Pēc protestētāju nāves retorika nebijusi asa: ultimāts valdībai (291)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas opozīcijas līderi pēc neveiksmīgajām sarunām par politisku konflikta noregulējumu prezidentam Viktoram Janukovičam izvirzījuši ultimātu, ziņo BBC. Pēc divu protestētāju vakardienas nāves retorika kļuvusi nebijusi asa. Tikmēr meteorologi Kijevas barikāžu dalībniekiem prognozē pamatīgas grūtības, jo sals galvaspilsētā varētu sasniegt pat -30 grādus.

Tiešraide. EuroMajdan

22:03 Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone nākamnedēļ Kijevā tiksies ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un opozīcijas līderiem, lai sekmētu dialogu konfliktējošo pušu starpā. ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle dosies uz Kijevu jau piektdien, bet nākamnedēļ Ukrainu apmeklēs arī Eiropas Parlamenta (EP) delegācija, informēja Eštone.

20:05 Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs ceturtdien paziņojis, ka ir gatavs atkāpties no amata, ja par to nobalsos parlaments. «Jautājums par valdības atlaišanu saskaņā ar konstitūciju ir parlamenta prerogatīva. Ja tas savāks pietiekamu balsu skaitu, tad valdība atkāpsies,» žurnālistiem Šveices kalnu kūrortā Davosā paziņoja Azarovs.

Janukovičs ceturtdien uzdevis parlamenta spīkeram Vladimiram Ribakam sasaukt Augstākās Radas ārkārtas sēdi, lai apspriestu situāciju valstī.

19:50 Ukrainas radikālā kustība «Pravij sektor» («Labējais sektors»), kas, domājams, aizsāka protestētāju sadursmes ar miličiem, uzskata spēku par vienīgo ceļu valdošā režīma gāšanai un nevēlas sadarboties ar citām opozīcijas grupām. «Mums, nacionālistiem, jāsagrauj iekšējās okupācijas režīms revolucionārā ceļā, citi ceļi nav pieejami,» intervijā ziņu aģentūrai AFP norādīja viens no kustības līderiem - 31 gadu vecais Andrijs Tarasenko.

19:29 Ukrainas sabiedrību šokējusi ziņa, ka līdz ar citiem mierīgajiem protestētājiem dzīvību Kijevā zaudējis arī aktīvists no Ļvovas, kas nolaupīts un vēlāk atrasts nomocīts mežā netālu no Kijevas, - seismologs, fizikas un matemātikas zinātņu kandidāts, pieredzējis alpīnists Jurijs Verbickis.

Milicija sākusi izmeklēšanu, bet paziņojusi - nāves cēlonis esot ķermeņa atdzišana.

19:28 Izmeklētāji pieprasījuši televīzijas kanāliem, kuru operatori attiecīgajā laikā atradušies notikumu vietas apkārtnē, nodot varasiestādēm uzfilmēto materiālu, kas varētu palīdzēt izmeklēšanai, kur tiek meklēts vainīgais dažu protestētāju nošaušanā.

19:15 Ukrainas Iekšlietu ministrija ceturtdien paziņojusi, ka abi Kijevā trešdienas rītā nošautie protestētāji nogalināti ar munīciju, kādas milicijas bruņojumā neesot. Izmeklētāji pārbaudot arī versiju, ka slepkavības izdarītas nolūkā veicināt konflikta eskalāciju un attaisnot ieroču pielietošanu no opozīcijas puses, norādījusi ministrija.

Foto: Google Earth / TVNET

19:00 Ukraiņu kultūrizglītības biedrības «Dņipro» pārstāvis Ivans Naļivaiko uzskata, ka pie situācijas Ukrainā ir vainīgs prezidents Viktors Janukovičs. Naļivaiko minēja, ka biedrībai ir ļoti liels sarūgtinājums un ir sāpīgi raudzīties uz situāciju Ukrainā. No vienas puses, šādi protesti varētu būt pareizi kā viedokļa paušana, bet

tagad situācija jau ir ļoti bīstama.

Viņš uzsvēra, ka līdz pat pēdējam momentam, kad notika sarunas par asociācijas līguma parakstīšanu ar Eiropas Savienību (ES), nebija nekādu problēmu un aizķeršanos, bet tad pēkšņi viss mainījās.

18:23 Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ceturtdien devis rīkojumu drošības dienestiem atbrīvot visus nemieru laikā aizturētos žurnālistus. Viņš arī aicinājis drošības dienestus izturēties ar sapratni pret mediju pārstāvju darbu. «Žurnālisti pilda savus profesionālos pienākumus un, apstākļu vadīti, nonāk dažādās situācijās. Lūdzu pret to izturēties ar izpratni un pēc iespējas atbalstīt žurnālistu darbu,» norādīja prezidents.

18:17 Kopš svētdienas, kad Kijevā sākās drošības dienestu un protestētāju sadursmes, tur jau cietuši vismaz 37 žurnālisti, liecina starptautiskās preses brīvības organizācijas «Reportieri bez robežām» informācija. Mediju ziņas liecina, ka

žurnālisti Kijevas ielās nav pasargāti

no nekontrolētas vardarbības.

18:04 Tikmēr kāda aculieciniece vienā no vietām, kur tika piekauti «Automaidana» aktīvisti, ar mobilo tālruni uzņēmusi kadrus, kuros redzami cilvēki iekšlietu karaspēka uniformās, kas stiepj aizdomīgus maisus, kuros varētu atrasties cilvēku līķi.

Abi uzfilmētie maisi tika izvilkti no opozīcijas aktīvistu mikroautobusa, kurā pirms tam miliči bija iemetuši granātu. Aculieciniece ir pārliecināta, ka maisos atradušās granātas eksplozijā nogalināto protestētāju mirstīgās atliekas.

18:00 Trešdienas vakarā Ukrainas galvaspilsētā milicija vairākās vietās izveidojusi lamatas opozīcijas aktīvistu mobilajām patruļām jeb tā dēvētā Automaidana dalībniekiem. Milicijas īpašo uzdevumu vienības «Berkut» kaujinieki sadauzījuši aktīvistu automobiļus, pašus piekāvuši un aizveduši nezināmā virzienā.

Šobrīd bez vēsts pazuduši 15 aktīvisti,

tostarp «Automaidana» koordinators Dmitrijs Bulatovs.

Foto: AFP/LETA

17:45 Kā ziņo Latvijas Radio 4 korespondents no Ukrainas Aleksejs Gusevs TVNET, protestētāji ir izveidojuši savu infrastruktūru. Ir izveidoti vairāki ugunskuri un bezmaksas virtuve aktīvistiem. Ēdienu gatavo paši protesta dalībnieki. Protestētāji necer uz veiksmīgu sarunu iznākumu

17:32

Saeima šodien stingri nosodīja vardarbību

konfliktā Ukrainā, kas noved pie situācijas saasināšanās un asinsizliešanas. Par nosodījuma izteikšanu nobalsoja 85 deputāti, nevienam nebalsojot «pret». Nosodījums izteikts, pieņemot Saeimas Ārlietu komisijas sagatavoto paziņojumu.

16:49 Piektdien Rīgā pie Ukrainas vēstniecības tiek plānota zibakcija, lai atbalstītu Ukrainas iedzīvotājus saistībā ar tur notiekošajiem nemieriem un vardarbību. Sociālajā tīklā «Facebook» ir izveidota lapa «Atbalsts Ukrainas cilvēkiem», kurā ievietots aicinājums rīt plkst.19 ierasties pie Ukrainas vēstniecības, lai zibakcijā paustu atbalstu Ukrainas iedzīvotājiem.

16:40 Kijevā joprojām relatīvs pamiers. Gan iedzīvotāji, gan milicija gaida prezidenta un opozīcijas sarunu iznākumu. Sarunas varētu beigties tuvāko stundu laikā.

15:49 Pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs aicinājis ASV un Krievijas prezidentus Baraku Obamu un Vladimiru Putinu kļūt par iniciatoriem izlīguma sarunām, lai Ukrainā apturētu vardarbību un nepieļautu tur masveida asinsizliešanu.

«Esmu pārliecināts, ka jūsu spēkos ir sasniegt šo mērķi. Pretējām pusēm ir jāapsēžas pie sarunu galda. Tagad nav laika nodarboties ar izmeklēšanu. Galvenais - apturēt ļoti bīstamo eskalāciju. Vladimir Vladimirovič, Obamas kungs, es jūs lūdzu rast iespēju un spert apņēmīgu soli, lai palīdzētu Ukrainai atgriezties uz mierīgas attīstības ceļa. Es ļoti uz jums ceru,» teikts Gorbočova atklātajā vēstulē, kas publicēta viņa fonda vietnē internētā. Viņš arī atgādina, ka viņu ar Ukrainu saista radniecīgas saites, proti, viņa māte ir ukrainiete, bet tēvs - krievs.

15:39 Twitter vietnē ceļo bildes, kurās it kā redzama specvienības Berkut pašdarīnāta bumba - parastas apdullināšanas granātas tiekot aprīkotas ar naglām, lai sakropļotu protestu dalībniekus.

15:47 Prezidents Janukovičs uzdevis sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi, lai apspriestu situāciju valstī. Tiek prognozēts, ka deputāti uz sēdi varētu sanākt nākamajā nedēļā.

15:20 Video tiešraide no Kijevas.


15:10 Protestētāji Ļvovā piespieduši atkāpties apgabala administrācijas vadītāju. Sākoties Visukrainas streikam, ceturtdien Ļvovā pie apgabala administrācijas ēkas sapulcējušies aptuveni divi tūkstoši cilvēku, kas namu ieņēmuši un pasludinājuši, ka «pārņem varu savās rokās», ziņo vietējie tīmekļa mediji. Protestētāji piespieduši apgabala administrācijas priekšsēdētāju Oļegu Salo parakstīt iesniegumu par amata atstāšanu.

14:50 Barikādes pamiera laikā.

13:05 Opozicionārs un bijušais bokseris Vitālijs Kļicko protestētājus aicinājis uz pamieru laikā, kamēr viņš dodas pie prezidenta Viktora Janukoviča uz sarunām par situācijas noregulēšanu.

12:12 Sociālajos tīklos ceļo spilgtas fotoliecības par notikumiem Kijevā.

Ceturtdienas rītā aicina uz pamieru sarunu laikā

Ceturtdien pa dienu Vitālijs Kļičko ieradās Gruševska ielā, kas tiek uzskatīts par opozicionāru un miliču galveno sadursmju epicentru, lai atbalstītājus aicinātu uz pagaidu pamieru.

Konfrontācijas viņš aicināja apturēt uz laiku. Kļičko šodien dodas pie prezidenta Viktora Janukoviča, kur mēģinās vienoties par asi kritizētā pret-protestu likuma atcelšanu, valdības demisiju un pirmstermiņa vēlēšanām, kā arī iekšlietu ministra Vitālija Zaharčenko nekavējošu atstādināšanu.

Foto: ITAR-TASS/Scanpix
Aktīvists aicināja protestētājus neuzbrukt miličiem laikā, kamēr notiek šīs sarunas.

Viņš arī esot runājis ar specvienību «Berkut», un esot panācis vienošanos, ka arī tā pamiera laikā pārtrauks uzbrukumus protestētājiem.

Trešdienas vakarā opozicionārs un bijušais bokseris Vitālijs Kļičko pauda gatavību eiropeizācijas atbalstītājus «vest uzbrukumā» galvaspilsētā Kijevā, ja varas pārstāvji atteiksies izsludināt ārkārtas vēlēšanas.

Uzrunājot barikāžu dalībniekus, Kļičko izteicās, ka prezidents notiekošo var izbeigt «bez asinsizliešanas», izsludinot jaunas vēlēšanas. Taču laika viņam esot maz. «Rītdien, ja prezidents neatbildēs.. Tad mēs iesim uzbrukumā,» paziņoja Kļičko, saņemot atbalsta ovācijas no sapulcējušos cilvēku pūļa.

Mudina līdz pēdējam sargāt Neatkarības laukumu

Kļičko arī klātesošos informēja, ka policija gatavojas protestētājus no Neatkarības laukuma padzīt pilnībā. «Mums jādara viss, kas ir mūsu spēkos, lai viņus apturētu,» viņš teica.

Opozīciju nebaidot pat «lodes galvā»

Ar līdzīgiem paziņojumiem klajā nācis arī opozīcijas līderis Arsēnijs Jaceņuks, kurš paziņoja, ka valdībai ir 24 stundas laika, lai izpildītu opozīcijas prasības, kuru vidū ir arī vārda brīvību un protestus ierobežojošā jaunā likuma atcelšana. «Ja tas nenotiks, mēs soļosim uz priekšu.

Ja tā būs lode mūsu galvā, tad tā būs lode galvā,» viņš izteicās.

Ukrainas premjers Mikola Azarovs izteicies, ka kompromisi «varētu būt iespējami», taču opozīcijai esot jāizvairās no ultimātu izvirzīšanas. «Mēs esam gatavi kompromisam, vienoties.

Opozīcijas līderiem jāsaprot, ka arī viņi ir atbildīgi par izvairīšanos no pilsoņu kara, no asinspirts, tāpat arī valdība,» tā Azarovs.

Brutālajās milicijas un protestētāju sadursmēs trešdien tika nogalināti divi demonstranti. Varas iestādes apstiprinājušas, ka nāves cēlonis bijušas šautas brūces. Ukrainas Radio Brīvība trešdienas vakarā vēstīja par trešo bojāgājušo - mirušais Jurijs Verbitskis esot atrasts mežā Kijevas nomalē un uz viņa ķermeņa bijušas spīdzināšanas pēdas. Nedēļas sākumā tika ziņots, ka aktīvisti Verbitskis un Igors Lutsenko nolaupīti. Lutsenko vēlāk tika atbrīvots un patlaban ārstējas slimnīcā. Tikmēr daži avoti vēsta pat par pieciem bojāgājušajiem.

Šie ir pirmie upuri pret valdību vērstajos protestos, kas sākās novembra beigās pēc tam, kad prezidents Janukovičs atteicās parakstīt izšķirošu līgumu ar Eiropas Savienību, kas pavērtu valstij iespējas organizācijai pievienoties.

Protestos ievainojumus guvuši simtiem cilvēku.

Trešdienas protestu eskalācija notika, spēkā stājoties jaunajam prezidenta Janukoviča parakstītajam likumam, kas pamatīgi ierobežo protestus un vārda brīvību.

Ceturtdienas rītā vēl kūp aizdedzinātās barikādes

BBC korespondents Daniels Senfords ziņo, ka situācija Kijevā joprojām ir ļoti saspringta. Agrā ceturtdienas rītā Kijevas centrā turpina kūpēt aizdedzinātās barikādes un gumijas riepu kaudzes, kas iezīmē robežu demonstrantu un milicijas pozīciju starpā.

Foto: AFP/LETA

Sagaidāms, ka tuvākajās dienās protesti Ukrainā varētu būt pamatīgi apgrūtināti, jo

meteorologi galvaspilsētā prognozē pat -30 grādu salu.

Milicija protestētāju nāvē neesot vainojama

Abi nošautie protestētāji tika atrasti netālu no vietas, kur trešdien notika milicijas un demonstrantu asākās sadursmes.

Premjerministrs Azarovs paziņojis, ka milicija par demonstrantu nāvi neesot atbildīga - tiesībsargi neesot bijuši bruņoti ar kaujas munīciju.

«Bojāgājušie ir uz protestu organizētāju un masu nekārtību dalībnieku sirdsapziņas, viņu atbildība,» viņš teica.

Pie tam liktenīgie šāvieni esot raidīti no augšas.

Viņš uzsvēra, ka daudzi protestētāji bija uzvilkuši ķiveres un sejas maskas, kas protestos ir aizliegtas. Viņš arī piedraudēja ar cietumu jebkuram, kurš mēģinās bloķēt sabiedriskas ēkas un sabiedriskās vietās būvēs ar jauno likumu aizliegtās teltis.

Komentāri (291)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu