Sadursmēs Kijevā nogalināti pieci cilvēki (263)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vardarbīgajās sadursmēs ar drošības spēkiem trešdien Kijevā dzīvību zaudējuši pieci, bet ievainoti 300 aktīvisti, pavēstījuši protestu kustības mediķi. Izdevuma «Ukrainska Pravda» tīmekļa vietne tikmēr vēsta, ka četriem no pieciem bojāgājušajiem bijušas šautas brūces. Tikmēr ir ziņas, ka Ukrainas varasiestādes vēlas visā valstī ieviest ārkārtas stāvokli, trešdienas vakarā pavēstīja Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība «Svoboda» parlamenta frakcijas vadītājs Oļegs Tjagņiboks.

«Līdz šim nogalināti pieci cilvēki. Aptuveni 300 šodien kopš pusnakts ievainoti,» opozīciju atbalstošajai radiostacijai «Hromadske» atzina medicīniskās palīdzības koordinators Oļegs Musijs.

Kijevas Gruševska ielā, kur kopš 19.janvāra nav rimušās vardarbīgas sadursmes starp demonstrantiem un likumsargiem, trešdienas vakarā protestētāji būvē otru barikāžu līniju. Demonstranti slej barikādes pie viesnīcas «Dņepra». Barikādes tiek veidotas no armatūras, plāksnēm un citiem priekšmetiem.

Aģentūras UNIAN korespondenti no notikuma vietas vēsta, ka situācija iepriekšējo sadursmju rajonā pie stadiona «Dinamo» nav mainījusies. Demonstranti joprojām dedzina automašīnu riepas, bet milicija cenšas liesmas apdzēst.

Pret demonstrantiem ik pa laikam tiek liktas lietā trokšņa granātas, savukārt mītiņa dalībnieki uz to atbild, metot «Molotova kokteiļus» un akmeņus.

Demonstrantu skaits turpina pieaugt.

Protestētāji gatavojas sadursmēm ar milicijas specvienību «Berkut», tiek vākti akmeņi.

Foto: AFP/LETA

Janukovičam 24 stundu laikā jāatbild uz demonstrantu prasībām

Ukrainas prezidentam Vikotram Janukovičam tuvākās diennakts laikā jāpieņem lēmums, kā reaģēt uz demonstrantu prasībām, Kijevas Neatkarības laukumā trešdienas vakarā paziņoja Ukrainas opozīcijas partijas «Batkivščina» («Tēvzeme») līderis Arsēnijs Jaceņuks.

«Mums ir divi ceļi. Pirmais - pārtraukt asinsizliešanu un pasargāt katra cilvēka dzīvību Maidanā un Ukrainā. Šim ceļam mums atlikušas 24 stundas,» sacīja Jaceņuks. «Ja šis ceļš nebūs, es sev teikšu - ar kaunu nedzīvošu. Rīt visi dosimies uz priekšu, ja lode pierē, tad lode pierē, taču godīgi, taisnīgi un drosmīgi.»

Savukārt, uzrunājot Janukoviču, Jaceņuks uzsvēra: «Viktor Janukovič! Atlikušas 24 stundas, pieņemiet lēmumu, es lēmumu jau esmu pieņēmis.»

Viena no galvenajām Ukrainas

opozīcijas prasībām ir pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas.

Ukraina: Bruņotie spēki netiks iesaistīti

Ukrainas bruņotie spēki netiks iesaistīti notikumos, kas saistīti ar plašajām demonstrācijām Ukrainā, trešdien paziņojuši Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Foto: AFP/LETA

«Bruņotie spēki netiks izmantoti pret mītiņu dalībniekiem. Militārais personāls un tehnika atrodas pastāvīgās dislokācijas vietās,» apliecināja pārstāvji.

Jau vēstīts, ka Kijevā 19.janvārī sākās vardarbīgas sadursmes starp likumsargiem un demonstrantiem. Līdz šim tajās abās pusēs cietuši simtiem cilvēku.

Eštone un Barrozu aicina nekavējoties pārtraukt vardarbību Ukrainā

Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone un Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu trešdien aicinājuši nekavējoties pārtraukt vardarbību Ukrainā, no kurienes šodien saņemtas ziņas par pirmajiem bojāgājušajiem divus mēnešus ilgstošo protestu gaitā.

Foto: AFP/LETA

«Es stingri nosodu vardarbības saasināšanos (..) Kijevā aizvadītajā naktī, kas noveda pie upuriem. Saņemtās ziņas par vairāku protestētāju nāvi rada pamatu ārkārtējām bažām,» paziņojusi Eštone.

«Spēka izmantošana un ķeršanās pie vardarbības nav atbilde politiskai krīzei. Visi vardarbības akti ir nekavējoties jāpārtrauc un ātri jāizmeklē. Vainīgie ir jāsauc pie atbildības,» norādīts Eštones paziņojumā.

Arī Barrozu aicinājis pārtraukt vardarbību un brīdinājis Ukrainas varasiestādes, ka

EK cieši sekos līdzi notikumu attīstībai

un izvērtēs, kāda varētu būt ES tālākā rīcība un sekas attiecībām ar Ukrainu.

Kā jau vēstīts, protestētāju un drošības dienestu sadursmju laikā trešdien Kijevā nošauti divi protestētāji, liecina Ukrainas Ģenerālprokuratūras sniegtā informācija. Vēl viens protestētājs miris slimnīcā no traumām, kuras guvis, pirmdien nokrītot no 13 metrus augstās «Dinamo» stadiona kolonādes.

Eštone norādīja, ka ir ļoti

nobažījusies par uzbrukumiem žurnālistiem Ukrainā

un ziņām par tur pazudušiem cilvēkiem, un aicināja Ukrainas valdību un opozīciju sākt «patiesu dialogu augstākajā līmenī».

«Risinājumam ir jāatbilst Ukrainas tautas vēlmēm,» viņa uzsvēra.

    Komentāri (263)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu