ANO nosoda Vatikānu par bērnu seksuālas izmantošanas piesegšanu (90)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācija oficiālā paziņojumā nosodījusi Vatikānu par «sistemātisku» politiku, kura pieļauj priesteriem īstenot tūkstošiem bērnu seksuālu izmantošanu, ziņo BBC.

ANO Bērnu tiesību komiteja norādījusi, ka Katoļu baznīcai «nekavējoties no amatiem jāatceļ» visi reliģiskie darbinieki, kuri ir izdarījuši noziegumus pret bērniem vai tiek turēti aizdomās par to īstenošanu.

Organizācija arī asi nosodīja Vatikāna politiku attiecībā uz homoseksualitāti, kontracepciju un abortiem.

Katoļu baznīca ANO paziņojumus sola komentēt šīs dienas laikā.

Vatikāns nesen izveidojis komiteju, kuras uzdevums būs cīnīties pret bērnu seksuālu izmantošanu baznīcā.

ANO paziņojums nav Vatikānam saistošs

ANO Bērnu tiesības komitejas rekomendācijas baznīcai gan nav saistošas un nepastāv nekādi mehānismi, kā tās ieviest dzīvē.

ANO aicinājis Vatikānu nekavējoties atklātībā nodot informāciju par visiem garīdzniekiem un citām baznīcas amatpersonām, kuru noziegumi palikuši noklusēti. Komitejas pārstāvji pauduši nopietnas bažas, ka katoļu baznīca tā arī nav atzinusi pastrādāto noziegumu apmēru. «Komiteja pauž dziļākās bažas par bērnu seksuālu izmantošanu, ko pastrādājuši Katoļu baznīcas biedri, kuri darbojas Vatikāna pārraudzībā, ņemot vērā, ka baznīcas amatpersonas iesaistītas desmitiem tūkstošu bērnu seksuālā izmantošanā visā pasaulē.»

Kaunina par noziegumu slēpšanu

Komiteja arī publiski kaunina Vatikānu par baznīcas praksi noziegumos iesaistītus garīdzniekus pārcelt uz citām draudzēm, tādējādi slēpjot notikušo un skandālus pieklusinot.

«Tādējādi bērniem daudzās pasaules valstīs pastāv seksuālās izmantošanas risks, jo desmitiem seksuālu noziegumu veicēju joprojām ir kontaktā ar bērniem,» teikts paziņojumā.

ANO paziņojumi izskanējuši pēc tam, kad pagājušajā mēnesī Vatikāna amatpersonās tika iztaujātas par to, kāpēc Svētais krēsls atsakās atklātībā nodot datus par seksuāliem noziegumiem baznīcā, un kas tiks darīts, lai novērstu līdzīgas situācijas nākotnē. Decembrī Vatikāns atteicās pildīt ANO informācijas pieprasījumu par seksuāliem noziegumiem baznīcā, to pamatojot ar likumiskiem argumentiem, solot šādu informāciju sniegt, ja to prasītu kāda cita konkrēta valsts.

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu