Tunisijā pieņem jaunu konstitūciju un izveido jaunu valdību (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tunisijas Satversmes sapulce svētdienas vakarā pieņēma jaunu valsts konstitūciju, savukārt premjerministrs izveidoja jaunu valdību, kuras uzdevums būs organizēt parlamenta vēlēšanas.

Satversmes sapulces deputāti pieņēma jauno konstitūciju, kas ir viena no mūsdienīgākajām arābu pasaulē, ar 200 balsīm par un 12 pret, četriem deputātiem atturoties.

«Šī diena ar lepnumu tiks pieminēta vēsturē. Visi Tunisijas vīrieši un sievietes var identificēt sevi ar šo konstitūciju, kas saglabā mūsu agrākos sasniegumus un liek pamatus demokrātiskai valstij,» sacīja satversmes sapulces spīkers Mustafa ben Džaafars.

Dziļa plaisa starp varu un opozīciju

Jaunās konstitūcijas izstrādāšana ilga divus gadus un parādīja dziļu plaisu starp valdošo mēreno islāmistu Atdzimšanas partiju («Hizb Ennadha») un sekulāro opozīciju. Tā ir pirmā konstitūcija kopš 2011.gada janvāra tautas sacelšanās, kurā tika gāzts ilggadējais prezidents Zinelabidīns ben Ali.

Tehnokrāts Mehdi Džomaa, kurš 14.decembrī tika izraudzīts premjerministra amatam un 10.janvārī ieņēma šo amatu, svētdien paziņoja, ka ir izveidojis jaunu valdību un iesniedzis tās sastāvu prezidentam Monsefam Marzuki. Satversmes sapulcē tuvāko dienu laikā notiks balsojums par uzticību šai valdībai.

Jaunajā valdībā ir galvenokārt neatkarīgi politiķi un tehnokrāti.

Ir gaidāms, ka tā vadīs valsti līdz parlamenta vēlēšanām, kuru datums vēl nav noteikts. Tunisijas partijas ir vienojušās, ka parlamenta un prezidenta vēlēšanas jāsarīko līdz gada beigām.

Pieņemtā konstitūcija ir kompromiss starp Atdzimšanas partiju un sekulāro opozīciju, bet tiek uzskatīta par progresīvāko konstitūciju reģionā. Tā paredz sadalīt izpildvaru starp premjerministru un prezidentu.

Islāms konstitūcijā nav minēts kā likumdošanas avots, bet ir atzīts par valsts reliģiju

un valsts apņemas garantēt ticības brīvību.

Atdzimšanas partijas līderis Rašids Gannuši novērtēja jauno konstitūciju kā «vēsturisku sasniegumu» un sacīja, ka tā ļaus izveidot pirmo demokrātiju arābu pasaulē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu