Šokējoši: pirms Olimpiādes parāda, kā Krievijā izrēķinās ar gejiem (187)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Autors: P.O.Design (ASV)

Dažas dienas pirms Ziemas olimpisko spēļu sākuma Sočos Krievijas cilvēktiesību organizācijas izplatījušas šokējošu videomateriālu, kurā apkopoti skarbi vizuāli pierādījumi tam, ka bandas Krievijā izrēķinās ar homoseksuāliem cilvēkiem, raksta «Daily Mail».

Aktīvisti paziņojuši, ka Krievijai nekavējoties jārisina arvien augošā vardarbības problēma, kas vērsta pret lesbietēm, gejiem, biseksuāļiem un transpersonām.

Organizācija «Human Rights Watch» apkopojusi virkni videoklipu, kuros uzskatāmi redzama homofobijas problēma šajā valstī. Videoklips ievietots arī vietnē «Youtube», un aktīvisti šādi cer dažas dienas pirms Olimpiādes sākuma ar starptautisko mediju palīdzību izdarīt spiedienu uz Krievijas valdību.

Dzīvo bailēs par drošību

Ņemot vērā asi kritizēto homoseksuālisma propagandas aizlieguma likumu un Olimpisko spēļu tuvošanos, daudzas homoseksuāļu organizācijas Krievijā vērsušas uzmanību uz to, ka to biedri ikdienā spiesti dzīvot bailēs par savu drošību.

«Krievijas varasiestādēm ir vara aizsargāt seksuālo minoritāšu tiesības, taču tā vietā tās ignorē savus pienākumus to darīt. Pieverot acis uz naidīgo homofobisko retoriku un vardarbību, Krievijas varas iestādes sūta bīstamu vēstījumu, - pasaules valstu pārstāvji jau ir ceļā uz Olimpiskajām spēlēm, un uzbrukumi homoseksuāliem cilvēkiem nav nekas nosodāms,» saka «Human Rights Watch» pētniece Taņa Kūpere.

Daudzi homoseksuāli cilvēki no Maskavas, Sanktpēterburgas, Novosibirskas un citām Krievijas pilsētām «Human Rights Watch» pārstāvjiem

liecināja, kā kļuvuši par upuriem fiziskiem uzbrukumiem sabiedriskās vietās, kā nolaupīti, sisti, aizskarti, saņēmuši draudus un tikuši psiholoģiski ietekmēti.

Daudzi upuri atzīst, ka baidās iet uz policiju, lai par notikušo ziņotu, baidoties no vēl tālākas aizskaršanas no varas iestāžu puses. Viņi neticot, ka policija kaut ko reāli darītu, lai varmākas atrastu.

Tie, kas uz policiju tomēr devušies, stāsta, ka izmeklēšana daudzos gadījumos nemaz nav sākta vai bijusi bez rezultātiem.

Publiski lielās, ka piekauj un pazemo; policija piever acis

Krievijā par jaunu un bīstamu tendenci kļuvušas bandas, kuras sociālajās tīklos publiski lielās ar uzbrukumiem homoseksuāliem cilvēkiem un veidiem, kā viņus pazemot.

Kopš 2012. gada beigām desmitiem Krievijas pilsētu radušās pārsvarā radikālu nacionālistu bandas, kuru biedri uzbrūk homoseksuāļiem. Nereti radikāļi, izmantojot dažādus ieganstus, panāk tikšanos ar noskatītajiem upuriem un tikšanās laikā viņus apsūdz homoseksuālismā, pazemo un piekauj. Notiekošie noziegumi nereti tiek filmēti, un materiāli ievietoti dažādos sociālajos medijos.

Šādas homofobu grupas internetā izvietojušas simtiem šausminošu video. Turklāt uzbrucēji tajos reti slēpj savu identitāti, kas liek domāt, ka viņi no likuma varas Krievijā nebaidās. Pie tam Krievijas policijai tas rada maz argumentu,

kāpēc varmākas, kuri paši internetā ievietojuši pierādījumus saviem noziegumiem. netiek saukti pie atbildības.

Nevar pateikt, ka homoseksualitāte nav nekas slikts

Krievija nesen ieviesusi jaunu likumu, kas it kā aizliedz homoseksuālisma propagandu bērniem, taču tas ir tikai viens no virknes federālu ierobežojumu pret seksuālajām minoritātēm. Homoseksuālisma propagandas likuma pārkāpums paredz administratīvu sodu. Īpaši lielas soda naudas par to draud medijiem un organizācijām, kamēr ārvalstnieki, kuri likumu pārkāpj, var tikt sodīti ar 15 dienām cietumā un deportāciju. Interesanti, ka likums citastarp arī aizliedz nostādīt «tradicionālas» un «netradicionālas» attiecības kā vienlīdz pieņemamas. Tas, piemēram, nozīmē, ka ir nelikumīgi publiski pateikt jebko labu par piederību homoseksuālismam vai arī pateikt bērnam, ka nav nekas slikts tajā, ka viņš ir homoseksuāls vai ka viņu audzina homoseksuāli vecāki.

«Human Rights Watch» arī uzsver, ka virknē valsts finansēto mediju sāktas homofobijas kampaņas. Krievijas amatpersonas, žurnālisti un sabiedrībā pazīstami cilvēki bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem

homoseksuālus cilvēkus publiski dēvē par «perversiem», «sodomītiem», «nenormāliem» un homoseksualitāti brīvi pielīdzina pedofilijai.

«Šādas naida runas un likumi valsts televīzijā radījuši neiecietības klimatu pret seksuālajām minoritātēm valstī. Krievijas līderiem būtu jāatmasko, nevis jāuzkurina homofobiska histērija, vai arī Kremļa klusēšana var tikt tulkota kā vardarbības attaisnošana,» saka Taņa Kūpere.

«Krievijas amatpersonas ilgu laiku noliegušas, ka valstī pastāv seksuālo minoritāšu diskriminācija, tai skaitā Olimpiskajā komitejā, taču naidīgums un vardarbība tikai progresē. Krievijai šajā homofobiskā naida atmosfērā uzņemot Olimpiskās spēles, valdībai jāsper steidzami soļi, atbalstot seksuālo minoritāšu tiesības un šos cilvēkus aizsargājot,» viņa piebilst.

Komentāri (187)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu