Tūkstošiem cilvēku piemin Drēzdenes bombardēšanas gadadienu (64)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tūkstošiem cilvēku ceturtdien vakarā Drēzdenē pulcējās kopīgā akcijā, lai pieminētu pilsētas iznīcināšanu sabiedroto aviācijas uzlidojumos Otrā pasaules kara beigās. Pirmo reizi vairāk nekā desmit gadu laikā piemiņas pasākumos nebija redzami neonacisti.

Pasākumā, kurā tika pieminēta 1945.gada 14. un 15.februārī notikusī bombardēšana, piedalījās 15 000 cilvēku. 11 000 viņiem veidoja dzīvo ķēdi, lai nepieļautu neonacistu demonstrantu uzrašanos.

Galēji labējo akcija neilgi pirms piemiņas dienas negaidīti tika atcelta.

Tiesa gan, neonacisti vēl trešdien varēja doties lāpu gājienā cauri Drēzdenes vecpilsētai, pavēstīja policija. Arī šī akcija izpelnījās līdzpilsoņu protestus.

Saksijas federālās zemes premjerministrs Staņislavs Tillihs, kurš arī pievienojās cilvēku ķēdei, sacīja, ka pavalsts «nav vieta galēji labējiem ekstrēmistiem».

Galēji labējo centieni ekspluatēt Drēzdenes bombardēšanā nogalināto 25 000 cilvēku piemiņu ir «zemiska un neciešama», sacīja premjers.

Drēzdenes mērs Helma Orosa brīdināja, ka to nedrīkst aizmirst - «tā bija nacistiskā Vācija, kas piespieda tautas un valstis iesaistīties cīņā uz dzīvību un nāvi».

Viņa arī aicināja pilsoņus cīnīties pret neonacismu, piebilstot - kamēr vien «brūnā sēkla» turpinās augt, «demokrātija un visu cilvēku cieņa ir briesmās».

Saksija ir viena no divām Vācijas federālajām zemēm, kuru parlamentos ir pārstāvēta galēji labējā Nacionāli demokrātiskā partija (NPD).

Komentāri (64)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu