Ukrainas opozīcija vienojas ar varasiestādēm par pamieru (939)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukrainas Drošības dienests un Ukrainas Pretterorisma centrs trešdien paziņoja, ka sāk pretterorisma operāciju visā valsts teritorijā. Bet pašā vakarā Opozīcijas partiju līderi, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un citām augstākajām amatpersonām, vienojušies par pamieru un sarunu uzsākšanu, ziņo prezidenta kanceleja.

23:40 Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča un opozīcijas līderu Arsenija Jacenjuka, Vitālija Kļičko un Oļega Tjagniboka tikšanās laikā trešdienas vakarā puses pasludināja pamieru un sarunu procesa sākumu, lai izbeigtu asinsizliešanu, stabilizētu situāciju valstī, kā arī garantētu pilsonisko mieru.

Ukrainas prezidenta mājaslapā ievietotajā paziņojumā arī norādīts, ka Janukoviča un parlamenta priekšsēdētāja Vladimira Ribaka tikšanās laikā ar politiskās krīzes noregulēšanas darba grupas pārstāvjiem bez trīs opozīcijas līderiem piedalījās arī prezidenta kancelejas vadītājs Andrejs Kļujevs, viņa pirmais vietnieks Andrejs Protnovs un tieslietu ministra pienākumu izpildītāja Elena Lukaša.

23:09 Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins paziņoja, ka Ukrainas puse nav vērsusies pie Krievijas vadības ar lūgumu palīdzēt noregulēt iekšpolitisko krīzi. Karasins norādīja, ka "mēs patiešām esam gatavi palīdzēt, bet tikai gadījumā, ja tāda palīdzība būs piemērota".

"Mēs uzvedamies korekti, atšķirībā no dažiem mūsu partneriem, teiksim, Eiropas Savienības, kas uzspiež savu viedokli un faktiski cenšas vadīt situāciju. Mūsu nodomi ne tuvu nav tādi," uzsvēra Krievijas diplomāts.

23:04 Janukoviča Reģionu partiju pamet vairāki deputāti

Vairāki Ukrainas parlamenta deputāti trešdien paziņojuši par izstāšanos no prezidenta Viktora Janukoviča Reģionu partijas. Šīs partijas deputāts Vladislavs Atrošenko nolēmis izstāties no partijas frakcijas, jo uzskata par neiespējamu "kļūt līdzdalīgam noziegumā pret savu tautu un Ukrainas valsti".

"Pēdējo divarpus mēnešu notikumi man apliecinājuši, ka cilvēki visā valstī

iziet ielās galvenokārt saistībā ar milzīgu korupcijas līmeni,

totālu ierēdņu patvaļu, milzīgu prettiesisku fiskālo spiedienu uz mazo un vidējo uzņēmējdarbību," viņš skaidrojis savā iesniegumā.

22:47 Apmēram tūkstoš cilvēku trešdienas vakarā pie Lietuvas parlamenta nama Viļņā piedalījās solidaritātes ugunsgrēku akcijā Ukrainas atbalstam. Pasākums sākās ar klusuma minūti, pēc kuras tika atskaņota Ukrainas himna un tiešraide no Kijevas centrālā Neatkarības laukuma. Ukrainas, Lietuvas un Eiropas Savienības karogi plīvoja pie Seima, dažiem no tiem bija melnas lentes.

Cilvēki turēja rokās plakātus angļu valodā ar saukļiem "Mēs atbalstām Ukrainu", "Eiropa, kur esi?", kā arī bija plakāti Ukrainas zili dzeltenajās krāsās. Lai paustu atbalstu Ukrainai pie Seima tika iedegti ugunskuri. Daži cilvēki skaļi aizlūdza un aizdedzināja sveces.

21:19 Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) šodien Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes sēdē aicinājis Ukrainas varas iestādes nekavējoties pārtraukt spēka lietošanu pret civiliedzīvotājiem, abu pušu pārstāvjiem atturēties no vardarbības un tālākas situācijas eskalācijas, kā arī atgriezties pie sarunām starp valdību un opozīcijas pārstāvjiem.

Uzrunājot Drošības padomi, ministrs norādījis, ka Latvija ar pieaugošu satraukumu seko traģiskajiem notikumiem Ukrainā un visstingrākajā veidā nosoda vardarbību, kas novedusi pie vairāk nekā vairāku desmitu cilvēku nāves. "Ukrainas prezidents ir tieši atbildīgs par notiekošo valstī, un mēs aicinām Ukrainas valdību nodrošināt likuma varu, kā arī tiesisko kārtību," uzsvēris Rinkēvičs.

21:15 Janukovičs nomainījis bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien atcēlis no amata Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku un ģenerālštāba priekšnieku Vladimiru Zamanu. Viņa vietā iecelts līdzšinējais Ukrainas Jūras kara spēku pavēlnieks admirālis Jurijs Iļjins.

Kā to vērtējis viens no opozīcijas līderiem, bijušais aizsardzības ministrs Anatolijs Gricenko, ģenerālštāba priekšnieks nomainīts "sakarā ar jauniem uzdevumiem". "Zamanu es labi pazīstu - šis virsnieks nekad nepiekristu pārvērst armijas desantniekus par policistiem, kuriem jāaizsargā nevis sava tauta no ārējiem

21:01Kanāda trešdien slēgusi savu vēstniecību Kijevā.Šāds lēmums pieņemts drošības apsvērumu dēļ, lai pasargātu vēstniecības darbiniekus, paziņojusi Kanādas Ārlietu ministrija. Otrdien Kijevā vairāki protestētāji lūdza Kanādas vēstniecībā patvērumu. Amatpersonas vēl nav atklājušas, vai ukraiņi ir devušies prom vai joprojām atrodas vēstniecībā.

20:40 ASV prezidenta administrācija trešdien paziņojusi, ka asiņainā vardarbība Kijevā ir «pilnīgi necilvēcīga» un atkārtoti aicināja Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču mazināt spriedzi valstī. Plānots, ka arī Obama, kurš devies uz Ziemeļamerikas līderu samitu Meksikā, drīzumā komentēs situāciju Ukrainā. Tikmēr kāds Obamas tuvs padomnieks apliecināja, ka

Ukrainai var draudēt sankcijas.

20:32 Janukovičs nomainījis bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien atcēlis no amata bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieku un Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieku Vladimiru Zamanu. Viņa vietā iecelts līdzšinējais Ukrainas Jūras kara spēku pavēlnieks Jurijs Iļjins.

20:21 Krievijas vicepremjers dosies uz Ukrainu

Krievijas premjerministra vietnieks Dmitrijs Rogozins ceturtdien dosies uz Kijevu, trešdien paziņojis Krievijas ārlietu ministra vietnieks Grigorijs Karasins, kas jau atrodas Ukrainā un ticies ar šīs valsts Ārlietu ministrijas pārstāvjiem.

Uz Kijevu ceturtdien dosies Francijas, Vācijas un Polijas ārlietu ministri, lai novērtētu situāciju pirms Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru tikšanās Briselē, kurā paredzēts lemt, vai noteikt sankcijas pret tām Ukrainas amatpersonām, kuras atbildīgas par asiņainajiem nemieriem valstī.

20:13 Ukrainas Aizsardzības ministrija: Pretterorisma operācijā var iesaistīties armija

Ukrainas varasiestāžu izsludinātajā pretterorisma operācijā var tikt iesaistīti bruņoto spēku karavīri, paziņojot,ka armija ir tiesīga «saskaņā ar Ukrainas likumdošanu lietot ieročus un īpašos līdzekļus», uz laiku ierobežot vai aizliegt transportlīdzekļu un gājēju kustību uz ielām un ceļiem, aizturēt un nogādāt tiesībsargāšanas iestādēs personas, kas izdarījušas likumpārkāpumus vai «veikušas citas darbības», pārmeklēt pilsoņus, viņu personiskās lietas, automašīnas un kravas, pārbaudīt pilsoņu dokumentus un aizturēt identitātes noskaidrošanai personas, kurām dokumentu nav.

19:32 Pieminot Ukrainā bojāgājušos, pie Ukrainas vēstniecības Rīgā iedegtas nedaudz vairāk kā desmit sveces, kā arī nolikti ziedi - sarkanas neļķes, tulpes un ar sēru lenti pārsiets krizantēmu pušķis. Tāpat pie žoga pielīmētas vairākas karikatūras, kas norāda uz Amerikas laušanos Ukrainā.

18:55 ASV vēstnieks Kijevā Džefrijs Pajets trešdien paziņoja, ka ASV apsver visus līdzekļus pret vainīgajiem par vardarbību Ukrainā. 22.janvārī ASV, reaģējot uz vardarbīgo vēršanos pret protestētājiem Kijevas Neatkarības laukumā, noteica vīzu sankcijas pret vairākiem Ukrainas pilsoņiem. Kongresā un prezidenta administrācijā apspriesta iespēja noteikt finansiālas sankcijas Ukrainas varasiestāžu pārstāvjiem un opozīcijas līderiem, ja nekārtības Ukrainā turpināsies.

18:23 Daudzi ukraiņi vīlušies Eiropas Savienībā un ASV

Ukraina ir uz bezdibeņa malas, un daudzi ukraiņi neslēpj vilšanos par Eiropas Savienības (ES) un ASV pasivitāti, Lietuvas portālam «15min.lt» atzinusi Ukrainas mediju eksperte, aizliegtā «Piektā kanāla» žurnāliste Viktorija Sjumara. Arī viņa pati uzskata, ka Vašingtona un Brisele divus mēnešus vienīgi paudušas «dziļas bažas», bet palaidušas garām izdevību noregulēt Ukrainas situāciju mierīgiem līdzekļiem, iespējams, baidoties no Krievijas.

17:51 Drošības dienesta vadītājs Aleksandrs Jakimenko izplatīja paziņojumu, kurā informēja, ka dienests kopā ar Pretterorisma centru ir «pieņēmis lēmumu Ukrainas teritorijā sākt pretterorisma operāciju». Par operācijas sākumu ir informēts valsts prezidents Viktors Janukovičs.

Viņš norādīja, ka pēdējo diennakšu notikumi Ukrainā parādīja, ka «pastiprinās ekstrēmistiski noskaņotu grupējumu vardarbīga pretošanās un plaša ieroču izmantošana». Jakimenko norādīja, ka tikai pēdējās diennakts laikā vairāk nekā 1500 šaujamieroču vienību un 100 tūkstošo patronu ir nonākuši noziedznieku rokās.

17:40 Kijevas slimnīcās ievietoti 263 sadursmēs cietuši demonstranti un 342 likumsargi, pavēstījusi Ukrainas veselības aizsardzības ministra pienākumu izpildītāja Raisa Bogatireva. No tiem aptuveni 160 atrodas smagā stāvoklī, guvuši vidēji smagus vai ļoti smagus ievainojumus. Tikmēr mediķi, kuri sniedz palīdzību sadursmēs cietušajiem, paziņojuši, ka Kijevā nekārtībās

ievainoti vairāk nekā 2000 cilvēku.

17:31 Tikmēr Ukrainas Drošības dienests trešdien paziņoja, ka visā valstī tiks veikta «pretterorisma operācija». «Nacionālais Drošības dienests un Ukrainas Pretterorisma centrs pieņēmis lēmumu visā Ukrainas teritorijā izvērst pretterorisma operāciju,» teikts izplatītajā paziņojumā.

16:55 Ukrainas drošības spēki trešdienas vakarā gatavojas atkārtotam uzbrukumam demonstrantiem Kijevas Neatkarības laukumā, liecina Ukrainas opozīcijas rīcībā nonākusī informācija. Tā liecina, ka uzbrukums sāksies trešdienas vakarā plkst.18. Opozīcija mudina ļaudis doties uz Neatkarības laukumu un aizstāvēt to.

15:55 Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis pēc Eiropas Savienības (ES) lūguma tuvākajā laikā dosies uz Ukrainu, trešdien tviterī pavēstīja pats Sikorskis. «Pēc ES augstākās ārlietu pārstāves lūguma es drīzumā sākšu misiju Kijevā,» teikts ministra paziņojumā.

15:25 Kijevā hospitalizēti 263 demonstranti un 342 likumsargi, pavēstījusi Ukrainas veselības aizsardzības ministra pienākumu izpildītāja Raisa Bogatireva.

15:02 ANO augstā cilvēktiesību komisāre Navi Pilaja trešdien pieprasīja neatkarīgu Ukrainas sadursmju izmeklēšanu. «Es asi nosodu cilvēku nogalināšanu un mudinu valdību un protestētājus rīkoties, lai mazinātu spriedzi, un steidzami rīkoties, lai rastu miermīlīgu risinājumu,» uzsvēra Pilaja. «Es aicinu arī veikt steidzamu un neatkarīgu izmeklēšanu, lai noskaidrotu faktus un atbildību, tostarp iespējamu pārmērīga spēka pielietošanu, kā arī gādāt, lai nāvējošās sadursmēs vainīgie tiktu saukti pie atbildības.»

14:55 Trīs mēnešus ilga Ukrainas vadības bezdarbība un politiskās gribas trūkums bija kļūda, ko izmantojuši provokatori, uzskata Lietuvas vēstnieks Kijevā Petrs Vaitekūns. Ukrainas vadībai visu šo laiku pietrūcis politiskās gribas atrast kompromisu, lai noregulētu krīzi, - nav pieņemti lēmumi nedz par jaunu valdību, nedz konstitūciju, nedz politisku situācijas risinājumu, viņš trešdien sacījis intervijā Lietuvas Radio.

14:50 Ievainotie ukraiņu protestētāji vairās no Kijevas slimnīcām, tā vietā operācijas un citu nepieciešamo ārstēšanu veikt brīvprātīgo ārstu apmetnēs vairākās galvaspilsētas vietās, ziņo aģentūra «Reuters».

14:40 Ukrainas Olimpiskā komiteja trešdien paziņoja, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) ir noraidījusi Ukrainas pārstāvju ziemas olimpiskajās spēlēs Krievijas Melnās jūras kūrortā Sočos lūgumu ļaut aplikt melnas aproces, lai godinātu vardarbīgajās nekārtībās Kijevā bojāgājušo piemiņu. SOK savu lēmumu aizliegt melno aproču izmantošanu pamatoja «kā neiespējamu saskaņā ar Olimpisko spēļu hartu», kas reglamentē sportistu apģērbu. Soču ziemas olimpisko spēļu laikā SOK jau ir izteikusi rājienu Norvēģijas distanču slēpošanas komandai, kas aplika melnas aproces, lai pieminētu neilgi pirms spēlēm mūžībā aizgājušu komandas biedra brāli.

14:16 Janukovičam draud tribunāls, un svarīga būs ASV rīcība, uzskata Viļņas Austrumeiropas pētījumu centra eksperts Marjus Laurinavičs. Prognozēt Ukrainas notikumus tuvākajā perspektīvā ir gandrīz neiespējami, bet daudz kas būs atkarīgs no tā, cik stingru nostāju ieņems rietumvalstis un īpaši ASV, viņš skaidro.

14:02 Eiropas Parlamentā arvien asāk izskan aicinājumi asi vērsties pret Ukrainas valdošajām amatpersonām. «Jau rītdien ir sasaukta Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministru ārkārtas tikšanās par Ukrainu. Lielākā Eiropas parlamenta frakcija, Tautas padomes frakcija, ir paziņojusi, ka ir jāvēršas nevis pret Ukrainu, bet pret šo režīmu. Pret Janukoviču, viņa ģimeni un viņa pakalpiņiem,» intervijā TVNET saka ārlietu eksperts Veiko Spolītis. Plašāka intervija par viņa viedokli TVNET jau drīzumā.


13:59 Sadursmēs Kijevā otrdienas vakarā ievainots arī viens Lietuvas pilsonis, informēja Lietuvas Ārlietu ministrijā.

13:52 Ukrainā notiekošais Kremlī tiek «traktēts kā valsts apvērsuma mēģinājums», trešdien pavēstīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Ukrainā notiek ēku un bruņojuma sagrābšana, norādīja amatpersona. «Maskavā kategoriski nosoda vardarbību no ekstrēmistisko elementu puses, kas, izmantojot amnestijas nosacījumu izpildīšanu, uzreiz ķērušies pie vardarbīgām darbībām,» sacīja Peskovs.

Foto: AFP/LETA

13:48 Francijas prezidents Fransuā Olands trešdien mudināja Eiropas Savienību (ES) līdz ceturtdienai noteikt sankcijas Ukrainas līderiem. «Viņš lūdzis Eiropas Savienību rīkoties ātri un pieņemt lēmumus, lai apstiprinātu šīs sankcijas Ārlietu ministru padomes sanāksmē 20.februārī,» teikts Olanda biroja izplatītajā paziņojumā.

13:42 Polija ir gatava sniegt palīdzību Ukrainas konfliktā ievainotajiem, kā arī nepieciešamības gadījumā uzņemt ukraiņu bēgļus, trešdien parlamentā paziņoja Polijas premjerministrs Donalds Tusks. Viņš atklāja, ka Polija gatava uzņemt lielu ievainoto skaitu.

13:39 Krievija šobrīd nesniedz skaidru atbildi par otrā aizdevuma maksājuma piešķiršanu Ukrainai. «Acīmredzot situācijā, kurā ekstrēmisti sarīko to, kas notiek Ukrainā, prioritāte ir šīs situācijas noregulēšana,» uzsvēra Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

13:37 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri ceturtdien Briselē pulcēsies uz Ukrainas krīzei veltītu ārkārtas sanāksmi, trešdien pavēstīja bloka augstākās ārlietu pārstāves Ketrinas Eštones birojs. Sanāksme ceturtdien Briselē sāksies plkst.15 pēc Latvijas laika.

13:32 Soču olimpiskajās spēlēs startējošā Ukrainas sportistu delegācija trešdien nākusi klajā ar aicinājumu pārtraukt vardarbību asiņainajās sadursmēs Kijevā. «Esam šokēti par mūsu valstī notiekošo. Mājās ir palikuši mūsu tuvinieki un draugi. Mūs nevar neuztraukt viņu un mūsu tēvzemes liktenis,» teikts Ukrainas Olimpiskās komitejas paziņojumā. «Aicinām visus virzīties uz mieru un savstarpēju sapratni. Apstāsimies un sāksim dialogu, lai varam viens otru saklausīt un pielikt punktu asins izliešanai. Mēs ticam Ukrainas tautas gudrībai un vienotībai. Ticam, ka visi kopā spēsim saglabāt mieru un iziet no smagās situācijas.»

13:27 Ukrainā ceturtdien izsludināta sēru diena, paziņojis prezidents Viktors Janukovičs. Kā teikts prezidenta parakstītajā dekrētā, sēru diena izsludināta «saistībā ar cilvēku bojāeju masu nekārtībās». Sēru dienā visā valstī tiks izkārti Ukrainas karogi, atcelti izklaides un sporta pasākumi.

13:25 Ukraiņu kongress aicina pie Ukrainas vēstniecības Rīgā Kalpaka bulvārī 3, rīt, 20. februārī, plkst. 17:00 iedegt svecītes.

13:20 Bojāgājušo skaits Ukrainā pieaudzis līdz vismaz 26, ziņo BBC. To vidū ir 14 protestētāji, 10 policisti un viens žurnālists.

13:13 ANO ir pamats Ukrainā izvietot miera uzturētājus, uzskata ukraiņu politologs Tarass Berezovecs. Protestētāju masveida slepkavības ir nopietns iemesls, lai Ukrainā izvietotu starptautiskās organizācijas «zilās ķiveres», telekanāla «Espresso TV» ēterā trešdien norādīja politologs. «Lai ievestu miera uzturētāju kontingentu, ir jāsasauc ANO Drošības padomes ārkārtas sēde un jāpieņem lēmums par «zilo ķiveru» ievešanu,» sacīja Berezovecs.

12:58 Satraucošajā situācijā Ukrainā vainojams prezidenta Viktora Janukoviča atteikums iesaistīties nopietnā dialogā, ar šādu paziņojumu trešdien nāca klajā Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers. «Ukraina dārgi samaksājusi par prezidenta Janukoviča novilcināšanas taktiku,» norādīja ministrs. «Viņa atteikums iesaistīties nopietnās sarunās par miermīlīgu konflikta atrisinājumu un konstitucionālo reformu ir liela kļūda.»

12:52 Aizdomās par valsts apvērsuma sarīkošanas mēģinājumu trešdien Ukrainas Drošības dienests (SBU) sācis izmeklēšanu pret vairākiem politiķiem. «Ukrainas Drošības dienests sācis izmeklēt noteiktu politiķu nelikumīgo rīcību, kuras mērķis ir sagrābt varu valstī,» teikts dienesta izplatītajā paziņojumā.

12:42 Eiropas Savienība (ES) lems par sankciju noteikšanu pret tām Ukrainas amatpersonām, kuras atbildīgas par asiņainajiem nemieriem valstī, trešdien apstiprināja bloka augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone. Kā teikts Eštones izplatītajā paziņojumā, viņa sasaukusi ES Politiskās un drošības komitejas sanāksmi.

12:35 Latvijas ukraiņu kopienas šokā - situācija tur ir absolūti šausminoša un tagad tā vairs nav kontrolējama, emocionāli pauda Ukrainas sociālā izpētes centra «Etnikos» pārstāve Nataļja Lisogorova, piebilstot, ka cerības vēl esot. Arī Liepājas ukraiņu kopienas «Svitanok» pārstāve Larisa Davidenko uzsvēra, ka pēc iespējas ātrāk ir jāaptur asinsizliešana, jo cilvēki nedrīkst mirt.

12:20 Kijevas Neatkarības laukumā trešdien likumsargi pret demonstrantiem liek lietā ūdens metējus, šādi cenšoties izdzenāt aktīvistus. Kijevieši tiek mudināti aktīvistiem piegādāt siltu apģērbu.

12:03 Ukrainas pagaidu premjers Sergejs Arbuzovs notikumus Kijevā nodēvējis par mēģinājumu sagrābt varu. «Gan sabiedrība, gan varasiestādes asi nosoda vardarbīgo rīcību. Tā nav demokrātiskas un pilsoniskas pozīcijas apliecināšana. Tā ir manipulēšana ar pilsoņu apziņu un centieni sagrābt varu,» viņš norādīja.

11:58 Ukrainas aizsardzības ministrs Pāvels Lebeģevs apstiprinājis, ka devis pavēli ievest armijas desantniekus Kijevā. Pēc viņa vārdiem, tas darīts, lai palīdzētu apsargāt militāro bāzi, kur tiek glabāti ieroči.

11:42 Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite trešdien paziņoja, ka Ukraina ir uz pilsoņu kara sliekšņa. «Notikumu attīstība Ukrainā ir neattaisnojama, es pat to sauktu par kriminālu. Tas attiecas uz abām pusēm - valdību un opozīcijas pusi -, kas agresīvi provocē ļoti agresīvu rīcību, kas ir novedis pie asinsizliešanas un nāves,» vizītes Dienvidkorejā laikā Grībauskaite sacīja Lietuvas žurnālistiem.

Foto: AFP/LETA

11:31 Arī Polijas premjerministrs Donalds Tusks trešdien paziņoja, ka aicinās Eiropas Savienību (ES) noteikt sankcijas pret Ukrainu pēc tur notikušajām asiņainajām sadursmēm starp protestētājiem un miliciju. «Es šodien runāšu ar ES valstu vadītājiem, lai lūgtu viņus noteikt sankcijas,» Tusks paziņoja Polijas parlamentā.

11:01 Ukrainas protestu kustības radikāļi nav sagrābuši bruņoto spēku ieroču un munīcijas arsenālus, ziņu aģentūrai UNN trešdien pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Oleksandrs Motuzjaņiks. «Mums nav informācijas par to, ka būtu sagrābtas noliktavas vai ka tās būtu mēģinājuši sturmēt aktīvisti. Ja šāda informācija būtu bijusi, mēs par to jau būtu paziņojuši,» sacīja amatpersona.

Ukrainas Veselības ministrija apstiprinājusi ziņas par vismaz 25 upuriem.

«Ir miruši 25 cilvēki. No viņiem astoņi miruši pēc hospitalizācijas pilsētas veselības iestādēs

(tai skaitā laikraksta «Vesti» žurnālists), četri miruši Iekšlietu ministrijas hospitālī, vēl 13 bojāgājušie aizvesti uz Kijevas pilsētas tiesu medicīnas ekspertīzes klīnisko biroju,» teikts ministrijas preses dienesta paziņojumā.

Medicīnisko palīdzību ir lūdzis 351 šajās sadursmēs cietušais, no kuriem 241 hospitalizēts. Starp hospitalizētajiem ir 79 miliči, pieci žurnālisti, trīs nepilngadīgie un parlamenta deputāts Vasilijs Paziņaks no opozīcijas partijas «Tēvzeme» frakcijas, kurš esot piekauts Virsnieku namā.

Iepriekš trešdienas naktī bija ziņots par 20 bojāgājušajiem, no kuriem deviņi bijuši miliči, bet 11 - protestētāji.

Vēl pirms tam bija ziņots par 16 bojāgājušajiem, no kuriem četri protestētāji gājuši bojā milicijas uzbrukumā opozīcijas protestu galvenajai nometnei Neatkarības laukumā, bet pirms šā uzbrukuma sadursmēs starp drošības spēkiem un protestētājiem gājuši bojā septiņi miliči un pieci civiliedzīvotāji.

Foto: AFP/LETA

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem Kijevā otrdien un trešdien gājuši bojā deviņi milicijas darbinieki. Veselības ministrija apstiprināja, ka otrdien līdz pulksten 23 gājuši bojā 11 protestētāji, kā arī hospitalizēti 114 ievainotie. Trešdienas naktī tika ziņots par vēl dažu protestētāju nāvi.

Ievainoto skaits atbilstoši dažādām aplēsēm svārstās no dažiem simtiem līdz tūkstotim cilvēku.

Kijevas centrā arī trešdien no rīta turpinās sadursmes starp protestētājiem, kas ir sapulcējušies Neatkarības laukumā, un to ielenkušajiem miličiem.

Milicijas pozīciju loks ap Neatkarības laukumu gandrīz pilnībā ir noslēdzies, vēsta Krievijas neatkarīgais telekanāls «Doždj». Protestētāji turpina būvēt jaunas barikādes, nosprostojot ielas, kas ved uz Maidanu, šādi gatavojoties jaunam milicijas specvienības «Berkut» uzbrukumam.

Spriedze Kijevā otrdien turpināja saasināties visas dienas garumā. Ielu kaujas sākās pēc notikumiem pie parlamenta, kur deputāti bija sapulcējušies, lai spriestu par izmaiņām konstitūcijā.

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs trešdien paziņoja, ka opozīcijas līderi, aicinot cilvēkus ķerties pie ieročiem, ir pārkāpuši robežu un viņiem par to ir jāstājas tiesas priekšā, kas tad noteiks viņiem soda mēru.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka vēl nav par vēlu apturēt konfliktu, un aicināja opozīcijas līderus pie sarunu galda.

Komentāri (939)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu