Bijušais Putina padomnieks: Krievija Ukrainā ir gatava uz visu (70)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikipedia

Krievija Ukrainā šobrīd ir gatava uz visu, tāpēc ukraiņiem labi jāsaprot, ar ko viņiem darīšana, un jādara viss iespējamais, lai nepieļautu provokācijas, - šādu pārliecību svētdien izteicis bijušais Vladimira Putina padomnieks ekonomiskajos jautājumos Andrejs Illarionovs, kas šobrīd tiek uzskatīts par zinošāko ekspertu Putina politikas jomā.

Ir jāapzinās, ka Putina specoperācija vērsta ne tikai uz Krimu un Austrumukrainu, bet pirmām kārtām uz Kijevu, viņš norādījis, aicinot vērīgi izlasīt Putina pieprasījumu Krievijas Federācijas Padomei, kurā viņš lūdza parlamenta augšpalātai atļauju izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā «līdz sabiedriski politiskās situācijas normalizācijai», kas jāsaprot kā «līdz tagadējas varas gāšanai Kijevā».

«Šī specoperācija ir vērsta uz to, lai gāztu tagadējo valdību, lai ierautu Ukrainu pilsoņkarā,

pārvērstu to teritorijā, kurā valda haoss, sabrukums, katastrofa, kurā brālis vēršas pret brāli, (..) lai sadursmes notiktu visās jomās - etniskajā, starpkonfesionālajā, politiskajā. Lai visai pasaulei Ukrainu varētu parādīt kā valsti, kas nespēj funkcionēt, kā teritoriju, kur nedarbojas likumi, kur nav kārtības un drošības, kur cilvēki nogalina cits citu. Lai būtu desmitiem, simtiem tūkstošu upuru, kurus varētu uzrādīt visai pasaulei, tai skaitā ANO Ģenerālajai asamblejai kā Ukrainas versiju stāstam par kārtējiem 2000 nogalinātiem mierīgajiem osetīniem,» sacījis Illarionovs.

Tādēļ šobrīd

Ukrainai galvenais ir nodrošināt maksimālu kārtību sabiedrībā un nepieļaut provokācijas, bet tas nebūt nav vienkārši,

jo Ukrainas teritorijā jau šobrīd atrodas ne tikai vairākas Krievijas īpašo uzdevumu spēku grupas, ne tikai Krievijas «tituškas», ne tikai «tūristi no Krievijas», kas izkar Krievijas karogus un ieņem administrācijas ēkas un kuru uzdevums ir šaut uz Krievijas pilsoņiem, uz Krievijas karavīriem Ukrainas teritorijā, lai vēlāk varētu uzrādīt viņu līķus, uzdodot viņus par Ukrainas provokāciju upuriem, viņš piebildis.

Pēc Illarionova teiktā, tieši tā Krievija darbojās Gruzijas teritorijā, Dienvidosetijā, kad Krievijas specvienības Chinvali šāva krievu miera uzturētājus un pēc tam šīs slepkavības piedēvēja gruzīniem.

Ir jāsaprot, ka tas ir karš, - tās nav tikai runas vai spēles, tas ir īsts karš, tādēļ jārīkojas kā īsta kara apstākļos, uzsvēris eksperts, dodot Ukrainas valdībai vairākus konkrētus padomus.

Pirmkārt, nekavējoties jāslēdz Ukrainas un Krievijas robeža.

Jau dažu pēdējo diennakšu laikā Ukrainā iekļuvušas lielas cilvēku grupas, ko faktiski veido vai nu Krievijas karavīri, vai specvienību kaujinieki.

Tiem, kas vēlētos Ukrainu pamest, tāda iespēja jādod, taču virzienā no Krievijas uz Ukrainu robežai jābūt slēgtai.

Otrkārt, tūdaļ jāslēdz gaisa telpa virs Austrumukrainas un Dienvidukrainas. Ukrainas augstākajai militārajai pavēlniecībai nevilcinoties oficiāli jāpaziņo, ka jebkuru lidaparātu, kas neatbild uz Ukrainas aviācijas zemes dienestu pieprasījumiem vai pārkāpj šo aizliegumu, nekavējoties notrieks Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki.

Treškārt, jāpārņem savā kontrolē Azovas un Melnās jūras piekraste, jo nevar izslēgt iespēju, ka dažādas provokācijas tiks rīkotas tieši tur.

Ceturtkārt, jāpastiprina svarīgāko ēku un objektu, īpaši lidostu un sakaru dienestu apsardzība.

Piektkārt, nevilcinoties jāizsludina vispārēja mobilizācija - nevis vienkārši kaujas gatavība, bet gatavība, ka naktī var notikt uzbrukumi jebkurai karabāzei un jebkuram svarīgam objektam, turklāt ne tikai Kijevā.

Sestkārt, jāstrādā diplomātiskajā virzienā - vēršoties ne tikai pie ANO Drošības padomes un NATO, bet arī pie Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas, Eiropas Savienības, pie konkrētām valstīm, lūdzot visa veida palīdzību. Jālūdz starptautiskās organizācijas sūtīt uz Ukrainu savus novērotājus.

Septītkārt, jāizveido Ukrainas valdības preses centrs, kas strādātu diennakts režīmā, darbojoties angļu un krievu valodā. Šajā centrā jāakreditē žurnālisti no visiem medijiem, īpaši no lielajām pasaules raidsabiedrībām un aģentūrām, lai tās varētu informēt savu valstu pilsoņus un valdības par to, kas notiek Ukrainā.

Jāpanāk, lai Ukrainas valdības pārstāvis situāciju savā valstī angliski izskaidrotu BBC, CNN, CBS un citu lielo raidsabiedrību ēterā, jo, piemēram,

telekanāls CNN šobrīd nemitīgi pārraida Putinam labvēlīgu propagandu.

Šobrīd Ukrainu var aizstāvēt tikai ar kopīgiem starptautiskās sabiedrības pūliņiem diplomātiskajā, informatīvajā un citās jomās, uzsvēris Illarionovs.

Tikpat svarīgi ir sniegt informāciju krievu valodā, lai Krievijas iedzīvotājiem izskaidrotu, ka šobrīd patiesībā norisinās agresija. Par visspēcīgāko Ukrainas sabiedroto šobrīd var kļūt tieši Krievijas pilsoņi, kuri neieredz režīmu, kas provocē brāļu karu, viņš norādījis.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu