Irānas un lielvaru kodolvienošanās stāsies spēkā 20.janvārī

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vēsturiskā vienošanās, kas paredz Irānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret starptautisko sankciju mazināšanu, stāsies spēkā 20.janvārī, svētdien pavēstīja Teherāna un Rietumvalstis.

«Abas puses panāca vienprātību attiecībā uz interpretāciju, kā iemiesot līgumu, un pirmais solis tiks sperts 20.janvārī,» sacīja Irānas delegācijas vadītājs kodolsarunās Abass Arakči. Šo informāciju apstiprināja arī Baltais nams.

«Sākot ar 20.janvāri, Irāna pirmo reizi sāks likvidēt savus līdz augstākajam līmenim bagātinātā urāna krājumus un demontēt daļu infrastruktūras, kas bagātināšanu padara iespējamu,» pavēstīja Baltais nams.

Pirmie 550 miljoni dolāru no kopumā 4,2 miljardiem iesaldēto aktīvu tiks atbloķēti februāra sākumā, pavēstīja ASV amatpersona.

«Maksājumu grafiks sākas 1.februārī, un maksājumi ir vienmērīgi sadalīti» 180 dienu laikā, apliecināja augsta ranga ASV amatpersona.

Arakči sacīja, ka Irāna pildīs savu vienošanās pusi, līdz 20% līmenim bagātināto urānu atšķaidot vai oksidējot.

Drīz pēc tam, kad spēkā būs stājusies pagaidu vienošanās, Teherāna un pasaules lielvaras sāks sarunas par galīgo atrisinājumu saspīlējumam, ko izraisījusi Irānas kodolprogramma, apliecināja Irānas amatpersona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu