apsolīju pirms neilga laika, esmu iesniedzis valdības demisijas rakstu,» Larajeds, kurš pārstāv islāmistu partiju «Ennahda », sacīja preses konferencē.

Politiskā krīze Tunisijā sākās jūlijā ar opozīcijas deputāta Muhameda Brahmi slepkavību. Aizdomās par šo noziegumu tika turēti džihādisti.

Opozīcija pārmet, ka «Ennahda» nav spējusi savaldīt džihādistus, kuru ietekme, kopš 2011.gada nemieros tika gāzts iepriekšējais režīms, ir pieaugusi, turklāt valstī nav uzlabojušies arī sociālie apstākļi.

Līdz ar Larajeda demisiju pilnvaras noliek pirmā demokrātiskā ceļā ievēlētā Tunisijas valdība, kas pie varas nāca pēc iepriekšējā režīma krišanas «Arābu pavasara» nemieru rezultātā.

Larajeda atkāpšanos paredzēja vidutāju izstrādātais plāns, kas tiek īstenots, cenšoties nostādīt atpakaļ uz sliedēm demokrātisko pārmaiņu procesu, kas bijis apgrūtināts pēc Brahmi slepkavības.

Atbilstoši plānam Larajeds 15 dienu laikā tiks aizstāts ar premjera vietas izpildītāju Mehdi Džomaa. Viņa tehnokrātu valdībai valsts būs jāvada līdz vēlēšanām, kas notiks uz jaunās konstitūcijas pamata.

Trešdien vakarā tika izveidota neatkarīga varas struktūra, kas pārraudzīs nākamās vēlēšanas. Tās radīšana bija viena no «Ennahda» prasībām, kas bija jāizpilda pirms valdības demisijas. Līdz ar tās izveidošanu tika aizvākts pēdējais šķērslis ceļā uz Larajeda demisiju, pavēstīja ietekmīgā arodbiedrība UGTT, kas krīzē bija galvenais vidutājs.

«Ennahda» arī kā priekšnosacījumu varas nodošanai bija izvirzījusi jaunas konstitūcijas apstiprināšanu. Pēc visa spriežot, jaunais pamatlikums tiks apstiprināts līdz nospraustajam beigu termiņam - 14.janvārim. Asambleja patlaban intensīvi turpina balsošanu par katru jaunās konstitūcijas pantu.

Konstitūcijas pieņemšana tikai vairākus mēnešus aizkavēta opozīcijas boikota dēļ. Tomēr līdz ar opozīcijas pārstāvju atgriešanos raiti panākti kompromisi vairākos strīdus izraisījušos punktos, arī par dzimumu līdztiesību un islāma lomu.

Ceturtdien konstitucionālā asambleja vienojās, ka visās vēlētajās institūcijās vīriešu un sieviešu proporcijai ir jābūt 50 pret 50, kas arābu pasaulei ir bezprecedenta solis, tomēr atbilst sekulārisma tradīcijai, kas Tunisijā ir iesakņojusies līdz ar neatkarības iegūšanu un kas sievietēm nodrošinājusi plašākās tiesības reģionā.

Jaunā konstitūcija asamblejā, kurā ir 217 vēlēti locekļi, ir jāapstiprina ar divu trešdaļu balsu pārsvaru. Tās iemiesošana likumos jau būs jaunā parlamenta uzdevums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu